|| Wat mijn tandartsbezoek te maken heeft met de kracht van gedachten ||

Je gedachten zijn heel erg sterk. En hebben heel veel invloed op hoe jij je voelt. En je leest het vaker, positief denken helpt! Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want vaak gaat het ook automatisch. Dat denken. In dit blog deel ik met je hoe je samen kunt werken met je gedachten.

Bewust worden van je gedachten.

De eerste stap is je er van bewust worden dat je bepaalde gedachten hebt. En welk gevolg die gedachten hebben. Pas als je je er van bewust bent, kan je er iets aan veranderen. En daarna is het een kwestie van herhalen. Succes ervaringen gaan opbouwen. In jezelf gaan geloven!

Mijn bezoek aan de tandarts en wat dat te maken heeft met je gedachten.

Eén van de dingen waarbij ik daar zelf heel veel mee bezig ben geweest is een bezoek aan de tandarts. Ik ben er de afgelopen 3 jaar veel te veel geweest naar mijn zin en heb ook hele nare ervaringen met de tandarts. Waardoor ik echt bang was om te gaan. En mezelf voor een tandarts bezoek helemaal gek kon maken. Echt zo erg, dat ik in de tandartsstoel bijna flauw viel van de spanning. Niet bepaald handig natuurlijk… En zeker geen fijn gevoel ook.

Vandaag had ik weer een afspraak. Voor een ingreep waar ik nog steeds niet naar uit kijk. Maar ik kan mezelf nu vooraf geruststellen. Door op mijn ademhaling te letten voorafgaand aan de afspraak en tijdens de afspraak. En tegen mezelf te zeggen dat ik het spannend mag vinden. ‘Je vindt dit blijkbaar spannend. En dat is oké.’ Ik laat het gevoel er zijn. En daardoor ebt het als een golf weer weg.

Terwijl als ik tegen mezelf zou zeggen: ‘Ik wil dit niet! Ik wil weg! Het moet stoppen! Waarom vind ik dit spannend! Watje!’ dat alleen maar meer spanning brengt, ik verkramp in mijn lijf en de ervaring überhaupt heel vervelend wordt.

Faalangst op school en welke invloed de gedachten van je kind daarop hebben.

Dit werkt bij kinderen op school net zo. Als ze voor een toets al denken dat het ze niet gaat lukken, dan is dat deel van het brein wat ze nodig hebben om de toets te maken als het ware niet beschikbaar. Omdat ze zoveel stress voelen. En ze vanuit een vecht/vlucht/bevries reactie reageren. En vanuit het overleven echt de kennis over rekenen niet nodig hebben. Door deze ervaring, wordt het gevoel dat ze het niet kunnen versterkt. Want de informatie die ze nodig hadden voor de toets… die was inderdaad op het moment van de toets niet bereikbaar. En zo beland je in een vicieuze cirkel.

de invloed van gedachten op wat je voelt. Coachpraktijk Stefanie Katwijk. Faalangst. Hoogsensitief Hooggevoelig Sterke wil

Je gevoel erkennen is óók goed voor jezelf zorgen!

Jezelf bemoedigend en troostend toespreken en je gevoel erkennen is óók goed voor jezelf zorgen. En hoe jonger je dat leert, dat dat gevoel er mag zijn, hoe makkelijker je er ruimte aan geeft. En daardoor geef je jezelf ruimte om het te verwerken en het los te laten. Je zult merken, hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. Voor je kind als het spannende dingen gaat doen. Maar ook voor jou als moeder ? Want het werkt ook als je kind weer op punt van ontploffen staat! En jij denkt: ‘Ik vind dit heel vervelend. En dat mag. En ik weet niet wat ik nu moet doen. En dat is oké. ‘ en even een paar keer diep in (door je neus) en uit ademt (door je mond). Je hoeft niet altijd alles te weten ? sterker nog… je kunt niet alles weten. Ook opvoeden gaat met vallen en opstaan!


Aanstaande maandag is de ‘van faalangst naar superkracht!’ – boost je zelfvertrouwen middag. We gaan in een groepje met maximaal vier kinderen aan de slag met leuke oefeningetjes om het zelfvertrouwen te vergroten. En we sluiten af met iets creatiefs om mee te nemen als herinnering! Aanmelden kan via de knop hieronder!