Tips voor een ontspannen vakantie – Voor ouders van hoogsensitieve kinderen.

Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar voor mij voelt het een beetje dubbel. Want inmiddels zijn de kinderen al zes weken thuis. Onze oudste is zes en heeft zijn schoolwerk, de jongste is vier en speelt in groep 1 nog heel veel maar begint zich wel een beetje te vervelen thuis. Ik merk dat het idee aan even geen thuisonderwijs mij zelf wel lucht geeft. En dat de oudste ook echt wel toe is aan vakantie. Even geen rekenen, taal en schrijven. Maar wat er voor in de plaats komt is nog meer tijd en ruimte om zelf in te vullen. En dat kan voor gevoelige kinderen best een uitdaging zijn. In dit blog deel ik een aantal tips met jullie om de meivakantie zo ontspannen mogelijk door te komen!

Prikkelverwerking

Hoogsensitieve kinderen verwerken de prikkels van binnenuit en buitenaf intenser. En zodra een situatie voorspelbaar is (structuur!!!) hoeven ze niets steeds andere prikkels te verwerken. Je kunt je dus voorstellen dat als een dag er anders uitziet, er dus ook andere prikkels te verwerken zijn. Hoe leuk de dag soms ook is. En je zult misschien denken ‘maar we kunnen nu toch juist lekker uitrusten?’ toch is de dag écht anders.. Veel hoogsensitieve kinderen hebben een paar dagen nodig om te wennen aan de vakantie. En vaak kunnen ze daarna wél genieten van de vrije tijd. Met een paar praktische tips kan je het jezelf als moeder én je gezin een stuk makkelijker maken. Je zult merken dat het deze vakantie misschien anders is dan andere vakanties. De kinderen zijn inmiddels al zes weken thuis. En waarschijnlijk al gewend aan de structuur van thuis. Aan het tragere tempo. En misschien zijn ze minder moe dan wanneer ze gewoon naar school zouden zijn geweest. Veel kinderen zijn vlak voor de vakanties toch wel wat meer vermoeid en echt toe aan vakantie.

Toch is het belangrijk er rekening mee te houden dat vakantie écht wat anders is dat thuisonderwijs. En misschien hebben je kinderen toch nog wat tijd nodig om te wennen aan al die tijd die zelf, of met behulp van, ingevuld mag gaan worden.

Maar wat kunnen we nu gaan doen? Hoe helpt je je kind te kiezen zodat het zich niet te veel gaat vervelen tijdens de vakantie?

Vaak zijn we als ouders geneigd om kinderen bezig te houden. Maar gues what… we zijn geen activiteitenbegeleider 😉 . Een beetje verveling is voor kinderen ook best goed. Dat geeft ruimte aan creativiteit. Leert kinderen zelf met ideeën te komen. En vaak worden juíst op dat soort momenten de mooiste plannen bedacht!

Maar het is natuurlijk ook wel fijn om iets achter de hand te hebben. En kinderen hoeven zich niet de hele vakantie verplicht creatief te vervelen 😛 .In eerdere blogs deelde ik een tip over de leuke dingen pot. Een pot met activiteiten om uit te kiezen tijdens vrije momenten. Bij ons zitten daar kaartjes met muesa, het bos, het strand, spelletjes, puzzels lezen etc. in. Nu zal je misschien wat kaartjes uit de pot moeten halen aangezien nagenoeg alles dicht is…

Activiteitenkaartjes
Naast de leuke dingen pot hebben we activiteitenkaartjes. Hierop staan afbeeldingen van dingen waar de kinderen zelf mee kunnen spelen. Dat maakt het kiezen vaak makkelijker. Er zitten ook plaatjes bij van bijvoorbeeld een Nintendo DS. Daaraan is dan weer tijd gekoppeld. Als kinderen het moeilijk vinden om zelf te spelen, kan je de afspraak maken de tijd af te bakenen. Bijvoorbeeld: ‘het is nu een kwartier tijd om zelf te spelen, als de wekker is afgelopen gaan we samen een boekje lezen’.

Zowel de leuke dingen pot als de activiteitenkaartjes kan je samen met je kind maken. Vaak vinden ze het erg leuk om te helpen en je kunt dan ook de plaatjes kiezen die het meest aanspreken. Je kunt ook zelf foto’s maken van hun eigen speelgoed, de speeltuin etc. zodat het extra herkenbaar is.

Door zelfspeel momentjes creëer je ruimte voor jezelf.

Door ‘zelfspeel momentjes’ in te lassen, heb jij ook even ruimte voor jezelf. Doe dan ook iets wat JIJ leuk vindt en waarvan JIJ oplaadt. Dan kan je daarna weer met frisse energie samen iets met je kind doen! En helemaal nu, nu de maatregelen misschien nog even voortgezet worden en er geen opvang is. Ben jij misschien ook gewoon thuis aan het werk. Dus ook dan kan je de zelfspeel momentjes goed gebruiken! Je zult merken, hoe vaker je dit inzet, hoe consequenter je ermee aan de slag gaat, hoe makkelijker het zal gaan. Kinderen wennen eraan en weten op een gegeven moment niet beter.

hoe help je je kind een activiteit te kiezen - verveling tijdens de vakantie

Rust momenten en tijd inzichtelijk maken.
Deze tip kwam de afgelopen weken al wat vaker voorbij. Ik ben een groot fan van de Time Timer. Wij nemen ‘m zelfs mee als we op vakantie gaan. De Time Timer geeft kinderen inzicht in hoe lang iets nog duurt of hoe lang ze nog moeten wachten. En helemaal voor kinderen die nog niet kunnen klokkijken is dit een uitkomst.

Je kunt de Timer Timer voor van alles gebruiken:
Hoe lang ieder kind op de trampoline mag.

Hoe lang mama of papa nog aan het werk is voor het volgende pauze moment.

Hoe lang het nog duurt voordat je gaat eten.

Hoe lang het nog duurt voordat we weer aan het schoolwerk gaan.

Zelf-speel-tijd behapbaar maken.

En wij gebruiken de wekker ook voor ons regelmatig terugkerende ‘iedereen gaat even op zijn eigen kamer rusten momentje’. Na de lunch even een uurtje. Toen we er mee begonnen werd het idee ontvangen met een hoop gemopper en toch wel enige weerstand. Nu gaan ze naar boven en komen ze weer uitgerust beneden ?.

help je kind inzicht te krijgen in tijd

Stoplicht
Het stoplicht is iets waar je gewoon meer verder kunt gaan tijdens de meivakantie. Het geeft inzicht en door er mee aan de slag te blijven, wordt het een gewoonte voor je kind om te voelen in welke kleur het zit. Hoe vaker je oefent met het stoplicht, hoe makkelijker het zal gaan. En uiteindelijk heeft je kind het stoplicht niet meer nodig en kan het goed aangeven waar het behoefte aan heeft.

inzicht krijgen in emoties en gedrag van jouzelf en je kind

Denk je na het lezen van deze tips, leuk.. maar ik heb behoefte om te sparren over mijn situatie, mijn gezin en hoe ik dit ga aanpakken in de vakantie? Of denk je tijdens de vakantie ‘ik weet het niet meer!’ , plan dan een gratis sessie van 30 minuten in. Ik geef je een paar praktische handvatten waar je alvast mee aan de slag kunt en ik vertel je graag wat ik voor jullie kan betekenen. Want het hoeft niet lastig en ingewikkeld te gaan, je hoeft niet iedere avond uitgeput op de bank te ploffen 😉 Lijkt het je wat? Wil je meer rust en ontspanning binnen je gezin? Vul dan hieronder het contactformulier in zodat we een afspraak kunnen maken voor de GRATIS sessie. Kan gewoon telefonisch of via Skype en is óók mogelijk in de avond en op zaterdagochtend!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Wil je meer tips? Meer rust binnen je gezin? Vraag dan HIER mijn e-book aan en zet je eerste stappen naar rust in je gezin!