Week 4 quarantaine Corona virus. Vier weken met ups, downs en inzichten!

De scholen zijn inmiddels vier weken dicht. Om me heen en in mijn praktijk hoor ik verschillende geluiden. De éne moeder verzucht ‘ik zal blij zijn als de scholen weer open gaan’ en de andere moeder vindt het tempo waarin we nu zitten heerlijk en geniet van de rust en het niet-moeten.

Zelf beweeg ik een beetje tussen beide. Ik vind het heerlijk om meer tijd te hebben. Iets later opstaan, ’s avonds na het eten nog een wandelingetje met z’n viertjes. Vrije weekenden. Maar ook ik denk zo nu en dan: ‘ik ben wel klaar met de verschillende rollen die door elkaar heen lopen gedurende de dag’. Ik vind een duidelijk onderscheid zelf fijner. Maar ik moet zeggen dat we ook daarin steeds meer onze weg vinden. In wat bij mij past, in wat bij ons gezin past. Aandacht voor wat op dat moment belangrijk is. Het is weer een mooie oefening om de zaken met volle aandacht te benaderen. Een les in mindfulness is het zeker ?

Het is een cliché, maar zelfzorg is SUPER belangrijk!

Nu ook wij nagenoeg de hele dag thuis zijn met ons gezin, merk ik weer hoe belangrijk het is om óók goed voor mezelf te zorgen als iedereen thuis is. Als de kinderen naar school zijn ben ik vaker alleen thuis, werk ik thuis. Fiets of wandel ik naar afspraken. En dat zijn voor mij momenten waarop oplaadt. En die momenten vallen nu weg. Dus ook voor mij was het even zoeken naar hoe ik dan nu vorm wil geven aan zelfzorg. En onze time timer is daar heilig bij! ’s Ochtends mogen de kinderen om 7 uur uit bed komen. Voor die tijd mediteer ik, doe ik spieroefeningen en schrijf ik in mijn bullet journal (soort dagboek) om mijn dag rustig en in mijn eigen tempo en energie te beginnen.

En van tijd tot tijd zijn toch echt de Nintendo Switch en de televisie fijne uitkomsten! Soms is het kiezen tussen twee ‘kwaden’. Langer een beeldscherm, maar voor mij tijd om op te laden en dus een gezelligere moeder en vrouw kunnen zijn. Of korter een beeldscherm en een vol emmertje.

Deze tijd is één groot groeiproces voor ons allemaal. Jij bepaalt hoe je er naar kijkt.

Ik denk dat deze periode ons allemaal uitnodigt om te groeien. Groeien als persoon, groeien als gezin samen. Groeien in goed voor jezelf zorgen, goed voor elkaar zorgen, meer omkijken naar onze medemens. En juíst nu we meer tijd samen doorbrengen, of juist apart, laat deze ervaring ons zien wat we nog lastig vinden. Of wat we juist heel belangrijk vinden en waar we graag meer van in ons leven zouden willen behouden. We worden allemaal wijzer. Het leven is één groot groeiproces. En je kunt iedere dag weer opnieuw kiezen. Kiezen om in angst te leven of kiezen voor vertrouwen. Iedere dag kan je er opnieuw voor kiezen om iets te veranderen. Om de lastige dingen aan te pakken, om meer ruimte te geven aan de dingen waar je meer van wilt. ‘Vechten’ voor iets wat je wél wilt, geeft meer energie en daadkracht dan strijden tegen iets wat je niet wilt.

Bijvoorbeeld:

Tegen: ik wil het negatieve nieuws niet horen. Dat raakt me steeds en het kost me veel energie.

Voor: ik wil mijn energie graag hoog houden en besluit beperkt nieuws te kijken.

Een hele andere benadering ?
Uiteindelijk ben en blijf jij de persoon de grotendeels bepaalt hoe je leven eruit ziet. En óók als je bepaalde dingen meemaakt, is het aan jou de keuze om te bepalen hoe je met die dingen omgaat.

Mijn blog over de lessen die ik trek uit de coronacrisis. Wat leer ik in deze periode? Wat kan jij doen om straks 'vast te houden' wat je nu zo fijn vind?

Schrijf je gevoel op. Het gevoel wat je wilt behouden, waar je later naar terug wilt kijken.

Schrijf voor jezelf op wat je wilt veranderen en wat die verandering je zal brengen. Schrijf op HOE je je voelt bij de dingen die je nu fijn vindt. Dat helpt je straks, als alles weer ‘normaal’ is, je te denken aan waar je het voor doet, te denken aan wat je belangrijk vindt.

Ik hoop dat jullie gezond zijn en dat het jullie goed gaat. Mocht je willen sparren, vul dan het contactformulier in voor een afspraak van 30 minuten. Is gratis en vrijblijvend en kan telefonisch. Dus met inachtneming van de maatregelen! Soms is het fijn om even met iemand te sparren die geen onderdeel is van jullie gezin. Die er van een afstandje naar kijkt.

Fout: Contact formulier niet gevonden.