5 tips voor een uitje in de herfstvakantie met een hoogsensitief kind.

Na een lange nazomer met toch wel wat zachtere temperaturen voor deze tijd van het jaar, lijkt het er op dat de herfst nu toch haar intrede doet. Flinke buien en wind en het wordt steeds vroeger donker ’s avonds.

Komende week zijn de weersverwachtingen wisselend. Dagen waarop het wat meer droog is en dagen waarop het weer wat meer herfstig zal zijn.

Wij gaan zelf onze activiteiten afwisselen. Beetje buiten, beetje binnen. Zo hebben wij een museumjaarkaart waar we heel graag gebruik van maken. Die dagjes uit kunnen heel leuk zijn, maar voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders toch ook vaak heel intensief. En niet zelden eindigt zo’n gezellige dag toch met een overprikkeld kind (en/of ouder 😛 ).

In dit blog deel ik een aantal tips met je die jullie kunnen helpen de dag zo gezellig mogelijk te houden 😉

 1. Verwachtingsmanagement.
  Dit gaat misschien ook meer over de hele herfstvakantie. Wees realistisch én eerlijk over wat jullie wel en niet kunnen doen deze vakantie. Vraag de kinderen wat zij leuk zouden vinden om te doen en of dat ook in de planning en het budget past. En soms denken wij als ouders heel ingewikkeld. En hebben kinderen er juist heel erg behoefte aan om lekker thuis te zijn en zelf te spelen.

  Heb jij echter een hoogsensitief kind met een sterke wil? Dan kan het juist wel fijn zijn om een plan achter de hand te hebben. Want deze ‘rupsjes nooitgenoeg’ zijn altijd op zoek naar prikkels. Is hun eigen inspiratie op? Dan zou dat wel eens voor lastig gedrag kunnen zorgen.

 2. Zorg ook voor genoeg rustmomenten.
  Leuke dingen doen is natuurlijk fijn! Maar ook de rustmomenten zijn erg belangrijk. Juist om genoeg energie en ruimte in je hoofd te hebben om te kunnen genieten van die fijne dingen. En ook om te kunnen omgaan met de extra prikkels en veranderingen die een dagje uit vaak met zich meebrengt. Een fijne verdeling kan bijvoorbeeld zijn: de ochtend weg, de middag thuis of andersom. Of de ene dag iets doen en de andere dag thuis, of een wandeling in het bos, ook fijn. Net wat voor jullie werkt.

 3. Zorg voor ontlading.
  Een museum of pretpark bezoeken is heel leuk. Maar zoals in het volgende punt al staat, brengt het ook veel extra prikkels met zich mee. Beweging helpt je om de prikkels weer te reguleren. Ga je een dagje uit? Kijk dan of je vooraf, tussendoor of naderhand ruimte kunt maken voor beweging. Zoek in een dierentuin bijvoorbeeld een speeltuin op. Of ga op de terugweg nog even langs een bos. Of ga op de fiets of lopend naar de activiteit. Zo zorg je al voor meer ruimte in hoeveel prikkels er nog bij kunnen.

 4. Wees realistisch in het uitje.
  Vroeger bleven wij altijd zo lang mogelijk in een dierentuin of pretpark. Tegenwoordig gaan we voor een gezellige dag. En als dat betekent dat we ergens wat korter blijven, is dat helemaal prima. Kunnen we in ieder geval terugkijken op een gezellige dag! Want zeg eens eerlijk, je kunt rekken, maar als je dan met een paar overprikkelde kinderen het park uitloopt wordt niemand daar blij van.

 5. Neem je eigen eten en drinken mee.
  Veel hoogsensitieve kinderen hebben er heel snel last van als ze te laat eten of drinken. Dan kunnen ze zomaar ‘ineens’ veranderen in een hongerig draakje. Het aanbod in veel pretparken is vaak niet heel gezond en voedend, de rijen zijn vaak lang. Dus als je ‘ineens’ eten nodig hebt… dan is dat wachten vaak heeeel erg lastig. Door zelf (een deel) mee te nemen geeft dat vaak een hoop lucht. En ontspanning. En dus minder opbouw van overprikkeling.


Schoolvakanties zijn er niet alleen om heel veel leuke dingen te doen. Ze zijn er ook om uit te rusten. Kinderen moeten tegenwoordig enorm veel op school. Dus ook even niets hoeven kan heel erg fijn zijn. Opladen en ontprikkelen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. En het kan ook van dag tot dag verschillen. En het kan daardoor soms best een uitdaging zijn om aan ieders behoefte binnen een gezin tegemoet te komen. Maar onthoud daarin, dat beweging eigenlijk altijd helpt met reguleren. Of er nu meer of minder prikkels nodig zijn.

Lees hier ook mijn blog over ontprikkeltips.

Herken jij veel in dit blog? En lijkt het je fijn als jij en je kind samen ontdekken wat voor jullie fijn is? En hoe jij je kind kunt helpen weer lekker in zijn of haar vel te zitten? Neem gerust contact op om een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen. Dit kan via mail of telefonisch.

Groetjes Stefanie