Mijn kind wil niet vertellen hoe het op school was. En soms is dat helemaal prima.

Soms hebben wij moeders een ander idee dan ons kind. We verwachten iets van ze. En zij hebben daar misschien geen zin in of behoefte aan. Maar is het dan niet belangrijk dat je kind wél deelt wat er gebeurd is op school? In dit blog leg ik uit waarom het ook gewoon soms prima is om het zo te laten.

Laatst sprak ik een moeder die als haar dochter uit school kwam, een moment nam om de dag door te nemen. Samen. Op de bank. Met wat te drinken en wat lekkers.

Er waren dagen waarop dochter honderduit vertelde over haar schooldag. Er waren dagen waarop ze niets vertelde en dagen waarop ze zei ‘er is iets gebeurd op school wat ik niet leuk vond’. En vervolgens wilde ze niet vertellen wat dat ‘iets’ was.

En waarschijnlijk schiet er dan van alles door je hoofd. Je wilt haar graag helpen. Ze kan toch overal met je over praten? Vertrouwt ze je niet? Wordt ze gepest?

Ons brein wil problemen graag oplossen. We willen graag dat het goed gaat met onze kinderen. Dus het niet vertellen voelt vaak niet fijn.

Toch is het wel eens zo dat kinderen er op een bepaald moment geen behoefte aan hebben om iets met je te delen. Gewoon omdat ze moe zijn van de dag. Of omdat ze er op dat moment niet de juiste woorden voor kunnen vinden. Of omdat ze juist de behoefte hebben om er even niet mee bezig te zijn!

Je kunt je kind dan toch helpen door te zeggen: ‘Wat vervelend dat er iets gebeurd is wat niet leuk voor jou was. Ik heb het idee dat je er nu niet over wilt praten. Als je er toch over wilt praten, weet dan dat je naar me toe mag komen. Vaak lucht het op om het te vertellen.’ En je kunt je kind hierna nog een knuffel geven.

Als jij op werk een pittige dag had heb je misschien ook geen zin om er meteen iets over te vertellen aan je partner. Als je vaker merkt dat je kind benoemt dat er iets op school gebeurde wat niet fijn was, is het natuurlijk iets om in de gaten te houden. Misschien durft je kind iets niet te vertellen. Er samen over tekenen of het naspelen met Playmobil poppetjes of knuffels kan dan bijvoorbeeld helpen.

Wil je meer tips en handvatten voor het opvoeden van jouw hooggevoelige kind (met een sterke wil)? Ben je klaar met zelf te worstelen en weet je af en toe echt niet meer wat dan in hemelsnaam wel gaat werken?! Met de tips en handvatten van deze masterclass zit jouw kind straks weer lekker in zijn vel, voel jij je weer ontspannen en is het weer gezellig bij jullie thuis. Na de masterclass ontvang je een digitaal werkboek met tips en oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan. Je vindt de volledige info en de aanmeld pagina via onderstaande knop. Heb je vragen? Stuur me gerust een berichtje op mailtje!