Over mij

Toen mijn dochter werd geboren, was de oudste inmiddels bijna twee. En wat kwam ik mezelf keihard tegen. Meer en meer struggelde ik met de opvoeding. Waar was mijn blije mannetje gebleven? Wat had hij nodig? Ik begreep hem steeds minder en voelde me steeds verder van hem verwijderd. Ik volgde cursussen bij jet CJG, verslond boeken, ploos internet uit en stelde vragen in Facebook groepen. Maar veel verder dan ‘het is een fase’ kwam ik niet.

De meeste van mijn vriendinnen herkenden het verhaal niet. De standaard opvoedadviezen werkten niet. De boze buien bij mijn oudste leken alleen maar erger te worden door het opvolgen van de adviezen. En mijn moederhart brak, keer op keer. Ik voelde me verschrikkelijk, moedeloos en heel erg eenzaam. Dit was niet wat ik wilde. Maar wat wilde ik dan wel?

Nu vond ik gedrag van mensen en persoonlijke ontwikkeling altijd al mega interessant. Lang voordat ik moeder werd en na mijn opleiding sociaal-juridische dienstverlening ging ik bij een gemeente werken en gaf ik trainingen leerdoelen stellen (groei mindset) en sollicitatietraining. Ik ging aan de slag met mensen om ze te helpen weer een baan te vinden. Ik had behoefte aan meer verdieping en volgde een opleiding tot professioneel coach, gericht op volwassenen. En toen was ik dus ‘ineens’ moeder van twee kids. En wist ik dat ik NOG meer wilde weten van het gedrag van mensen, en van kinderen in het bijzonder.

Ik volgde een opleiding tot kindercoach om mezelf en mijn kinderen nog beter te begrijpen.

Toen kwam ik de opleiding tot kindercoach bij Sonnevelt tegen. Een holistische benadering van de situatie. Dat sprak me aan, want het was anders dan de opvoedadviezen die ik eerder tegen kwam. Ik besloot de opleiding te gaan volgen zodat ik mijn oudste beter zou gaan begrijpen. En mezelf als moeder beter zou gaan begrijpen. En al tijdens de eerste les dacht ik ‘waarom vertellen mensen ons dit niet?!’ Er ging een wereld voor me open. Veel boeken en adviezen gaan over methodes. Geloof me, ik heb veel gelezen en veel geprobeerd. Tijdens de opleiding leerde ik te vertrouwen op mezelf en op mij als moeder. En ik leerde de verbinding met mijn kind te versterken.

Wat bracht de opleiding tot kindercoach mij?

Daarnaast werkte ik verder aan mijn eigen ‘stukken’. Want ook die zijn van invloed op hoe je je rol als moeder vervult. Ik vond het een intensieve periode, maar stukje bij beetje kwam er meer rust en ruimte. Ik ging weer voor mezelf staan, als moeder, als vrouw en daardoor ook voor mijn kinderen. Toen wist ik het… ik word ouder- en kindercoach! Ik gun andere ouders het ook grip te krijgen op de situatie, hun kind weer te begrijpen en de verbinding weer te voelen. Want dat is toch wat je als ouder wilt? Het beste voor je kind en samen gelukkig zijn!

Ik voelde me als kind anders dan anderen. Ik had toen graag geweten wat ik nu weet.

Voor een kind is niets zo frustrerend als zich niet begrepen voelen. Ik voelde me vroeger vaak anders dan anderen, alleen. Ik verslond boeken en ging iedere week naar de bibliotheek om het maximale aantal boeken te halen. Ik hield van buiten zijn, naar het strand, het bos, kikkerdril zoeken in de sloot! Lekker wroeten in de aarde. Heerlijk! Als kind voelde ik veel aan. Wat heeft de ander nodig? En hoe kan ik voor jou zorgen? En daardoor verloor ik mezelf steeds meer uit het oog. Nu weet ik dat ik hoogsensitief ben en heb ik (beter.. nog steeds lerende en waarschijnlijk ook voor de rest van mijn leven) geleerd mijn grenzen te bewaken. Maar man man man wat had het fijn geweest als ik dat als kind geleerd had.

Ik gun alle ouders dat hun kind gelukkig is.

Mijn levenservaring en struggels met de opvoeding hebben me gebracht tot waar ik nu ben en ook tot mijn missie. Ouders helpen weer grip te krijgen op de situatie, inzicht te krijgen in het gedrag van hun kind en rust binnen het gezin te creëren. En daarnaast kinderen te leren goed voor zichzelf te zorgen zodat ze kunnen opgroeien tot stabiele volwassenen die in zichzelf geloven.

Vallen en opstaan. Samen leren.

Natuurlijk heb ook ik momenten ervaren (en nog steeds wel eens) dat ik dacht ‘dit komt nooit meer goed!’ of ‘ik weet het niet meer!’ of ‘ik ben een slechte moeder!’ Maar ik heb inmiddels een modus gevonden waarin we als gezin de rust weer terug kunnen brengen op momenten waarop het even niet lekker loopt. Echt het kan! Je weet en kunt meer dan je denkt! Vertrouw op jezelf! Want echt, als ouder ken jij je kind het beste. 


Kun je hier hulp bij gebruiken en spreekt mijn verhaal je aan? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek!

    Ik ga akkoord met de verwerking van de door mij verstrekte gegevens voor het gebruik om contact met mij te leggen in relatie tot de door mij gestelde vraag/opmerking in het berichtenveld.