Boeken tips voor moeders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil.

In dit overzicht plaats ik de komende tijd regelmatig nieuwe tips. Zo kan jij als moeder kijken welk boek bij jou past! Heb je zelf nog leuke tips? Laat ze hieronder achter in de berichten of stuur me een berichtje 🙂 Wil je meer weten over één van de boeken? Wees welkom om je vraag te stellen, ik help je graag verder op weg!

Hoogsensitief ouderschap – Bieke van Geenen

Een paar weken geleden plofte een pakketje op de deurmat. Mijn boek! Hoogsensitief ouderschap. Zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans. Geschreven door Bieke Geenen. In deze review deel ik graag met je wat ik van het boek vind!

Ik heb al veel, heel veel, boeken gelezen over hoogsensitiviteit. Er wordt weinig geschreven over hoogsensitieve ouders van een hoogsensitief kind. Want zelf hoogsensitief zijn is één ding, ouder van een hoogsensitief kind zijn is een ding, maar een hoogsensitieve ouder van een hoogsensitief kind zijn is wéér een ander ding! Bieke brengt deze twee mooi samen in haar boek.

Ik vond het boek heerlijk om te lezen! Het voelde alsof ik met Bieke in gesprek was. Haar eigen ervaringen geven je een gevoel van herkenning, kwetsbaarheid en tegelijkertijd vooral ook dat het bij Bieke ook wel eens anders loopt dan gehoopt of gepland.

En dat… dat vind ik één van de mooiste dingen uit dit boek. De echtheid. Doordat hoogsensitieve mensen al in de minderheid zijn, heb ik zelf nog steeds wel eens het gevoel een vreemde eend in de bijt te zijn. Bij het lezen van dit boek kreeg ik het gevoel van ‘wij begrijpen elkaar. Met een knipoog.’ Iets wat je als moeder soms gewoon écht even nodig hebt!

Het boek staat boordevol tips voor hoogsensitieve ouders. Tips voor jou als ouder en tips voor de opvoeding van je hoogsensitieve kind. Aandacht voor hoe je kind lekker in zijn vel zit én hoe je daarbij óók (dat is net zo belangrijk moeders!) rekening houdt met jezelf.

Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen. Maar het leent zich daarnaast ook heel mooi als naslagwerk. Ik vind het een boek om vaker te lezen. Om het er nog eens bij te pakken als je tegen een bepaalde situatie aanloopt. Het is een bijbel voor de hoogsensitieve ouder!

Het boek staat in de bibliotheek van mijn praktijk. Hier kunnen ouders (desgewenst) boeken uit lenen zodat ze zich verder in het onderwerp kunnen verdiepen.

Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld

Ik begon met lezen na een advies van mijn loopbaancoach, jaaaaaren geleden. Ze vertelde me dat het boek Temeramentvolle kinderen geschreven door Eva Bronsveld me wel eens verder zou kunnen helpen. Huh, een boek over kinderen? Jazeker! Eva legt in dit boek zo helder uit wat hoogsensitiviteit is en wat er komt kijken bij het stuk wat ze temperamentvol noemen. En inderdaad! Ik herkende mezelf er meteen in. En vooral ook mezelf als kind. Vroeger. Ik vind dat het boek fijn wegleest. En kan het iedereen aanraden. Het is dan ook één van de boeken die met me meegaat als ik een workshop of lezing geef. Je kunt het boek bestellen via deze link van bol.com .

Het hooggevoelige kind met een sterke wil – Janneke van Olphen

Het hooggevoelige kind met een sterke wil geschreven door Janneke van Olphen. In dit boek laat Janneke heel mooi zien dat ieder kind verschillende kanten heeft. Iets wat bij een temperamentvol kind heel belangrijk is. Vaak springt de sterke wil er uit. Het tempereamentvolle stukje. Maar dat dat gebeurt, de boze buien, is ook juíst vaak gevolg van overprikkeling en dan het gevoelige stukje van je kind te weinig aandacht en ruimte heeft gekregen. Kinderen (en volwassenen ? ) Vaak zijn wij volwassen geneigd om onze aandacht te richten op het boze gedrag, of het wordt die sterke wil lastig gevonden. En daardoor sneeuwt het gevoelige stukje onder. In dit boek wordt zo mooi duidelijk dat het belangrijk is om naar alle delen te kijken. Want alle delen samen vormen wie je bent!

In het boek worden ook de man en de vrouw besproken. Dit zijn de vaardigheden die je naarmate je ouder wordt ontwikkelt. En die kan je dus als hoogsensitief persoon ook mooi inzetten om jouw kind te begeleiden. Om goed onderscheid te maken tussen het meisje (gevoelig), de jongen (speels, sterke wil), man en vrouw kan het fijn zijn om het boek meerdere keren te lezen. Als je er mee gaat werken is het misschien een beetje wennen aan welke eigenschap hoort bij wie.

Janneke van Olphen heeft ook Draakje vurig en Draakje vurig op school geschreven. En komende week… ploft deel drie als het goed is op de deurmat! Ik kan niet wachten! Ik schreef al vaker op mijn socials over Draakje vurig. Mijn boek wordt heel veel geleend door ouders. Het boek komt in al mijn workshops terug. Het laat kinderen (en ouders, leerkrachten, opa’s, oma’s, ooms, tantes en ga zo maar door!) op een eenvoudige manier zien wat er gebeurt als een kind met een sterke wil een mega plan in zijn hoofd heeft en dat net iets anders loopt in werkelijkheid. Beide boeken zijn te bestellen via deze link van bol.com.

Het hoogsensitieve brein – Esther Bergsma

Het hoogsensitieve brein. Geschreven door Ester Bergsma. Dit boek is nog niet zo lang geleden uitgekomen. Eerlijk is eerlijk, ik moest er even voor gaan zitten, want er is ook veel wetenschappelijke onderbouwing. Maar dat was het meer dan waard! Heel mooi hoe Esther in haar boek uitleg geeft over hoogsensitviteit, onderbouwd met eigen onderzoek én praktische handvatten. Voor wie wil weten wat er gebeurt in de hersenen van een hoogsensitief persoon, is dit een echte aanrader! Wat ik zelf fijn vind aan de wetenschappelijke benadering van hoogsensitiviteit is dat het laat zien dat het geen modegril is. Dat het niet zweverig is. Maar dat je hersenen van een hoogsensitief persoon daadwerkelijk anders werken. En dat als je weet hoe je daarmee kunt omgaan, het je zoveel meer ruimte, ontspanning, rust en plezier zal opleveren! En daarbij spreekt de wetenschappelijke benadering sommige mensen meer aan. Omdat het hoe en wat wordt uitgelegd.  Het boek van Esther Bergsma kan je bestellen via haar website via deze link.

Wil je aan de slag met de handvatten uit de boeken? Meer rust in je gezin? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek van 20 minuten. Je kunt telefonisch of per mail een afspraak maken.