Boekentips voor ouders van hoogsensitieve kinderen met een sterke wil.

Er zijn zoveel boeken geschreven over hoogsensitiviteit. En er komen er steeds meer bij. Ik heb er zelf heel veel gelezen. De boeken hier onder zijn de start van een uitgebreider overzicht.  

Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld

Ik begon met lezen na een advies van mijn loopbaancoach. Ze vertelde me dat het boek Temeramentvolle kinderen geschreven door Eva Bronsveld me wel eens verder zou kunnen helpen. Huh, een boek over kinderen? Jazeker! Eva legt in dit boek zo helder uit wat hoogsensitiviteit is en wat er komt kijken bij het stuk wat ze temperamentvol noemen. En inderdaad! Ik herkende mezelf er meteen in. En vooral ook mezelf als kind. Vroeger. Ik vind dat het boek fijn wegleest. En kan het iedereen aanraden. Het is dan ook één van de boeken die met me meegaat als ik een workshop of lezing geef. Het boek van Eva Bronsveld is te bestellen via bol.com. Klik HIER om het boek te bestellen.

Het hooggevoelige kind met een sterke wil. – Janneke van Olphen

Het hooggevoelige kind met een sterke wil geschreven door Janneke van Olphen. In dit boek laat Janneke heel mooi zien dat ieder kind verschillende kanten heeft. Iets wat bij een temperamentvol kind heel belangrijk is. Vaak springt de sterke wil er uit. Het tempereamentvolle stukje. Maar dat dat gebeurt, de boze buien, is ook juíst vaak gevolg van overprikkeling en dan het gevoelige stukje van je kind te weinig aandacht en ruimte heeft gekregen. Kinderen (en volwassenen ? ) Vaak zijn wij volwassen geneigd om onze aandacht te richten op het boze gedrag, of het wordt die sterke wil lastig gevonden. En daardoor sneeuwt het gevoelige stukje onder. In dit boek wordt zo mooi duidelijk dat het belangrijk is om naar alle delen te kijken. Want alle delen samen vormen wie je bent!

In het boek worden ook de man en de vrouw besproken. Dit zijn de vaardigheden die je naarmate je ouder wordt ontwikkelt. En die kan je dus als hoogsensitief persoon ook mooi inzetten om jouw kind te begeleiden. Om goed onderscheid te maken tussen het meisje (gevoelig), de jongen (speels, sterke wil), man en vrouw kan het fijn zijn om het boek meerdere keren te lezen. Als je er mee gaat werken is het misschien een beetje wennen aan welke eigenschap hoort bij wie. Het voek van Janneke van Olphen is via DEZE link te bestellen bij bol.com.

Janneke van Olphen heeft ook Draakje vurig en Draakje vurig op school geschreven. En komende week… ploft deel drie als het goed is op de deurmat! Ik kan niet wachten! Ik schreef al vaker op mijn socials over Draakje vurig. Mijn boek wordt heel veel geleend door ouders. Het boek komt in al mijn workshops terug. Het laat kinderen (en ouders, leerkrachten, opa’s, oma’s, ooms, tantes en ga zo maar door!) op een eenvoudige manier zien wat er gebeurt als een kind met een sterke wil een mega plan in zijn hoofd heeft en dat net iets anders loopt in werkelijkheid. 

Het hoogsensitieve brein. – Esther Bergsma

Het hoogsensitieve brein. Geschreven door Ester Bergsma. Dit boek is nog niet zo lang geleden uitgekomen. Eerlijk is eerlijk, ik moest er even voor gaan zitten, want er is ook veel wetenschappelijke onderbouwing. Maar dat was het meer dan waard! Heel mooi hoe Esther in haar boek uitleg geeft over hoogsensitviteit, onderbouwd met eigen onderzoek én praktische handvatten. Voor wie wil weten wat er gebeurt in de hersenen van een hoogsensitief persoon, is dit een echte aanrader! Wat ik zelf fijn vind aan de wetenschappelijke benadering van hoogsensitiviteit is dat het laat zien dat het geen modegril is. Dat het niet zweverig is. Maar dat je hersenen van een hoogsensitief persoon daadwerkelijk anders werken. En dat als je weet hoe je daarmee kunt omgaan, het je zoveel meer ruimte, ontspanning, rust en plezier zal opleveren! En daarbij spreekt de wetenschappelijke benadering sommige mensen meer aan. Omdat het hoe en wat wordt uitgelegd.  Je kunt het boek HIER bestellen. Op de website van Esther Bergsma.

Tot slot.
Er zijn ontzettend veel interessante boeken geschreven en er verandert veel. Wat aanleiding geeft tot nieuwe boeken. De komende tijd zal ik dit overzicht aanvullen met boeken voor ouders om te lezen én boeken voor kinderen om te  lezen. Heb jij zelf een leuk of interessant boek waar andere ouders ook baat bij hebben? Laat het me weten! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe boeken ?

Heb jij thuis een hoogsensitief kind met een sterke wil? Loop je regelmatig tegen struggels in de opvoeding aan? En wil je weer meer rust in je gezin ervaren? Een kennismakinsgesprek is ALTIJD GRATIS. Je plant HIER je afspraak in.

Heb je nog leuke boekentips? Of een vraag? Laat het achter in het contactformulier. Ik neem binnen 48 uur contact met je op!

Fout: Contact formulier niet gevonden.