Ik moet er altijd zijn voor mijn kinderen.

Vaak denken we dat we er altijd moeten zijn voor onze kinderen. En helemaal als de kinderen nog klein zijn. Vanuit ons moedergevoel willen we voor ze zorgen. Maar niet zelfden gaat dat ten koste van een momentje voor onszelf. En zeker, als je moeder bent heb je gewoon minder tijd voor jezelf. En dat is helemaal prima en ik denk dat dat ook bij het moederschap en een jong gezin hoort.

Voor hooggevoelige moeders zijn de momenten voor jezelf extra belangrijk!

Voor hooggevoelige moeders van hooggevoelige kinderen zijn die momentjes voor jezelf extra belangrijk. Maar vaak zijn dit ook de moeders die er de grootste moeite mee hebben om die momenten te creëeren. Vaak uit schuldgevoel. Omdat ze heel sterk (kunnen) aanvoelen wat hun kind nodig heeft. Of dat ze denken dat het met iemand anders die voor hun kind zorgt minder goed verloopt. En zeker, niemand kent een kind zo goed als een ouder. Misschien zelfs in veel gezinnen de moeder. Maar dat maakt niet dat jij geen tijd voor jezelf mag maken. Dat je het huishouden in je eentje moet doen en je huis er altijd spik en span uit moet zijn. Dat je iedere avond een verst gekookte maaltijd op tafel moet presenteren, dat je kind iedere dag een speelafspraakje moet hebben en dat dat altijd bij jullie thuis moet kunnen.

Is dat dan niet egoïstisch, voor jezelf kiezen?

Nee zeker niet! Want doordat je soms bewust voor jou kiest, kies je daarmee óók voo rje kinderen. Want als jij lekker in je vel zit, voelen je kinderen dat ook! En je kunt de momenten waarop je kinderen het even lastig hebben makkelijker opvangen wanneer jouw eigen batterij vol is!

Je mag kiezen. Je mag kiezen voor jezelf. Je mag er voor kiezen om je kinderen een keer geen speelafspraakje te laten hebben, of niet bij jullie thuis. Je mag je partner vragen de kinderen op bed te leggen zodat jij nog even kan wandelen (echt… ze kunnen niet in je hoofd kijken!). Je mag er voor kiezen om vanavond soep met brood te eten! Je mag er voor kiezen om die enorme berg was voor vandaag te verstoppen achter een deur! En je mag er voor kiezen om vandaag even niet met je kinderen te spelen en wél te genieten van een kopje thee, een tijdschrift en het zonnetje!

Wat zou jij anders willen doen? Wat is jouw ultieme manier om voor jezelf te zorgen?

Merk je dat je het lastig vind om goed voor jezelf te zorgen? Op maandag 31 mei 2021 om 20:00 gaf ik een gratis webinar voor moeders van een hooggevoelige kind ‘Hoe zorg ik goed voor mezelf?’ De opname staat nog in de facebook groep ‘Ontspannen opvoeden – voor moeders van een hoogsensitief kind’. Je kunt het nog terugkijken. De groep vind je HIER.