Vijf tips voor een fijne herfstvakantie met een hooggevoelig kind met een sterke wil.

Bijna herfstvakantie. Ik merk dat mijn kinderen er aan toe zijn. Ze hebben meer moeite met wakker worden. Het is ook al weer flink donker als de wekker gaat.

Maar goed, niet iedereen staat te springen om een vakantie. En ook hier heeft het echt een tijd geduurd voordat het een enigszins gezellige en ontspannen vakantie was. Natuurlijk hebben wij ook nog wel eens dipjes.

Maar je zult merken dat als je je vooraf voorbereid op een schoolvakantie, je er vaak een stuk soepeler doorheen gaat. En jij niet na de vakantie toe bent aan vakantie.

Ik deel vier tips met je die jou daarbij gaan helpen!

 1. Zorg voor structuur.
  Fijn, vakantie. Maar het is niet zo gestructureerd als een schoolweek. Ineens is er heel veel tijd om in te vullen. En hoe zien de dagen er nu uit? Nu ze niet om 8 uur klaar moeten staan om naar school te vertrekken? Het helpt als je overzicht creëert voor je kind. Bijvoorbeeld door een kalender te maken waarop je schrijft wat jullie welke dag gaan doen. Per dag kan je dit (indien gewenst) verder uitbreiden door ’s ochtends die dag in grote lijnen door te nemen en bijvoorbeeld op te schrijven of te tekenen (mag gewoon simpel met stokpoppetjes. Dat is ’t duidelijkst!). Zo weet je kind wat het kan verwachten en zal het minder vragen hebben. Je schept duidelijkheid.

  En ook helpt het vaak als je de eet en drink momenten en bedtijd iedere dag op hetzelfde tijdstip houdt.

 2. Verveling
  Hooggevoelige kinderen met een sterke wil hebben naast dat ze ook echt ruimte nodig hebben om uit te rusten een enorme behoefte aan uitdaging. En als die uitdaging ontbreekt, gaan ze de uitdaging vaak zelf zoeken. En dat is meestal niet op een manier waar jij persé zo gelukkig van wordt. Ze gaan bijvoorbeeld ruzie maken met broertjes en zusjes of jouw grenzen uittesten. Een beetje verveling is hartstikke gezond. De mooiste ideeën komen dan omhoog. Maar onderprikkeling is wel echt wat anders. Je kind voelt zich dan lusteloos en gaat hangen. Probeer in de activiteiten tijdens de vakantie rekening te houden met de behoefte aan uitdaging. Bijvoorbeeld door lekker naar een klimbos te gaan. Daar kunnen ze hun energie kwijt en de groene omgeving en frisse lucht zorgt ook meteen voor ontspanning.

 3. Help ze om tot spelen te komen.
  Soms vinden kinderen het lastig om tot spelen te komen. Om te kiezen waarmee ze dan toch zullen gaan spelen. Hierin overzicht creëren kan helpen. Bijvoorbeeld door een leuke dingen pot of poster te maken. Maak afbeeldingen waarop het speelgoed van je kind staat en eventuele andere activiteiten. Door de mogelijkheden visueel te maken kunnen kinderen soms makkelijker kiezen. En laat ze ook eens speelgoed met elkaar combineren. Wie weet bedenken ze wel samen een leuk nieuw spel!

 4. Zorg goed voor jezelf!
  Een tijd lang dacht ik dat als mijn kinderen vakantie hadden, ik er volledig en de hele dag voor en met ze moest zijn. Inmiddels weet ik dat dat geen handige keuze is. Word je er blij van, lekker doen! Maar ik heb zelf ook echt behoefte aan momenten in mijn eentje om op te laden. Dan zit ik lekkerder in mijn vel en kan ik er ook gewoon gezellig zijn als ik wel met mijn kinderen ben. Zit dat dan in de grote dingen? Nee hoor zeker niet, het kan iets simpels zijn als een rondje hardlopen. Of in stilte douchen. Even boven op mijn slaapkamer een boek lezen als de kinderen beneden schermtijd hebben (ik kies er soms bewust voor om in een andere kamer te zitten. Zonder geluid en andere mensen.). En ook in het kiezen van activiteiten samen met je kinderen is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met jezelf. Een keer iets doen wat minder bij jou past is prima, maar als je dat een aantal dagen achter elkaar doet dan zal je merken dat dat zijn weerslag heeft op jouw stemming. Denk hierbij aan 4 dagen binnenspeeltuin/zwembad/pretpark, ik krijg er de kriebels van als ik daar aan denk.

 5. Het hoeft niet perfect!
  En bovenal, geniet van je vakantie! Of van de dagen waarop je met de kinderen bent. Kijk naar de leuke momenten. Het hoeft niet perfect. Vaak willen we dat alles vlekkeloos verloopt en rekenen we onszelf af op de momenten waarop het minder lekker liep. Maar er gaat ook zoveel wél goed! En hoe meer je die momentjes kunt zien en waarderen, hoe meer je er zult gaan zien.
HSP coach voor ouders en hun hooggevoelige kind - Duin-en Bollenstreek

Merk je dat jij regelmatig op punt van instorten staat na een vakantie of dat je juist tijdens de schoolweken ’s avonds moe op de bank ploft? En wil je daar graag verandering in brengen? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek van twintig minuten. We bespreken waar jij tegenaan loopt en hoe ik je daarin kan ondersteunen. Stuur me hier een mail om een afspraak met mij te maken.