Komende week weer volledig naar school! Yes! Toch…?

Op 8 juni gaan de basisscholen weer volledig open. Voor sommige hoogsensitieve kinderen zal dat best wennen zijn. Waar kan je als ouder rekening mee houden?

Wennen aan de overgang

Van twee dagen naar 5. En van een halve klas naar een hele klas. Een wijziging in de situatie bekent voor het ene kind even wennen en het andere kind fietst er zo doorheen. Soms sta je er als ouder niet direct bij stil dat je kind misschien even tijd nodig heeft om te wennen. Maar vooral bij hoogsensitieve kinderen zal je dit merken in het gedrag wat zij laten zien. Ineens is daar weer die boze bui die je misschien al een hele tijd niet hebt gezien na schooltijd, of komt je dochter uit school als een wandelend spook omdat ze zo wit ziet van vermoeidheid.

Niets ergs.. maar wél iets om rekening mee te houden. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak iets meer tijd nodig om t wennen aan een nieuwe situatie. Dus ook aan de verandering van een halve klas naar een hele klas en de hele week en volle dagen naar school in plaats van de helft van de tijd.

Duidelijkheid en structuur bieden voorspelbaarheid en houvast aan kinderen.

Wat voor alle kinderen fijn is, is duidelijkheid. Duidelijkheid en structuur geven kinderen houvast. Ze weten waar ze aan toe zijn. Stem hierbij af op je kind. Vooraf duidelijk aangeven dat jouw zoon of dochter vanaf maandag weer volledig naar school gaat, hoe de week eruit gaat zien kan helpen. En voor het ene kind is het fijn om dat vandaag al te horen, voor het andere kind om het zondag te horen. Voor weer andere kinderen kan het fijn zijn om samen te tekenen hoe de week eruit zal zien en het aan de hand van de tekening door te spreken.

Houd rekening met extra rustmomenten.
Naast dat het voor veel gevoelige kinderen wennen zal zijn, zal dit ook extra energie kosten. En het kan dan ook fijn zijn om daarmee rekening te houden in de activiteiten na schooltijd. Even wat minder vaak een speelafspraakje. Na school lekker naar buiten, bijvoorbeeld het bos in of een wandeling op het strand maken om te ontladen. Of juist een middagje lekker op de bank een film kijken. Rekening houden met die rustmomenten in je planning voor de week geeft ook ruimte ook die momenten daadwerkelijk te pakken. En is er wel veel energie? Ook prima om ze dan alsnog in te vullen 😉

plan rustmomenten in - coachpraktijk Stefanie in Katwijk

Sluit de dag af.
Om alle indrukken te verwerken kan het helpen om een soort dagboekje te maken. Waarin je samen schrijft of tekent wat er minder leuk was aan die dag en juist heel leuk was aan die dag. In een volle schoolweek en dag zal een kind vaak meer prikkels te verwerken hebben dan tijdens een rustigere periode. Het kan dus best zijn dat je kind wat meer moeite heeft met in slaap vallen. Ook dat is goed om rekening mee te houden. Scheelt voor jezelf een hoop frustratie als je je er op instelt ?. En vaak verloopt het dan des te sneller, omdat wanneer jij je gefrustreerd voelt, je kind dat ook weer feilloos aanvoelt. Kleine kinderen zijn over het algemeen een soort van wandelende sponsjes 😀

En last but not least…
Geef jezelf de ruimte om óók even van de nieuwe ruimte te genieten. Na al die weken van veel ballen in de lucht houden. Van thuisonderwijs tot huishouden, tot moeder, tot partner en ga zo maar door. Ga niet in volle treinvaart verder. Maar gun jezelf óók even een moment van rust! Want je hebt t toch maar mooi gedaan!

En misschien heb je zelf ook wel wat tijd nodig om weer te wennen. Ik vind het fijn om weer wat meer ruimte te hebben voor mezelf en mijn praktijk zonder 100 keer per dag mama mama mama te horen. Maar ik ga óók het tragere tempo missen op de dagen waarop ze niet naar school waren, de knuffels en kusjes tussendoor…

Wat ga jij missen nu de kinderen weer volledig naar school gaan? Leuk als je het hieronder laat weten!

Loop je regelmatig tegen uitdagingen aan in de opvoeding van jouw hoogsensitieve kind? En wil je graag handvatten zodat je weer meer plezier en ontspanning gaat ervaren in de opvoeding van jouw gevoelige kind? Op 18 juni geef ik een online workshop voor ouders van hoogsensitieve kinderen. Aanmelden of meer info? Klik op onderstaande knop en je komt op de pagina!