Weer naar school. Even wennen voor een hoogensitief kind?

Wat een heerlijk weer was het de afgelopen week. De Lente doet nu echt haar intrede. Mijn kinderen speelden heerlijk buiten en ook mijn sessies waren allemaal buiten.

In de eerste week van de meivakantie waren wij op vakantie, even fijn een andere omgeving, vrij met ons gezin en wat meer tijd voor elkaar. Even geen klusjes, broodtrommels die gevuld moesten worden en vooral tijd voor leuke dingen samen.

Maar ook van de tweede week genoten de kinderen volop. Juist omdat er niet veel ingevuld was, het lekker weer was en de vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt ook niet allemaal op vakantie waren.

Van mij had het nog wel even langer mogen duren. Vooral die wekker die niet gezet hoeft 😉 of in ieder geval niet vroeg.

Wat meer tijd nodig hebben om aan een overgang te wennen.

Mijn kinderen hebben vaak wel even tijd nodig om weer aan het schoolritme te wennen. Hooggevoelige kinderen hebben vaak wat meer moeite met overgangen. En de overgang van de vakantie naar weer naar school gaan is daar één van.

Van alle ruimte om te doen waar je zelf zin in hebt en blij van wordt en lekker veel buiten en bewegen naar stilzitten en toch wel veel moetjes. En dat is dan ook iets om de eerste dagen na de vakantie rekening mee te houden.

Zorg voor wat extra tijd om te ontspannen na schooltijd, ga lekker naar buiten. Naar het bos of het strand om te bewegen. Want bewegen helpt vaak heel goed om de prikkels te reguleren en volle hoofdjes ook weer leeg te maken.

Veel kinderen vinden het ook fijn als je op een kalender schrijft (of een planbord gebruikt) dat volgende week de school weer begint. Ze kunnen zich dan alvast voorbereiden op wat komen gaat. Je kunt dit met jongere kinderen bijvoorbeeld ook uittekenen. Visueel maken helpt de informatie beter te verwerken.

Afscheid bij het naar school gaan.

Vind jouw kind het lastig om weer minder tijd met jou door te brengen? Teken dan bijvoorbeeld een hartje op jullie hand. Als jullie ernaar kijken denken jullie even aan elkaar. Voor een kind voelt apart zijn van elkaar soms heel heftig. En om die reden is het belangrijk om dat gevoel serieus te nemen. Maar ook om je kind gerust te stellen. Bijvoorbeeld met ‘vanmiddag zien we elkaar weer en dan gaan we samen knuffelen’.

Kijk terug. Wat neem je mee van deze vakantie?

Wat heb jij in de vakantie gezien bij jouw kind? Miste het de structuur en regelmaat van het ‘schoolse leven’ of vond het juist de ruimte die er was heel fijn? Sommige kinderen vinden het heel fijn om weer naar school te gaan, anderen zien er juist tegenop.

En juist de wisseling van vakantie naar school kan jou als moeder ook heel veel inzicht geven in de signalen die jouw kind laat zien bij overprikkeling (als het allemaal teveel wordt) of onderprikkeling (verveling). Wat zie je veranderen na de omschakeling?

coach voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders

Maak voor jezelf een lijstje zodat je dit kunt meenemen in het herkennen van waar je kind zit qua prikkelopbouw.

En van welke activiteiten in de vakantie werd jouw kind ontspannen? Wat daarvan kan je meenemen in het dagelijks leven?

Prikkelregulatie gaat niet over af en toe een rust momentje, het gaat over de balans gedurende de hele dag, week, maand etc. Als ik net een traject start met ouders en kinderen dan voelt het vaak als een puzzel die we samen steeds verder in elkaar leggen.

Wat heeft jouw kind nodig om zich fijn te voelen en de opgebouwde spanning te laten afvloeien? En wat hebben jullie als ouder nodig om je kind daarbij te kunnen ondersteunen?

Wil je hier graag ondersteuning in? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Wil je graag eerst zelf aan de slag om meer inzicht te krijgen in wat jouw hoogsensitieve kind kan helpen om zich fijn te voelen? Dan is mijn masterclass een mooie eerste stap. Je kunt hier de video aanvragen.

Groetjes Stefanie