Tips voor een ontspannen vakantie met een hoogsensitief kind.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier thuis zijn ze (we..) écht wel toe aan vakantie. De laatste twee weken waren de lontjes wat korter, schoten de tranen sneller omhoog en werden de gezichtjes steeds witter van vermoeidheid.

Maar een vakantie betekent naast uitrusten, óók een ander ritme. Waar veel hoogsensitieve kinderen dan weer even aan moeten wennen. Om dan vervolgens weer te wennen aan het schoolritme. Maar daar denken we nog even niet over na. Dat komt terug in een latere post of blog.

Voorspelbaarheid biedt structuur.

Hoogsensitieve kinderen vinden het vaak fijn om te weten wat er komen gaat. Zodat ze zich daar mentaal gezien alvast op kunnen voorbereiden. Alle denkbare scenario’s alvast kunnen langslopen in hun hoofd, hun vragen alvast aan je kunnen stellen en kunnen wennen aan het idee. Dus ga je een dagje weg of op vakantie, dan is het vaak fijn als je je kind hierin vooraf alvast meeneemt.

Als je op vakantie gaat kan je bijvoorbeeld alvast de plaats laten zien waar jullie gaan slapen, je kunt bespreken hoe lang het rijden is (zonder file.. belangrijk detail!), wat je kind mee kan nemen op vakantie en wat thuis blijft, wie er voor de huisdieren gaat zorgen etc. Voor sommige kinderen is het fijn om een kalender te maken zodat ze het ook terug kunnen zien in de dagen. Hoe lang duurt het nog voordat we gaan? En als je op vakantie gaat, is het soms ook fijn om vooraf een planning te maken en rekening te houden met ieders wensen. Voor zover mogelijk natuurlijk.

Vaak hebben hoogsensitieve kinderen met een sterke wil , een plan. Ze willen graag zwemmen, naar die leuke speeltuin, met dat vriendje spelen. De verwachtingen helder maken, helpt daarin enorm. Weet jij nu al dat iets gewoon echt niet haalbaar is, wees daar dan eerlijk over. Dan kan je kind het ook afronden in zijn of haar hoofd. Eventueel kan je het nog op een lijstje schrijven om te onthouden voor een volgende keer. Maar maak geen beloftes waarvan je niet (zeker) weet dat je ze kunt nakomen.

Moet je dan je hele dag tot de minuut vastzetten? Nee zeker niet! Een beetje flexibiliteit is ook wel fijn toch? Wat je bijvoorbeeld kunt doen is vooraf bespreken dat jullie vandaag in de ochtend weggaan en in de middag thuisblijven en dat er in de middag ruimte is voor vrij spelen. Of dat je kind op dinsdag en donderdag een speelafspraakje kan inplannen. Dus ook hierin… voorspelbaarheid bieden en verwachtingen managen. Eet en drink momenten op dezelfde tijd als schoolweken aanhouden geeft vaak ook al veel rust.

En vergeet jezelf natuurlijk ook niet bij de invulling van jullie vakantie. Zéker als je als moeder zelf ook hoogsensitief bent, is het écht heel erg belangrijk om momenten te creëeren om zelf op te laden en te ontspannen. Eén omdat het natuurlijk fijn is als jij lekker in je vel zit als moeder. En twee omdat je eventuele uitbarstingen, momentjes van vermoeidheid bij kinderen etc. gewoonweg beter kunt opvangen als je zelf ook nog wat energie over hebt.

Prikkels reguleren

Dit heeft natuurlijk niet alleen met vakantie te maken. Maar is zéker belangrijk. Op welk moment dan ook. Als jouw kind een prikkel zoeker is en dus uitdaging en afwisseling nodig heeft om zich fijn te voelen, dan is een lege agenda zonder plan vaak erg lastig. Sommige kinderen kunnen prima zelf hun tijd invullen en komen met de meest fantastische plannen. Dat zijn de prikkelzoekers. Heeft jouw kind die prikkels nodig maar gaat het er niet zelf naar op zoek, dan is het waarschijnlijk een toeschouwer. En toeschouwers hebben het nodig, zeker als ze nog kind zijn, om uitgenodigd te worden om die prikkels op te zoeken.

Het kan dan voor de vakantie fijn zijn om alvast wat dingen voorbereid te hebben, of op een lijstje te hebben staan. Zodat als je merkt dat het tijd is voor wat actie, je niet meer uitgebreid hoeft na te denken over de mogelijkheden. En dat kunnen dingen zijn die jullie als gezin ondernemen zoals een leuk museum, een klimbos, het zwembad. Maar ook dingen die jouw kind zelf kan doen. Bijvoorbeeld een LEGO bouwerrk nabouwen van een afbeelding op Pinterest. Of aan de slag met smartgames. Dit kan je ook weer koppelen aan de leuke dingen pot, verderop in dit blog.

Dus naast ontspanning tijdens de vakantie is het ook belangrijk om oog te houden voor de mate van uitdaging. En die prikkels kunnen zitten in dingen doen, maar ook in mensen ontmoeten.

Heeft jouw kind die behoefte aan uitdaging minder? Dan kan het juist heel fijn zijn om een groot deel van de vakantie leeg te laten en te voelen waar behoefte aan is.

Op schooldagen moeten kinderen vaak al ontzettend veel. En in vakanties is er des te meer ruimte voor de autonomie waar ze vaak zo’n behoefte aan hebben.

Heb je verschillende prikkelprofielen binnen je gezin? Een afwisseling van dagen met en dagen zonder activiteiten kan dan uitkomst bieden.

Bewegen reguleert eigenlijk altijd wel voor iedereen. Of je nu van die uitdaging houdt of juist meer van rust. Dus in het kader van prikkelverwerking is het fijn om iedere dag even de frisse lucht op te zoeken! Komt het echt met bakken uit de lucht? Yoga of even lekker dansen zijn ook fijn voor de prikkelverwerking.

Leukedingenpot

hoe help je je kind een activiteit te kiezen - verveling tijdens de vakantie

Zoek je nog een leuke knutselactiviteit? Een leuke dingen pot maken is dan een mooi idee. Daarin doe je kaartjes met afbeeldingen of uitgeschreven dingen erop die je kind in de vakantie kan doen. Is er een momentje waarop jouw kind niet weet wat het zal gaan doen? Dan kunnen jullie iets kiezen uit de pot.

Je kunt onderscheid maken in alleen en samen, binnen en buiten, gratis en activiteiten die geld kosten etc.


En tot slot…

Vakanties zijn een heel mooi moment om naar je kind te kijken. Wat zie je? Waaraan zie je of jouw kind zich fijn voelt en lekker in haar vel zit? Van welke activiteiten en momenten bloeit het helemaal op? Wat vind jij als moeder fijn? En wat van dat alles kan je meenemen naar de toekomst?

Door regelmatig écht te kijken naar je kind, ga je steeds meer zien hoe het in haar vel zit. En de daarbij behorende signalen herkennen. Maar ook als je kind zich minder fijn voelt. En daardoor wordt het makkelijker om bij te sturen. En dit geldt natuurlijk ook voor de signalen die jouw eigen lijf je geeft 😉

Blijf je de vakanties een uitdaging vinden? Of is het voor jullie juist een verademing dat het nu vakantie is en er even geen school is? En lijkt het je fijn om wat meer rust in jullie gezin te brengen? En dat jouw kind weer lekker in haar vel zit? Ik denk graag met je mee. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Fijne vakantie!

Groetjes Stefanie