11 vakantietips voor ouders van hoogsensitieve kinderen (met een sterke wil)

Vakantie. Voor de één heerlijk, voor de ander iets met een flinke uitdaging.

Een tijdje terug werd ik geïnterviewd door de EO over op vakantie gaan met een hoogsensitief kind. Ze schreven op basis van ons gesprek een artikel met daarin 11 tips voor ouders van een hoogsensitief kind (met een sterke wil).

Je leest het artikel via deze link.

Herken jij jouw kind in het artikel? Is de opvoeding regelmatig een uitdaging voor jou en verlang je naar rust in je gezin? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we waar je tegenaan loopt, wat je graag wilt en hoe ik je daarbij kan ondersteunen. Een afspraak maken kan via mail of telefonisch.

Koningsdag vieren met een hooggevoelig kind.

Koningsdag is voor veel mensen een heel leuk feest. En daarnaast is Koningsdag bij uitstek een feest waarbij nogal veel prikkels kunnen komen kijken. De menigtes, de harde muziek, veel visuele prikkels, ongezonder eten (een lekkere oranje tompouce 😉) en alle andere dingen die er nog bij (kunnen) komen kijken.

Wil ik hiermee zeggen dat als jouw kind gevoeliger is, jij je samen met je kind moet opsluiten tot Koningsdag voorbij is? Nee zeker niet! Maar de gevoeligheid van jouw kind (en misschien ook van jouzelf) is wél iets om rekening mee te houden. Zéker tijdens dit soort dagen. Dus in dit blog een paar kleine tips die jou en je kind gaan helpen om ook voor jullie van Koningsdag een feest te maken!

coach voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders
  1. Bepaal vooraf wat jullie gaan doen. Wat wil iedereen en waar is wel én geen ruimte voor? De verwachtingen vooraf helder maken kan enorm helpen om teleurstelling achteraf te voorkomen. En dus ook de boze buien en de strijd.

  2. Als je op stap gaat, neem gezonde snacks en water mee. Zo kan je de ergste hongerklop voorkomen. Dat scheelt vaak enorm veel in het humeur van gevoelige kinderen. En dus ook in hoe gezellig jullie dag verloopt.

  3. Houdt rekening met rustmomenten. Ga tussendoor even naar huis om op te laden. Of maak een wandeling in de buurt, even uit de drukte. Op die manier heeft je kind even ruimte om prikkels te verwerken. Merk je dat het dan nog steeds teveel is? Maak dan voor jezelf een keuze. Gaan jullie terug? En neem je een eventuele boze bui daarmee als risico op de koop toe of kies je ervoor nu af te ronden. Beide keuzes zijn prima, zolang het maar een bewuste keuze is.

  4. Als jouw kind gevoelig is voor geluid, neem dan een koptelefoon of oordopjes mee. Dit kan veel verschil maken in hoe snel de spanning oploopt. Zeker als je bijvoorbeeld naar de kermis gaat of als er bijvoorbeeld harde muziek is.

  5. Houdt de signalen van je kind in de gaten. Vaak zie je de spanning wel oplopen gedurende de dag. En als je af en toe even bewust de signalen in de gaten houdt, kan je vaak ook wel een inschatting maken over het verloop van de rest van de dag.

  6. Houd de dag na Koningsdag rekening met een rustig programma. Tijd om bij te komen en te ontprikkelen. Voor jezelf misschien ook wel fijn!

  7. En bovenal, geniet! Vaak kunnen hooggevoelige kinderen na een gezellige dag nog extra lang nagenieten. Maak leuke foto’s (of laat je kind dit doen!) en praat nog even na over jullie dag. Dat helpt meteen voor de verwerking en is een fijn één op één momentje.

Is jouw kind regelmatig overprikkeld en weet je niet zo goed hoe je dit kunt voorkomen? Heb je behoefte aan handvatten zodat jouw kind weer lekker in zijn vel zit en de rust thuis weer terugkeert? Of ben jij zelf hooggevoelig en wil je graag voor jezelf ontdekken hoe je het beste met jouw gevoeligheid kunt omgaan? In mijn praktijk begeleid ik hooggevoelige volwassenen en kinderen. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we kort waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Een afspraak maken kan via mail info@coachpraktijk-stefanie.nl of telefonisch.

Groetjes Stefanie

5 tips voor de meivakantie met een hoogsensitief kind.

Vrijdag start voor een deel van Nederland de meivakantie. Wij hebben nog een weekje school. We hebben nog niets gepland voor in de meivakantie. We gaan niet weg, mijn man en ik werken deels door. En zijn ook deels vrij met de kinderen of met ons hele gezin.

Vaak wisselen wij onze activiteiten af. Een beetje buiten, een beetje binnen. Zo hebben wij een museumjaarkaart waar we heel graag gebruik van maken. Die dagjes uit kunnen heel leuk zijn, maar voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders toch ook vaak heel intensief. En niet zelden eindigt zo’n gezellige dag toch met een overprikkeld kind (en/of ouder 😛 ). En stiekem hoop ik eigenlijk ook gewoon op lekker zonnig en warm lenteweer zodat we veel naar buiten kunnen!

In dit blog deel ik een aantal tips met je die jullie kunnen helpen de dag zo gezellig mogelijk te houden 😉

  1. Verwachtingsmanagement.
    Dit gaat misschien ook meer over de hele meivakantie. Wees realistisch én eerlijk over wat jullie wel en niet kunnen doen deze vakantie. Vraag de kinderen wat zij leuk zouden vinden om te doen en of dat ook in de planning en het budget past. En soms denken wij als ouders heel ingewikkeld. En hebben kinderen er juist heel erg behoefte aan om lekker thuis te zijn en zelf te spelen.

    Heb jij echter een hoogsensitief kind met een sterke wil? Dan kan het juist wel fijn zijn om een plan achter de hand te hebben. Want deze ‘rupsjes nooitgenoeg’ zijn altijd op zoek naar prikkels. Is hun eigen inspiratie op? Dan zou dat wel eens voor lastig gedrag kunnen zorgen.
  2. Zorg ook voor genoeg rustmomenten.
    Leuke dingen doen is natuurlijk fijn! Maar ook de rustmomenten zijn erg belangrijk. Juist om genoeg energie en ruimte in je hoofd te hebben om te kunnen genieten van die fijne dingen. En ook om te kunnen omgaan met de extra prikkels en veranderingen die een dagje uit vaak met zich meebrengt. Een fijne verdeling kan bijvoorbeeld zijn: de ochtend weg, de middag thuis of andersom. Of de ene dag iets doen en de andere dag thuis, of een wandeling in het bos of op het strand, ook fijn. Net wat voor jullie werkt.
  3. Zorg voor ontlading.
    Een museum of pretpark bezoeken is heel leuk. Maar zoals in het volgende punt al staat, brengt het ook veel extra prikkels met zich mee. Beweging helpt je om de prikkels weer te reguleren. Ga je een dagje uit? Kijk dan of je vooraf, tussendoor of naderhand ruimte kunt maken voor beweging. Zoek in een dierentuin bijvoorbeeld een speeltuin op. Of ga op de terugweg nog even langs een bos. Of ga op de fiets of lopend naar de activiteit als dat haalbaar is. Zo zorg je al voor meer ruimte in hoeveel prikkels er nog bij kunnen.
  4. Wees realistisch in het uitje.
    Vroeger bleven wij altijd zo lang mogelijk in een dierentuin of pretpark. Tegenwoordig gaan we voor een gezellige dag. En als dat betekent dat we ergens wat korter blijven, is dat helemaal prima. Kunnen we in ieder geval terugkijken op een gezellige dag! Want zeg eens eerlijk, je kunt rekken, maar als je dan met een paar overprikkelde kinderen het park uitloopt wordt niemand daar blij van.
  5. Neem je eigen eten en drinken mee.
    Veel hoogsensitieve kinderen hebben er heel snel last van als ze te laat eten of drinken. Dan kunnen ze zomaar ‘ineens’ veranderen in een hongerig draakje. Het aanbod in veel pretparken is vaak niet heel gezond en voedend, de rijen zijn vaak lang. Dus als je ‘ineens’ eten nodig hebt… dan is dat wachten vaak heeeel erg lastig. Door zelf (een deel) mee te nemen geeft dat vaak een hoop lucht. En ontspanning. En dus minder opbouw van overprikkeling.


Schoolvakanties zijn er niet alleen om heel veel leuke dingen te doen. Ze zijn er ook om uit te rusten. Kinderen moeten tegenwoordig enorm veel op school. Dus ook even niets hoeven kan heel erg fijn zijn. Opladen en ontprikkelen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. En het kan ook van dag tot dag verschillen. En het kan daardoor soms best een uitdaging zijn om aan ieders behoefte binnen een gezin tegemoet te komen. Maar onthoud daarin, dat beweging eigenlijk altijd helpt met reguleren. Of er nu meer of minder prikkels nodig zijn.

Lees hier ook mijn blog over ontprikkeltips.

Herken jij veel in dit blog? En lijkt het je fijn als jij en je kind samen ontdekken wat voor jullie fijn is? En hoe jij je kind kunt helpen weer lekker in zijn of haar vel te zitten? Neem gerust contact op om een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen. Dit kan via mail of telefonisch.

Groetjes Stefanie

De vijf talen van de liefde van kinderen.

De vijf talen van liefde van kinderen.

De afgelopen tijd dook ik in het boek van Gary Chapman en Ross Campbell. ‘De vijf talen van de liefde’ kwamen op verschillende momenten op mijn pad. Al eerder haalde ik het boek in de bibliotheek, maar las ik het niet. Nu kwam het zo opvallend vaak voorbij, dat ik dacht het is nu écht tijd om me er in te verdiepen. En wat een inspirerend boek is het! Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik ging herkennen in mijn eigen gezin maar ook tijdens de sessies met cliënten.

In dit blog neem ik jullie in een vogelvlucht mee in de gedachte achter de vijf talen van de liefde. Wil je je hier meer in verdiepen, dan is het boek zéker een aanrader!

Elk mens, en dus ook ieder kind, heeft een eerste liefdestaal: de manier waarop hij of zij (ouderlijke) liefde het best verstaat. Soms spreken onze kinderen een liefdestaal die wij op het eerste gezicht helemaal niet verstaan. Aan de andere kant: onze kinderen begrijpen ons ook niet altijd even goed. Iedere ouder wil graag dat zijn kind zich geliefd en zeker voelt, maar uitspraken als ‘Je weet best hoeveel ik van je houd’ zijn niet altijd voldoende overtuigend!’

De vijf talen van liefde.

Liefdestaal één: lichamelijke aanraking.

In deze liefdestaal vertellen aanrakingen dat er van een kind gehouden wordt. Bijvoorbeeld op schoot zitten, knuffels en kusjes, stoeien, even een hand op de schouder leggen, door het haar kriebelen, over de rug wrijven of masseren.

Alle kinderen hebben aanraking nodig. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de emotionele ontwikkeling van kinderen minder goed verloopt als kinderen te weinig aanraking krijgen (zeker op jonge leeftijd). Kinderen bij wie aanraking de eerste liefdestaal is, hebben nóg meer dan gemiddeld behoefte aan aanraking.

Van 7 tot 9 jaar gaan jongens door een fase heen waarin ze vaak minder graag aangeraakt worden, terwijl ze wél de behoefte hebben aan fysiek contact. In plaats van knuffels kan je dan bijvoorbeeld denken aan stoeien of het geven van een boks.

Liefdestaal twee: positieve woorden.

Kinderen van wie positieve woorden de eerste liefdestaal zijn, voelen zich het meest geliefd door woorden die positief zijn en hen bevestigen in wie ze zijn.

Met woorden kan je je waardering uiten naar een kind om wie hij of zij is en daarnaast kan je met woorden een kind ook prijzen om wat hij of zij doet, bereikt heeft, zich gedraagt.

Bij het prijzen met betrekking tot inzet of resultaat is het belangrijk om goed op te letten dat je dit niet te vaak doet én niet zomaar. Anders zal een kind het op een gegeven moment niet meer geloven en daadwerkelijk voelen. En dan draagt het niet meer bij aan het positieve zelfbeeld van een kind.

Voor kinderen waarvan de eerste liefdestaal positieve woorden zijn, is het belangrijk dat zij hun ouders positieve dingen over ze horen zeggen. Dat geeft ze het gevoel gelief te zijn.

Liefdestaal drie: Tijd en aandacht.

Onverdeelde aandacht. Dat is wat erg belangrijk is voor kinderen van wie de eerste liefdestaal tijd en aandacht is. ‘Wil je met me spelen?’ ‘Wil je iets met me doen?’

Als de ‘liefdestank’ van een kind leeg is en een kind zijn of haar eerste liefdestaal tijd en aandacht is, zal het de vraag blijven stellen. En er alles aan doen dat de tijd en aandacht er komt.

In het boek wordt omschreven dat je tijd en aandacht als het ware als cadeautje kunt zien. Je zegt hiermee: ‘Je bent belangrijk. Ik vind het leuk om bij jou te zijn.’

We geven jonge kinderen als vanzelf meer tijd en aandacht, naarmate ze ouder worden, wordt dit steeds minder. We zijn minder bij onze kinderen. En dan kan het (zeker met alle drukke agenda’s van tegenwoordig) best even wat moeite kosten om die tijd en aandacht ook te realiseren. Tijd en aandacht is voor alle kinderen belangrijk. Maar extra belangrijk voor kinderen van wie dit de eerste liefdestaal is.

De vorm van tijd en aandacht kan natuurlijk ook prima plaatsvinden in eenvoudige dingen als samen wat drinken en even bijkletsen, een spelletje spelen, samen iets bakken, een wandeling maken, je kind een keer naar een sportclub brengen als je dit eigenlijk al niet meer doet etc.

Liefdestaal vier: Cadeaus

Kinderen van wie cadeaus de eerste liefdestaal is zullen nóg enthousiaster reageren op het ontvangen van een cadeau. Ze vinden het bijvoorbeeld extra leuk als het cadeau mooi is ingepakt. En zullen dit ook laten merken. Het cadeau uitpakken vinden ze ook heel leuk en willen ze graag samen met bijvoorbeeld ouders doen.

Bij anderen zullen ze bijvoorbeeld benoemen: ‘Kijk eens wat ik gekregen heb!’ en dan laten ze hun gekregen cadeau vol trots zien.

Voor kinderen van wie cadeaus de eerste liefdestaal is, zijn cadeaus dus heel belangrijk. En als er dan een keer een cadeau stuk gaat of zoek raakt kan dat voor intens verdriet zorgen. Juíst omdat het zoveel voor ze betekent.

Bij het geven van een cadeau is het super belangrijk dat de intentie waarmee je het cadeau geeft goed en mooi is. En niet als bijvoorbeeld beloning voor bepaald gedrag. Het mag écht de uitstraling hebben dat je van je kind houdt, aan hem of haar dacht en dat je daarom het cadeau aan hem of haar geeft.

En ook hier zit het soms echt in kleine dingen. Bij kinderen merk je bijvoorbeeld dat ze een tekening of een armbandje voor jou maken. Ook dit zijn kleine cadeaus om hun liefde voor jou te laten zien.

Liefdestaal vijf: Dienstbaarheid

Dienstbaarheid komt in vele vormen. Bijvoorbeeld een lekkere lunch maken, ervoor zorgen dat de favoriete kleding van je kind op tijd voor een uitje gewassen is of ergens mee helpen.

Soms lijkt het alsof kinderen jou als ouder voor hun karretje willen spannen door jou klusjes te laten opknappen. Maar als dienstbaarheid de eerste liefdestaal van een kind is, dan voelt een kind dus jouw liefde extra sterke als je het ergens mee helpt.

Hoe ontdek je de eerste liefdestaal van jouw kind?

In het boek wordt uitgebreid uitgelegd hoe je hiermee aan de slag kunt. Maar als je alvast wilt beginnen, dan helpen deze vragen je daarbij. Het idee is dat je niet richting je kind benoemt dat je dit probeert te ontdekken. En het ontdekken van de eerste liefdestaal van jouw kind kan tijd kosten.

  1. Observeer hoe je kind zijn liefde naar jou uit.
  2. Observeer hoe je kind zijn liefde naar anderen uit.
  3. Luister naar wat je kind het vaakst vraagt.
  4. Kijk waar je kind het vaakst over klaagt.
  5. Laat je kind kiezen tussen twee opties (en gebruik hiervoor twee verschillende liefdestalen).

Het idee van het spreken van de eerste liefdestaal van jouw kind is dat jouw kind zich geliefd voelt door jou als ouder. En dat wanneer de ‘liefdestank’ waar in het boek over gesproken wordt, gevuld is, een kind ook meer ruimte heeft voor groei en zich lekkerder in zijn vel zal voelen.

Soms loopt het in een gezin even wat minder lekker. En misschien heb je zelf al van alles geprobeerd om de rust weer terug te brengen, maar wil het nog niet echt lukken. En dan kan het fijn zijn als iemand anders met je meekijkt en denkt. Neem gerust contact met me op om te bespreken op welke manier ik je daarin kan ondersteunen.

Groetjes Stefanie

bronvermelding: De vijf talen van de liefde van kinderen/Gary Chapmann & Ross Campbell ; 10e druk, Heerenveen: Medema, 2011 ISBN: 978-90-6353-287-1.

Tips voor een gezellig Sinterklaasfeest op school en een fijne pakjesavond.

Tips voor een gezellig Sinterklaasfeest op school en een fijne pakjesavond.

Vol verwachting klopt ons hart! Nog een paar nachtjes slapen en dan komt op veel scholen in Nederland Sinterklaas op bezoek. Mijn dochter kijkt er enorm naar uit en vindt het ook een beetje spannend, al gelooft ze niet meer. Mijn zoon wilde er eigenlijk nooit iets van weten. Want dan moet je met Sinterklaas en de pieten praten. En tsja… wat ga je dan zeggen? En eigenlijk had hij altijd al wel een beetje in de gaten dat er iets niet helemaal klopte… In dit blog deel ik een aantal tips met je voor een gezellig Sinterklaasfeest op school en een fijne pakjesavond.

Sinterklaas op school.

Op de meeste scholen wordt ook Sinterklaas gevierd. Er is een intocht, Sinterklaas is meestal zoek, verdwaald of te laat. Kinderen weten niet hoe de dag eruit gaat zien. Sinterklaas is zoek, dat geeft bij sommige kinderen enorm veel spanning. Er is toch niets ergs gebeurd? Hij komt toch nog wel? Wat als hij niet komt? En als Sinterklaas dan gelukkig toch de school gevonden heeft, gaat hij samen met Piet de klassen rond. En dan komen er vragen als: moet ik een handje geven? Maar dat wil ik eigenlijk niet!

Of als kinderen al wat ouder zijn, zijn er de surprises. Wie heeft mijn lootje? Ik hoop dat de surprise wel een beetje mooi is en dat ik een leuk cadeautje krijg. En ik hoop dat ze mijn surprise mooi vinden… Veel om over na te denken. En dat is iets waar hoogsensitieve kinderen enorm goed in zijn 😉. Ze krijgen prikkels intenser binnen én ze worden ook nog eens diepgaand verwerkt. Je kunt je dus voorstellen dat veel gevoelige kinderen met een vol hoofd uit school komen nadat ze daar Sinterklaas hebben gevierd.

Daar waar een normale schooldag voor veel gevoelige kinderen al voor een vol hoofd zorgt, is dat met een afwijkende schooldag helemaal zo. Want waar er normaal een vaste structuur is. Is nu alles anders. En dan treedt het stop and check system in werking. Alle mogelijke oorzaken en gevolgen worden gescand (je gaat even op de rem totdat je alles overdacht hebt en dan ga je tot actie over). Zoals ik hierboven beschreef. En dat maakt dat de houvast die je kind normaal gesproken heeft aan de dagstructuur op school, op dit soort dagen wegvalt. Waardoor je kind sneller overprikkeld kan raken. En dat is niet erg. Maar het is wel goed om het in je achterhoofd te houden en er rekening mee te houden.

Daarnaast reageren de spiegelneuronen van hoogsensitieve kinderen sterker. Ze zullen misschien aanvuoelen dat er iets niet klopt aan Sinterklaas of piet, maar niet begrijpen waar dat gevoel vandaan komt En tel daar ook nog alle spanningen van klasgenootjes bij op. Fijn om na Sinterklaas op school een vrije middag te plannen om lekker te ontspannen en bij te komen! Of als jullie thuis pakjesavond vieren, eerst nog even lekker naar buiten te gaan. Bewegen helpt enorm goed bij de prikkelregulatie!

Respecteer de persoonlijke ruimte en grenzen van je kind.

Met betrekking tot handjes geven en op schoot zitten bij Sinterklaas… leer je kind bij zichzelf te voelen wat het wel of niet wil. En leer het zijn eigen grens te respecteren. Je kind kan van een afstandje net zo genieten van het feest. En misschien nog wel meer dan wanneer het op schoot zit of een handje ‘moet’ geven. Als je het heel eerlijk bekijkt… wie wil graag dat je kind dat doet? Je kind of misschien toch jijzelf, voor een leuke foto of omdat een oma, een tante etc. het leuk vindt?

Pakjesavond

Pakjesavond is toch voor veel kinderen één van de spannende momenten rondom Sinterklaas. Een vreemde gaat op jullie voordeur bonzen. Hoe laat gebeurt dat dan? En zien we Sinterklaas en Piet? En wat zit er in die zak? Vaak is er veel onduidelijk. Je kunt er voor kiezen om het niet vooraf aan je  kind te vertellen óf aan je kind uit te leggen hoe het waarschijnlijk zal gaan. En je kunt dit zo spannend maken als je zelf wilt. Dit hangt écht van jouw kind af, wat prettig is. Soms komt Sinterklaas aan huis om de pakjes te brengen en anderen kiezen ervoor om het voor de deur te laten zetten met een paar bonzen van de buurman.

En zo is het ook met wie je pakjesavond wilt vieren. Vieren jullie het met je eigen gezin? Of met de hele familie of met vrienden? Voor de één gaat hoe meer hoe gezelliger op, de ander raakt daardoor sneller overprikkeld. Mocht dat laatste het geval zijn bij jouw kind, zorg er dan voor dat er een ‘escape mogelijkheid’ is op de plek waar jullie het vieren. Een fijn plekje waar jouw kind even in zijn/haar eentje tot rust kan komen. Een boekje mee, koptelefoon met een fijn muziekje, wat fidget toys bijvoorbeeld. En die escape mogelijkheid geldt voor oude en jonge kinderen.

Hoe meer je hierin aansluit op wat past bij jouw kind, bij jullie gezin, hoe gezelliger de avond wordt. En laat hierin de overtuigingen van ‘hoe het hoort’ los. Ieder gezin is anders en misschien wil je wel je eigen Sinterklaas traditie maken! En relativeren helpt ook zeker! Zo leer je kind om te gaan met de spannende gevoel in zijn buik. Soms kunnen dingen zowel leuk als spannend zijn!

Ik wens jullie een fijne pakjesavond!

Herken jij jouw kind in wat ik omschrijf? En wil jij graag hulp bij het omgaan met zijn of haar gevoeligheid? Neem gerust contact op om te bespreken wat ik voor jullie kan betekenen.

Groetjes Stefanie

5 tips voor een uitje in de herfstvakantie met een hoogsensitief kind.

Na een lange nazomer met toch wel wat zachtere temperaturen voor deze tijd van het jaar, lijkt het er op dat de herfst nu toch haar intrede doet. Flinke buien en wind en het wordt steeds vroeger donker ’s avonds.

Komende week zijn de weersverwachtingen wisselend. Dagen waarop het wat meer droog is en dagen waarop het weer wat meer herfstig zal zijn.

Wij gaan zelf onze activiteiten afwisselen. Beetje buiten, beetje binnen. Zo hebben wij een museumjaarkaart waar we heel graag gebruik van maken. Die dagjes uit kunnen heel leuk zijn, maar voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders toch ook vaak heel intensief. En niet zelden eindigt zo’n gezellige dag toch met een overprikkeld kind (en/of ouder 😛 ).

In dit blog deel ik een aantal tips met je die jullie kunnen helpen de dag zo gezellig mogelijk te houden 😉

  1. Verwachtingsmanagement.
    Dit gaat misschien ook meer over de hele herfstvakantie. Wees realistisch én eerlijk over wat jullie wel en niet kunnen doen deze vakantie. Vraag de kinderen wat zij leuk zouden vinden om te doen en of dat ook in de planning en het budget past. En soms denken wij als ouders heel ingewikkeld. En hebben kinderen er juist heel erg behoefte aan om lekker thuis te zijn en zelf te spelen.

    Heb jij echter een hoogsensitief kind met een sterke wil? Dan kan het juist wel fijn zijn om een plan achter de hand te hebben. Want deze ‘rupsjes nooitgenoeg’ zijn altijd op zoek naar prikkels. Is hun eigen inspiratie op? Dan zou dat wel eens voor lastig gedrag kunnen zorgen.

  2. Zorg ook voor genoeg rustmomenten.
    Leuke dingen doen is natuurlijk fijn! Maar ook de rustmomenten zijn erg belangrijk. Juist om genoeg energie en ruimte in je hoofd te hebben om te kunnen genieten van die fijne dingen. En ook om te kunnen omgaan met de extra prikkels en veranderingen die een dagje uit vaak met zich meebrengt. Een fijne verdeling kan bijvoorbeeld zijn: de ochtend weg, de middag thuis of andersom. Of de ene dag iets doen en de andere dag thuis, of een wandeling in het bos, ook fijn. Net wat voor jullie werkt.

  3. Zorg voor ontlading.
    Een museum of pretpark bezoeken is heel leuk. Maar zoals in het volgende punt al staat, brengt het ook veel extra prikkels met zich mee. Beweging helpt je om de prikkels weer te reguleren. Ga je een dagje uit? Kijk dan of je vooraf, tussendoor of naderhand ruimte kunt maken voor beweging. Zoek in een dierentuin bijvoorbeeld een speeltuin op. Of ga op de terugweg nog even langs een bos. Of ga op de fiets of lopend naar de activiteit. Zo zorg je al voor meer ruimte in hoeveel prikkels er nog bij kunnen.

  4. Wees realistisch in het uitje.
    Vroeger bleven wij altijd zo lang mogelijk in een dierentuin of pretpark. Tegenwoordig gaan we voor een gezellige dag. En als dat betekent dat we ergens wat korter blijven, is dat helemaal prima. Kunnen we in ieder geval terugkijken op een gezellige dag! Want zeg eens eerlijk, je kunt rekken, maar als je dan met een paar overprikkelde kinderen het park uitloopt wordt niemand daar blij van.

  5. Neem je eigen eten en drinken mee.
    Veel hoogsensitieve kinderen hebben er heel snel last van als ze te laat eten of drinken. Dan kunnen ze zomaar ‘ineens’ veranderen in een hongerig draakje. Het aanbod in veel pretparken is vaak niet heel gezond en voedend, de rijen zijn vaak lang. Dus als je ‘ineens’ eten nodig hebt… dan is dat wachten vaak heeeel erg lastig. Door zelf (een deel) mee te nemen geeft dat vaak een hoop lucht. En ontspanning. En dus minder opbouw van overprikkeling.


Schoolvakanties zijn er niet alleen om heel veel leuke dingen te doen. Ze zijn er ook om uit te rusten. Kinderen moeten tegenwoordig enorm veel op school. Dus ook even niets hoeven kan heel erg fijn zijn. Opladen en ontprikkelen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. En het kan ook van dag tot dag verschillen. En het kan daardoor soms best een uitdaging zijn om aan ieders behoefte binnen een gezin tegemoet te komen. Maar onthoud daarin, dat beweging eigenlijk altijd helpt met reguleren. Of er nu meer of minder prikkels nodig zijn.

Lees hier ook mijn blog over ontprikkeltips.

Herken jij veel in dit blog? En lijkt het je fijn als jij en je kind samen ontdekken wat voor jullie fijn is? En hoe jij je kind kunt helpen weer lekker in zijn of haar vel te zitten? Neem gerust contact op om een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen. Dit kan via mail of telefonisch.

Groetjes Stefanie

Wat kan je doen bij overprikkeling?

Hoe je ontprikkelt is voor iedereen anders. Voor de één is dat een wandeling, voor de ander een rondje hardlopen. Vandaag deel ik graag nog een keer een paar van mijn tips die jou als moeder én jouw kind kunnen helpen met het reguleren van jullie prikkels.

⛺️Een tent bouwen van kussens en dekens. En als de tent af is lekker een boekje lezen. Een tent biedt geborgenheid. En als het ook nog eens zachte stofjes zijn en je kind dat fijn vindt, reguleert het ook nog eens op tast.

🧘‍♀️Kinderyoga. Een super fijne manier om binnen te bewegen. En jouw lijf blijft er ook nog eens soepel door 😉. Merk je dat je kind al behoorlijk vol zit? Doe er dan vooral bewegingen tussen waarbij je kind lekker op de grond ligt, kruipt etc. Of rol het in in een deken en laat je kind zich er uit worstelen.

🥤Drinken door een rietje of uit een bidon.

🍎Knapperig eten. Bijvoorbeeld een appeltje of een rauwe wortel.

👩‍👧Knuffelen op de manier die jouw kind fijn vindt. Sommige kinderen houden van zachte knuffels, andere kinderen houden juist meer van een stevige knuffel.

ontprikkeltips - gezinscoach Katwijk - Stefanie Veld

🌱Tuinieren. En dan vooral lekker sjouwen met gieters, vegen etc. Aan het werk dus😉Het ‘zwaar’ bewegen reguleert en het in de aarde werken zorgt nog eens extra voor dat je in je lijf zakt.

💃Een fijn muziekje. En dat kan een ontspannend muziekje zijn (Ik ben écht gek op klassieke muziek!) of juist een muziekje om lekker op te dansen. Pak je meteen een verhoogde hartslag en beweging mee. Reguleert ook dubbel.

Prikkelregulatie vindt gedurende de hele dag plaats. En de oplossing voor steeds maar overprikkeling zit dus ook niet in één ontprikkelende activiteit maar in aanpassingen gedurende de dag.

7 tips voor als je op vakantie gaat met een hoogsensitief kind (met een sterke wil).

Op vakantie gaan is leuk. Toch? Voor veel ouders van een hooggevoelig kind met een sterke wil is op vakantie gaan niet persé ontspannen. Of in ieder geval, niet in de periode ervoor en meestal ook niet de eerste dagen dat je op vakantie bent.

Als wij onze kinderen vertellen dat we op vakantie gaan, of bijvoorbeeld een weekendje weg. Wordt dat vaak niet met heel veel enthousiasme ontvangen. En dan kan ik denken dat ze er geen zin in hebben. Maar vaak hebben gevoelige kinderen iets meer tijd nodig om aan het idee te wennen. Want op vakantie gaan betekent een andere omgeving, een ander ritme, niet thuis zijn. En als je naar een plek gaat waar je nog niet eerder geweest bent, weet je ook niet wat je (een beetje) kunt verwachten. Kortom… het kan een hoop vragen opleveren.

  1. Bereid je vakantie voor.
    Zoals ik hierboven schreef, vakantieplannen kunnen een hoop vragen opleveren. En als die vragen niet beantwoord worden, dan blijft er ruimte over om zelf invulling te geven aan hoe het er uit zal zien. Dit zorgt voor onduidelijkheid. En daardoor vaak voor spanning. Het helpt je kind als het vooraf vragen op kan schrijven. En dat kunnen vragen zijn als waar ga ik slapen, slaap ik in mijn eentje op een kamer, is er een zwembad, maar ook wie geeft onze huisdieren eten? En komt dat écht wel goed? Neem even een momentje om de vragen die je kind heeft samen op te schrijven en langs te lopen. En de meeste campings/vakantieparken/hotels zijn wel te vinden op internet. Zodat jullie vooraf al een beetje een indruk kunnen krijgen van hoe het er uit zal zien.

  2. De reis.
    Afhankelijk van hoe je reist, is het belangrijk om voor genoeg vermaak te zorgen. Een beetje een open deur misschien. Maar veel hooggevoelige kinderen met een sterke wil hebben een sterke drang om prikkels op te zoeken. En dat kan best een uitdaging zijn wanneer je in de auto zit. Een boekje lezen, spelletjes spelen, luisterboeken luisteren en misschien af en toe een schermpje kunnen het wat gezelliger houden. En dan helpt het als het bijvoorbeeld boeken zijn waarvan je weet dat ze het leuk vinden en nog niet eerder hebben gelezen. Iets nieuws dus. En tijdens de pauzes is het fijn om wat extra te bewegen. Even de spanning eruit, het lichaam weer wakker schudden! Voor veel kinderen is het ook fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Hoe lang duurt de reis (routeplanner aanzetten helpt het visueel te maken), wanneer gaan jullie pauze houden (eventueel een tijd/afstand afspreken en die ook visueel maken voor je kind) en als je meerdere stops of adressen hebt, kan het fijn zijn om een kalender te maken zodat je kind dit zelf kan inzien.

  3. Als je er dan eenmaal bent…
    Dan volgt het grote onderzoek. Is het park wel echt zoals op de foto’s? Waar ga ik slapen? Waar kunnen we spelen? Koffer uitpakken en even je draai vinden. Wat wij altijd doen is eerst ons plekje vinden in het huisje, of de tent opzetten. En dan lopen we samen een rondje over de camping of over het park. We scheppen daarmee meteen heldere verwachtingen. Zo is het zwembad vaak heel erg in trek bij onze kids, we vertellen ze meteen duidelijk of we die dag wel of niet gaan zwemmen. Dit keer kwamen we door files later aan en zijn we om 21:00 nog een rondje gaan lopen. Een kort rondje. Maar daardoor zijn ze wel rustiger gaan slapen. En we hebben bijvoorbeeld ook meteen de afspraak gemaakt dat we de volgende ochtend zouden gaan zwemmen. Dan is dat meteen uit het systeem zullen we maar zeggen 😉

  4. Vertrek.
    Ook het naar huis gaan kan soms weer spanning opleveren. Soms missen kinderen hun huisdieren of hun eigen bed (eerlijk gezegd vind ik zelf ook ons eigen bed het lekkerste slapen!) en kijken ze er daardoor ook weer naar uit om naar huis te gaan. En dat is niet omdat ze het niet leuk hebben gehad. Maar een vertrouwde omgeving biedt vaak meer rust en structuur. En voelt daardoor vaak ook meer ontspannen. Je zult merken dat je kind er vaak achteraf heel positief op terugkijkt en over vertelt.

  5. Overprikkeling
    Zorg er tijdens jullie vakantie voor dat er ook voldoende rustmomenten zijn. Even een dagje niets of weinig op de planning hebben kan ook heel fijn zijn om weer even bij te komen. Juist doordat de omgeving zo anders is, zijn er veel meer prikkels te verwerken. En daardoor kunnen de emmertjes écht sneller vollopen. Dus ja, het is (meestal) leuk om op vakantie te gaan en toch kunnen hoofdjes vol raken en boze buien ontstaan. Geef je kind (en jezelf!!!) tijd om weer te ontladen, ga lekker bewegen om de spanning kwijt te raken. En zorg ook voor momenten waarop je kind zelf zijn/haar tijd kan invullen om tegemoet te komen aan de sterke behoefte aan autonomie.

  6. Fijne dingen van thuis meenemen kunnen helpen te ontspannen.
    Bijvoorbeeld een knuffel, een eigen kussen of deken. Maar soms ook een foto (even een afweging maken of dit jouw kind helpt of juist averechts werkt!). Door de bekende spullen en vaak ook geur voelt het sneller vertrouwd voor je kind. Overigens kan dit ook even duren. Mijn dochter vertelde vrijdagavond dat haar knuffels niet lekker roken, want ze roken naar auto… zaterdagavond roken de knuffels weer naar haar zei ze. Zo zie je maar, voor ieder kind werkt het anders.

  7. Thuiskomen.
    Voor sommige kinderen is het wennen om weer thuis te zijn. En vaak gaan we redelijk snel na een vakantie weer aan het werk of zelfs ook naar school. En dat kan best een overgang zijn. Van veel tijd met elkaar naar er weer aan wennen dat je niet altijd bij papa of mama bent. Iets om rekening mee te houden als je merkt dat je kind zich wat aanhankelijker opstelt. Het is vaak écht een kwestie van wennen. Extra knuffelen en ook tijd maken om samen wat te doen helpt hierbij!

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te delen. En iedere situatie is anders. Lijkt het je fijn als ik met je meedenk? In hoe je met dit soort momenten kunt omgaan en de rust zoveel mogelijk kunt bewaren? Je bent van harte welkom voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we waar jullie tegenaan lopen en wat jullie vraag is. En hoe ik jullie daarin verder kan ondersteunen. En dat kan een kleinere vraag zijn die in één gesprek besproken kan worden, of een grotere vraag waarvoor we samen een traject kunnen doorlopen. Een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek kan via mail of telefonisch.

Groetjes Stefanie


Masterclass: het hoogsensitieve kind (met een sterke wil).

Wil je meer tips en handvatten over bijvoorbeeld overprikkeling, veranderingen, problemen met slapen etc.? Op woensdag 6 september geef ik om 09:15 de online masterclass: het hoogsensitieve kind (met een sterke wil). Meer info over deze masterclass vind je hier. Kan je er niet bij zijn maar wil je de masterclass wel graag volgen? Er is een replay beschikbaar.

Hoe houd je structuur tijdens een schoolvakantie? Tips voor ouders van een hoogsensitief kind.

De schooldagen bieden voor een groot deel van de week een vast ritme. Je staat rond dezelfde tijd op, je gaat meestal rond dezelfde tijd weer naar bed. Op school zijn vaste eet en drink momenten, pauzes en ook in de lessen zit grotendeels een vaste volgorde. Dit geeft veel kinderen rust. Ze weten waar ze aan toe zijn, ze weten wat er komen gaat.

Tijdens de weekenden is er in veel gezinnen ook een min of meer vaste structuur, misschien zijn er clubjes of vaste bezoeken aan opa’s en oma’s. Maar tijdens de schoolvakanties en zéker tijdens de zomervakantie, die duurt immers gewoon veel langer, verdwijnt een groot deel van die structuur. En dat kan flink zoeken zijn voor veel gezinnen.

In dit blog deel ik een aantal tips met je om de structuur toch een beetje vast te houden. Voordat je er zelf mee aan de slag gaat, is het belangrijk te onthouden dat het per persoon kan verschillen in welke mate je behoefte hebt aan structuur. En bijsturen kan altijd 😉

Dagplanning en weekplanning

Maak tijdens de vakantie een dagplanning. Hoe groot of hoe klein je dit wilt aanpakken, ligt dus aan hoeveel behoefte jouw kind (en jijzelf) aan structuur heeft. Vaak is het al heel erg fijn als je iedere dag min of meer dezelfde tijden aanhoudt voor de maaltijden en het opstaan en naar bed gaan. Zo is je biologische ritme ook iedere dag hetzelfde.

Vaak is het dat kinderen aan het begin van de vakantie nog heel veel behoefte hebben aan wat meer ruimte. Even bijkomen van het schooljaar. Maar aan het eind van de zomervakantie merk je toch dat veel kinderen zich een beetje gaan vervelen. Een duidelijke planning helpt jullie dan gezellig de week door te komen.

Een weekkalender ophangen (of alle zes de weken achter elkaar) en daar op schrijven wanneer jullie iets gaan doen, hoe laat en met wie, geeft je kind inzicht in wat komen gaat. Daarnaast helpt het ook als je duidelijk aangeeft dat het op andere momenten de bedoeling is dat je kind bijvoorbeeld zelf iets verzint. Het gaat hierin echt om duidelijke afspraken én verwachtingsmanagement. Wanneer doen we iets samen? Wanneer is het tijd om jezelf te vermaken?

Laat je kinderen een lijstje maken of doe het samen.

Vraag je kinderen voor de vakantie of aan het begin van de vakantie wat ze graag zouden willen doen. Dat mag groot en klein zijn. Vertel ze er duidelijk bij dat jullie misschien niet alles van het lijstje gaan doen (verwachtingsmanagement!) maar dat je graag ideeën verzamelt voor iets leuks in de vakantie. En je kunt natuurlijk ook zelf dingen opschrijven. Zo heb je alvast wat ideeën voor de komende zes weken. Je kunt dan bijvoorbeeld iedere week iets uitkiezen. Of om beurten een gezinslid iets laten kiezen. De dingen die na de vakantie niet gedaan zijn, kunnen misschien wel mee naar een andere vakantie.

Zorg voor voldoende rustmomenten.

‘Vakantie moet leuk zijn!’ dat is wat ik toen mijn kinderen jonger waren altijd dacht. Leuke uitjes plannen, op stap gaan. Maar de schoolvakanties zijn er ook écht om uit te rusten. En zeker voor hoogsensitieve kinderen! Dus bouw ook in de vakantie voldoende tijd in om uit te rusten. Je kunt bijvoorbeeld de ene dag op stap gaan en de andere dag in en om huis blijven. Of afwisselen in het type activiteiten. Of in de ochtend thuisblijven en in de middag iets doen of andersom. Net wat bij jullie past. Maar hier vooraf, of in het weekend voor de week die komen gaat, alsvast over nadenken geeft je de ruimte om ook juist die rustmomenten in te plannen.

En als je dan toch gaat plannen… vergeet ook vooral jouw eigen rustmomenten niet! Een schoolvakantie met een hoogsensitief kind kan van jou als moeder best wat vragen. Helemaal als je ook zelf hoogsensitief bent.

Maak voor jezelf een lijstje met dingen waar jij van kunt opladen. Wat heb jij als moeder zéker nodig om je fijn te voelen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we je aan het eind van de zomervakantie bij elkaar moeten rapen omdat jij helemaal uitgeput bent! Je hoeft niet altijd bij elkaar te zijn als gezin. Je mag echt tijd voor jezelf inplannen! Zo blijft het ook gezellig in de vakantie 😉

Denk je nu, leuk al die tips. Maar ik heb eigenlijk behoefte aan meer? Je bent van harte welkom voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt. Of dat nu is in het ouderschap of dat je merkt dat jouw kind bijvoorbeeld niet lekker in zijn/haar vel zit. En op welke manier ik jullie daarin kan ondersteunen. Een afspraak maken kan per mail, Whats App of telefonisch.

Bijna zomervakantie! Tips voor de laatste schoolweken.

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar hier zijn ze écht toe aan vakantie. De tranen komen sneller, de oogjes zien er wat vermoeider uit, de lontjes worden korter. En daar heeft het warme weer van vorige week natuurlijk ook niet ten goede aan bijgedragen. Hier niet in ieder geval. Slechter slapen. En tel daarbij op dat er aan het eind van het schooljaar ook nog een aantal ‘anders dan anders schooldagen’ zijn. Meesters en juffendag, schoolreisjes etc.

Afronding van een schooljaar

Veel kinderen hebben al gehoord welke meester of juf ze komend schooljaar gaan krijgen. Maar er zijn ook kinderen die het nog niet weten. En of je het nu al wel of niet weet, het kan best spanning met zich meebrengen. Vind ik de nieuwe juf wel aardig? Begrijpt ze mij wel? En die zorg komt ook niet zelden bij ouders terug.

Als jouw kind het soms lastig heeft op school, dan heb je vaak wat meer contactmomenten met leerkrachten. Om even kort af te stemmen wat jouw kind nodig heeft, hoe het er bij zit, maar soms ook langere contactmomenten om er samen voor te zorgen dat jouw kind lekker in zijn vel zit. Zowel thuis als op school.

En met een nieuwe leerkracht is dat toch ook weer aftasten. En hoe leerkrachten tegenover hoogsensitiviteit staan, verschilt gewoon echt per leerkracht. Tel daarbij op dat veel klassen gewoon ontzettend vol zitten en leerkrachten écht tijd en handen tekort komen.

Vraag of er een mogelijkheid is om alvast vóór het nieuwe schooljaar kort met de nieuwe leerkracht te spreken, een warme overdracht van wat jouw kind helpt. Dit helpt jou als ouders meer ontspannen de zomervakantie in te gaan en jouw kind het schooljaar wat rustiger te starten.

En misschien gaat naast dat je kind een nieuwe leerkracht krijgt, ook de samenstelling van de klas veranderen na de zomervakantie. En dat idee kan ook best wennen zijn. Of juist heel fijn, dat kan natuurlijk ook 😉 Kortom, het eind van het schooljaar is toch een moment van afscheid nemen. Een overgang. Iets waar hoogsensitieve kinderen vaak iets meer moeite mee hebben en meer tijd voor nodig hebben. Niet erg, wel iets om rekening mee te houden. Want al die info moet ook verwerkt worden.

Zorg voor extra ontspanmomentjes en ontprikkelen.

tips voor ouders van een hoogsensitief kind

Zoals ik al schreef, er zijn vaak ‘anders dan anders schooldagen’ aan het eind van het jaar, maar ook de vermoeidheid en de naderende zomervakantie kunnen ervoor zorgen dat jouw kind eigenlijk al een halfvol hoofd heeft als het ’s ochtends wakker wordt. En dat er dus gewoonweg niet evenveel bij past als in andere tijden van het jaar.

Geef je kind de ruimte om op te laden én om te ontladen. Ga lekker naar buiten, het bos in. Even wandelen. Of als je dichtbij zee of een meer woont, spelen in het water. Water helpt ook heel fijn te ontprikkelen. Vooral met je lijf bezig zijn helpt je om je prikkels te reguleren. En de spanning dus af te laten vloeien. En dan helpt het nog eens extra als je zorgt voor een verhoogde hartslag voor ongeveer een half uurtje. Dus ga lekker tikkertje spelen of een potje voetballen 😉

Het is fijn om de dagen zo te vullen dat overprikkeling zo min mogelijk voorkomt. Maar soms zijn er periode in het jaar waarin het toch sneller ontstaat. En dan is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. En er voor te zorgen dat je minder prikkels toevoegt en zorgt voor die extra ontprikkelmomentjes. Je kunt het ook niet altijd voorkomen. En daarin je verwachtingen bijstellen helpt jou als ouder ook. Als je kijkt naar wat er gebeurt, dan leer je er vaak ook enorm veel van voor een volgende keer.

Het begin van de zomervakantie.

Veel kinderen voelen zich aan het begin van de zomervakantie moe. En zijn echt wel toe aan een paar dagen rust. Probeer die ruimte te creëren als de behoefte er is. Maar houd óók in de gaten of de vermoeidheid niet teveel omslaat in onderprikkeling.

Onderprikkeling kan ook voor spanning zorgen. En daarmee dus ook voor korte lontjes en boze buien. Bij hoogsensitieve kinderen met een sterke wil is dat lijntje tussen overprikkeling of onderprikkeling vaak erg dun.

Een goede balans in activiteiten helpt daarin dan ook.

  • Doe één dag iets buiten de deur en de andere dag thuis, dus om en om.
  • Ga een dagdeel weg en het andere dagdeel thuis
  • Maak een leukedingenpot ter inspiratie. Hierin stop je kaartjes met activiteiten. Je kunt ook categoriëen maken: samen, alleen, binnen, buiten, mag iets kosten.
  • Heeft jouw kind behoefte aan een pyjamadag, lekker doen! Soms is één zo’n dag al genoeg om weer bij te komen en op te laden.


Volgende week schrijf ik een blog over hoe je de structuur in de vakantie kunt behouden. En ook komt er een blog aan over op vakantie gaan met een hoogsensitief kind. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, dan vind je de tips vanzelf in je mailbox! Lijkt het je fijn om eens in gesprek te gaan over jouw gezin? Je bent ook van harte welkom voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Een afspraak maken kan per mail, telefonisch of via WhatsApp 0648731556.

Groetjes Stefanie

Subscribe

* indicates required