Hoe houd je structuur tijdens een schoolvakantie? Tips voor ouders van een hoogsensitief kind.

De schooldagen bieden voor een groot deel van de week een vast ritme. Je staat rond dezelfde tijd op, je gaat meestal rond dezelfde tijd weer naar bed. Op school zijn vaste eet en drink momenten, pauzes en ook in de lessen zit grotendeels een vaste volgorde. Dit geeft veel kinderen rust. Ze weten waar ze aan toe zijn, ze weten wat er komen gaat.

Tijdens de weekenden is er in veel gezinnen ook een min of meer vaste structuur, misschien zijn er clubjes of vaste bezoeken aan opa’s en oma’s. Maar tijdens de schoolvakanties en zéker tijdens de zomervakantie, die duurt immers gewoon veel langer, verdwijnt een groot deel van die structuur. En dat kan flink zoeken zijn voor veel gezinnen.

In dit blog deel ik een aantal tips met je om de structuur toch een beetje vast te houden. Voordat je er zelf mee aan de slag gaat, is het belangrijk te onthouden dat het per persoon kan verschillen in welke mate je behoefte hebt aan structuur. En bijsturen kan altijd 😉

Dagplanning en weekplanning

Maak tijdens de vakantie een dagplanning. Hoe groot of hoe klein je dit wilt aanpakken, ligt dus aan hoeveel behoefte jouw kind (en jijzelf) aan structuur heeft. Vaak is het al heel erg fijn als je iedere dag min of meer dezelfde tijden aanhoudt voor de maaltijden en het opstaan en naar bed gaan. Zo is je biologische ritme ook iedere dag hetzelfde.

Vaak is het dat kinderen aan het begin van de vakantie nog heel veel behoefte hebben aan wat meer ruimte. Even bijkomen van het schooljaar. Maar aan het eind van de zomervakantie merk je toch dat veel kinderen zich een beetje gaan vervelen. Een duidelijke planning helpt jullie dan gezellig de week door te komen.

Een weekkalender ophangen (of alle zes de weken achter elkaar) en daar op schrijven wanneer jullie iets gaan doen, hoe laat en met wie, geeft je kind inzicht in wat komen gaat. Daarnaast helpt het ook als je duidelijk aangeeft dat het op andere momenten de bedoeling is dat je kind bijvoorbeeld zelf iets verzint. Het gaat hierin echt om duidelijke afspraken én verwachtingsmanagement. Wanneer doen we iets samen? Wanneer is het tijd om jezelf te vermaken?

Laat je kinderen een lijstje maken of doe het samen.

Vraag je kinderen voor de vakantie of aan het begin van de vakantie wat ze graag zouden willen doen. Dat mag groot en klein zijn. Vertel ze er duidelijk bij dat jullie misschien niet alles van het lijstje gaan doen (verwachtingsmanagement!) maar dat je graag ideeën verzamelt voor iets leuks in de vakantie. En je kunt natuurlijk ook zelf dingen opschrijven. Zo heb je alvast wat ideeën voor de komende zes weken. Je kunt dan bijvoorbeeld iedere week iets uitkiezen. Of om beurten een gezinslid iets laten kiezen. De dingen die na de vakantie niet gedaan zijn, kunnen misschien wel mee naar een andere vakantie.

Zorg voor voldoende rustmomenten.

‘Vakantie moet leuk zijn!’ dat is wat ik toen mijn kinderen jonger waren altijd dacht. Leuke uitjes plannen, op stap gaan. Maar de schoolvakanties zijn er ook écht om uit te rusten. En zeker voor hoogsensitieve kinderen! Dus bouw ook in de vakantie voldoende tijd in om uit te rusten. Je kunt bijvoorbeeld de ene dag op stap gaan en de andere dag in en om huis blijven. Of afwisselen in het type activiteiten. Of in de ochtend thuisblijven en in de middag iets doen of andersom. Net wat bij jullie past. Maar hier vooraf, of in het weekend voor de week die komen gaat, alsvast over nadenken geeft je de ruimte om ook juist die rustmomenten in te plannen.

En als je dan toch gaat plannen… vergeet ook vooral jouw eigen rustmomenten niet! Een schoolvakantie met een hoogsensitief kind kan van jou als moeder best wat vragen. Helemaal als je ook zelf hoogsensitief bent.

Maak voor jezelf een lijstje met dingen waar jij van kunt opladen. Wat heb jij als moeder zéker nodig om je fijn te voelen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we je aan het eind van de zomervakantie bij elkaar moeten rapen omdat jij helemaal uitgeput bent! Je hoeft niet altijd bij elkaar te zijn als gezin. Je mag echt tijd voor jezelf inplannen! Zo blijft het ook gezellig in de vakantie 😉

Denk je nu, leuk al die tips. Maar ik heb eigenlijk behoefte aan meer? Je bent van harte welkom voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt. Of dat nu is in het ouderschap of dat je merkt dat jouw kind bijvoorbeeld niet lekker in zijn/haar vel zit. En op welke manier ik jullie daarin kan ondersteunen. Een afspraak maken kan per mail, Whats App of telefonisch.