Coaching voor ouders en hun hoogsensitieve kind.

Hoogsensitieve kinderen worden vaak niet begrepen. Ze reageren anders dan andere kinderen op prikkels, uiten en beleven hun emoties vaak intens en raken sneller overprikkeld. Wat bijvoorbeeld kan leiden tot boze buien, zich juist terugtrekken, buikpijn en hoofdpijn. Als we meer aandacht besteden aan wat deze kinderen nodig hebben, gaan zien wat er achter het gedrag zit wat ze ons laten zien, zullen ze opbloeien en gun gevoeligheid gaan zien als iets moois in plaats van iets lastigs.

Het opvoeden van een hoogsensitief kind kan soms best een uitdaging zijn.

Het opvoeden van een hoogsensitief kind brengt vaak de nodige uitdagingen met zich mee voor jou als moeder. Steeds weer klaarstaan om de zoveelste uitbarsting op te vangen. Altijd op scherp staan tijdens speelafspraakjes, klaar om in te grijpen. Zelf met buikpijn of een bron in je keel bij het schoolplein staan omdat je je kind wéér met buikpijn naar school brengt. De strijd die je voelt bij nieuwe dingen. Of zich dat nu uit in boze buien, dwars gedrag of een tranendal.

Zou het niet fijn zijn als jullie weten hoe je met de gevoeligheid van je kind kunt omgaan?

Zou het niet fijn zijn als jij weet voor welke prikkels jouw kind gevoelig is en dat je weet hoe je daarmee om kunt gaan? Dat je weet op welke manier jouw kind deze prikkels kan reguleren, zodat het zich weer ontspant en de rust in huis terugkeert? En dat je weet hoe je jouw kind kunt helpen omgaan met veranderingen, nieuwe situaties en faalangst of andere uitdagingen die het leven soms biedt? En dat jouw kind dat ook stap voor stap zelf leert? Want dat is toch wat je als moeder wilt, dat je kind vertrouwen heeft in zichzelf en weet wat het nodig heeft om lekker in zijn vel te zitten en goed voor zichzelf te zorgen. Dat het blij is met wie hij of zij is!

Waar gaan we bijvoorbeeld mee aan de slag tijdens een traject?

 • Psycho educatie: wat is hoogsensitiviteit en hoe werkt dit bij jou?
 • Wat zijn prikkels en wat is belangrijk om die prikkels goed te kunnen verwerken?
 • De breinwerking bij stress. Vaak vinden hoogsensitieve kinderen het fijn om het ‘waarom’ achter handvatten te weten.
 • Emoties. Welke basis emoties zijn er en welke functie hebben deze?
 • Faalangst. Hoe kan jij jezelf ondersteunen om minder angst te voelen bij nieuwe ervaringen of uitdagingen die je in het dagelijks leven tegenkomt? Wat we hier bespreken is bijvoorbeeld het leren leren, stukje uitleg over het brein, helpende gedachten. We werken toe naar meer zelfvertrouwen.
 • Hoe voel ik mijn grenzen aan en hoe gééf ik mijn grens aan?
 • Mindfulness en ontspanningsoefeningen.
 • Alles samengevat: hoe zorg ik goed voor mezelf? Wat heb ik nodig om me fijn en gelukkig te voelen?
 • Wat heb jij als moeder nodig om jouw kind hierin te ondersteunen?


Zoals je zult begrijpen is ieder traject anders. Ieder kind heeft een andere behoefte en ieder gezin heeft een andere hulpvraag. Samen kijken we welke van de onderdelen voor jullie belangrijk zijn. Ook zijn oudergesprekken onderdeel van het traject. Daarin bespreken we hoe het thuis gaat, wat jullie thuis kunnen doen en ook waar je als ouder tegenaan loopt. Hoogsensitieve kinderen spiegelen vaak wat hun omgeving nog aandacht mag geven. Bijvoorbeeld overtuigingen die jij als moeder nog hebt, spanning binnen het gezin. Het kan zijn dat het voor de voortgang van het traject dan ook belangrijk is om tijd en ruimte te maken om dat door te spreken. Of bijvoorbeeld een opstelling te doen om daar meer inzicht in te krijgen. Dit is iets wat we uiteraard met elkaar bespreken.

Aan het eind van het traject plannen we een eindgesprek in. Hierin zetten we nog eens op een rijtje wat we allemaal gedaan en geleerd hebben. En wat jullie meenemen de toekomst in. Zodat ook na afronding van ons traject de rust meegaat!

Praktisch

 • Ieder traject start met een intakegesprek waarin we uitgebreid jullie situatie bespreken. Dit gesprek duurt 60 – 90 minuten. Dit kost € 95,-
 • We plannen een reeks sessies in voor jouw zoon of dochter, afgewisseld met oudergesprekken. De gesprekken met kinderen duren 50 tot 60 minuten. De gesprekken met ouders duren 60 minuten.
 • Aan het eind van het traject plannen we een eindsessie in voor jouw zoon of dochter en een oudergesprek om het traject op een fijne manier en met vertrouwen in de toekomst af te ronden.
 • Het tarief voor een sessie van 60 minuten is €69,-. De oudergesprekken en gesprekken met school worden per kwartier naar rato berekend.
 • Hoeveel gesprekken nodig zijn, verschilt per gezin en per vraag. Dit stemmen we steeds samen af.
 • De sessies met kinderen vinden in principe buiten plaats. We gaan lekker naar het bos, de duinen of het strand!

 • Wonen jullie wat verder weg en wil je de afspraken bij jullie in de buurt laten plaatsvinden? Dat kan zeker. Hiervoor bereken ik een bedrag naar rato van mijn uurtarief voor de reistijd boven de 15 minuten, berekend via Google maps. En een kilometervergoeding van €0,20 per km, per enkele reis, boven de 5 km.

Ik ben Stefanie, een hoogsensitieve moeder, van twee kinderen die ook allebei op hun eigen manier gevoelig zijn. Ik ben getrouwd met Maarten. Als kind groeide ik op in Noordwijk en uiteindelijk verhuisde ik voor de liefde naar Katwijk. Persoonlijke ontwikkeling heeft altijd mijn interesse gehad. Ik heb jaren volwassenen gecoacht en dit is nog steeds iets wat ik heel graag doe in de vorm van moeder en oudercoaching. Maar toch… steeds meer begon ik te voelen dat het zo ontzettend belangrijk is om juist kinderen de steun en begeleiding te geven die zij soms zo hard nodig hebben. Ik denk en voel dat het belangrijk is dat wij de kinderen van nu leren dat zij goed voor zichzelf mogen zorgen. Maar ook hoe hun brein werkt en wat belangrijk is om je fijn en gelukkig te voelen en met de uitdagingen van het leven om te gaan. Dit geeft ze een stevige basis mee voor de rest van hun leven.

In mijn vrije tijd ben ik veel buiten te vinden. Ik wandel bijna dagelijks, ik lees veel, ik bak regelmatig gezonde (en soms ongezonde 😉) dingen en verdiep me ook steeds meer in onze verbinding met de natuur. Dit is iets wat ik ook ik ook steeds meer in de trajecten zal gaan meenemen en al onderdeel is van veel buitensessies.

Heb je nog een vraag? Leuk als je me een berichtje stuurt! Ik kijk er naar uit je te leren kennen.

Groetjes Stefanie