Overprikkeld als hoogsensitieve moeder. En nu?

De wekker gaat om 06:30, met een diepe zucht sla je de dekens van je af en je strompelt naar de badkamer. Een nieuwe dag. Je stapt onder de douche en hoort ondertussen dat je kinderen wakker worden. Nog even vijf minuutjes voor jezelf. Voordat de ochtendspits bij jullie thuis weer begint.

In veel gezinnen is het druk. Een straks schema. School, opvang, boodschappen, huishouden, werk, sport, sociaal leven, misschien ook nog mantelzorg. En zelfzorg, komt vaak onderaan ons lijstje. Als er nog tijd over is.

Als je nog geen kinderen hebt, is dat misschien nog wel vol te houden. Dan zijn er vaak meer momenten waarop je even rustig kunt ademhalen en tijd voor jezelf hebt. Maar zeker met jonge kinderen, is die ruimte er vaak (te) weinig.

Als hoogsensitieve moeder is het extra belangrijk om toch die tijd voor jezelf te creëren. Misschien merk je al langer dat je sneller prikkelbaar bent, dat je ’s avonds helemaal uitgeput op de bank ploft en eigenlijk ook geen zin meer hebt om af te spreken met vriendinnen of om naar de sportschool te gaan.

De opvoeding van een prikkelgevoelig kind kan van tijd tot tijd best veel van jou als moeder vragen. Misschien staan jouw antennes ook wel vaak uit, alert op een mogelijke dreiging van overprikkeling of boze bui bij jouw kind?

Of kost je het je toch wel veel energie om steeds tien stappen vooruit te denken om te voorkomen dat jouw kind overprikkeld raakt? En misschien rek je jouw eigen grenzen te vaak op? Om gedoe te voorkomen? Heb je je wekelijkse sportuurtje laten vallen omdat je geen energie meer hebt of omdat je jouw partner niet alleen wilt laten met de kinderen omdat je weet hoe pittig het soms kan zijn? Of misschien ben je zelfs minder gaan werken in de hoop dat dat meer rust in jullie gezin zou brengen?

Hoogsensitieve kinderen spiegelen met hun gedrag wat wij nog in onszelf mogen aankijken.

Hoogsensitieve kinderen spiegelen met hun gedrag wat wij nog in onszelf mogen aankijken. In mijn praktijk doe ik regelmatig een opstelling met moeders. Juist om inzicht te krijgen in dat wat nog gezien mag worden. En waar je inzicht in krijgt, kan je verandering in brengen. Wat je niet ziet, kan je ook niet veranderen.

De geboorte van mijn kinderen heeft mijn hoogsensitiviteit uitvergroot. Juist omdat er gewoonweg minder tijd was om op te laden. Zelfzorg werd nóg belangrijker dan voorheen. Omdat ik merkte dat mijn eigen stemming enorm veel invloed heeft op hoe mijn kinderen zich gedragen (en ja, ook andersom gebeurt dat wel eens 😉). Voor het moederschap had ik al flinke stappen gezet om mezelf daarin te ontwikkelen. Maar het moederschap… oef dat was echt andere kost! Persoonlijke ontwikkeling blijft een proces voor de rest van ons leven. Iedere keer opnieuw voelen wat je nodig hebt, uitdagingen aankijken en voelen. Steeds een laagje van de ui afpellen, steeds dieper naar onze kern. Naar wie we werkelijk zijn. Zonder alle beschermingsmechanismen.

Stel jezelf dagelijks de vraag ‘waar heb ik nu behoefte aan?’ en kijk dan welke kleine stap je nu al kunt zetten.

Herken jij jezelf in dit blog? En wil je graag stappen zetten om weer lekker in je vel te zitten? En meer ruimte voor jezelf te creëren? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Daarin is ruimte om te bespreken waar jij naar verlangt en waar jij behoefte aan hebt. En of ik de persoon ben om jou daarin te ondersteunen.

Groetjes Stefanie