Ik wil graag meer rust in huis. Tips voor als jouw hoogsensitieve kind vaak overprikkeld is.

Als ik moeders vraag wat ze graag zouden willen. Is het antwoord vaak meer rust. Meer rust thuis, binnen het gezin. Niet steeds op hun tenen lopen. Wachtend op de volgende uitbarsting.

Met een knoop in je maag bij het schoolplein staan en bijna zeker weten dat de juf zo naar je toe komt lopen. Omdat ‘het niet zo goed ging vandaag’.

Of misschien gaat het bij jouw kind heel goed op school, maar zodra het de drempel over stapt, of het schoolplein afloopt, begint de ontlading. Lees: de ontploffing. Met een zucht denk je ‘daar gaan we weer’.

Was het maar eventjes rustig. Gewoon een periode zonder gedoe. Gezellig en ontspannen.

Hoogsensitieve kinderen krijgen meer prikkels binnen en verwerken ze ook nog eens diepgaand.

Hoogsensitieve kinderen ervaren én uitten hun emoties intenser. Ik gok zo dat je dat zelf al ondervonden hebt, anders nam je geen kijkje op mijn socials denk ik.

De hele dag doen ze allerlei indrukken op. Ze krijgen prikkels te verwerken. En die prikkels, komen bij hoogsensitieve kinderen sterker binnen. Maar daarnaast zijn het er ook nog eens meer. Kortom, er is gewoonweg écht meer informatie te verwerken.

En als de informatie niet tijdig verwerkt wordt, dan loopt het hoofd vol. Met als gevolg dat ons reptielenbrein het overneemt. En we gaan vechten, vluchten of bevriezen. Lees: de boze bui, een enorm tranendal dat niet lijkt te stoppen of je opsluiten in je kamer of op de wc.

Om te weten wat werkt voor jouw kind om de prikkels te verwerken, is het belangrijk om te ontdekken voor welke prikkels jouw kind gevoelig is. Welke prikkels komen bij jouw kind intenser binnen? En op welke manier zijn deze prikkels vervelend voor jouw kind? En… op welke manier kunnen deze prikkels juist helpen om te ontladen?

Prikkels zijn nooit alleen maar ‘negatief’. Ze kunnen juist ook heel mooi bijdragen aan de prikkelverwerking. Denk bijvoorbeeld aan een fijn muziekje, of die lekkere zachte pyjamabroek. Of het t-shirt met de geur van mama eraan of een stevige knuffel.

Hoe meer inzicht je krijgt in hoe dit voor jouw kind werkt, hoe beter jij je kind kunt helpen de prikkels te reguleren.

En ja, ik zal er eerlijk over zijn. Het kan best een zoektocht zijn. En het is ook zeker niet iets wat je in één dag gedaan wilt hebben (Nou ja eigenlijk stiekem natuurlijk wel. Dat begrijp ik ook! Maar dat gaat helaas niet.). Het kost tijd om echt naar je kind te kijken. Wat vertelt het gedrag van jouw kind je? Welke signalen zie je wanneer het overprikkeld raakt? Welke signalen zie je wanneer het zich juist heel fijn en ontspannen voelt? En wat zie je wanneer het zich verveelt en onderprikkeld raakt?

Jij als moeder van jouw hoogsensitieve kind, bent vaak het meest in de buurt van jouw kind. En ziet de wisselingen in buien het meest gebeuren.

Welke signalen van overprikkeling zie jij bij jouw hoogsensitieve kind?

Schrijf eens een paar dagen voor jezelf op wat je ziet gebeuren. Wat gebeurde er voorafgaand aan de boze bui? En wat zag je bij je kind?

Bijvoorbeeld:

  • Rode wangen
  • Druk bewegen
  • Stil en teruggetrokken
  • Een andere blik in zijn of haar ogen
  • Hogere ademhaling
  • Niet meer luisteren, lijkt niet meer bereikbaar.

Je zult merken, hoe vaker je er op let, hoe eerder jij bij jouw kind ziet waar het zit. In welke fase en wat dan handig is om te doen.

Wil je meer tips over hoe je hiermee kunt omgaan? En weten op welke signalen je kunt letten. En wat je kunt doen om je kind te helpen de prikkels te reguleren?

Op woensdag 22 maart 2023 geef ik de online masterclass: het hoogsensitieve kind (met een sterke wil) waarin dit uitgebreid aan bod komt. Heb je toch nog vragen aan het eind van de masterclass, dan is er uiteraard ook ruimte om die te stellen. Na de masterclass ontvang je een digitaal werkboek en een link naar de replay. Zodat je het later nog eens terug kunt kijken.

Je leest hier meer over de masterclass. Heb je vooraf vragen? Stuur me gerust een mailtje.

Groetjes Stefanie

De opvoeding van een hoogsensitief kind kan van jou als moeder soms (of vaak) best veel van je vragen. Helemaal als jij zelf ook hoogsensitief bent en je emoties van jouw kind sterk aanvoelt. Oude patronen vanuit onze eigen jeugd spelen ook mee in hoe wij als moeder de opvoeding van onze eigen kinderen beleven. En ook wie jij als persoon bent, welke emoties jij lastig vindt en vanuit welke overtuigingen jij leeft. In mijn praktijk begeleid ik ook hoogsensitieve moeders van kinderen in de basisschoolleeftijd in hoe zij kunnen omgaan met hun eigen gevoeligheid én die van hun kind. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek.