Tips voor een ontspannen jaarwisseling.

Na Kerst is het bijna zover. De jaarwisseling. De afgelopen dagen werd er hier in de buurt al flink op los geknald. Mijn kinderen komen wat minder buiten want die vinden het toch een beetje te spannend. En zelf zoek ik ook liever de rustigere plekken op.

Onverwacht

Het afsteken en afgaan van vuurwerk brengt naast enorm veel geluid (wat behoorlijk vervelend kan zijn als je gevoelig bent voor geluiden, want dan klinkt alles nóg harder) vaak ook spanning met zich mee omdat het onverwachte knallen zijn. Je er op voorbereiden is lastiger. En daardoor schrik je sneller. Een koptelefoon kan ook fijn zijn. Dat verschilt per persoon. Sommige mensen voelen dan juist meer spanning omdat ze zich minder kunnen afstemmen op de omgeving.

Oorzaak gevolg zien

Ieder jaar is het rond de jaarwisseling weer hot item in het Jeugdjournaal en het nieuws. De slachtoffers die vallen door ongelukken met vuurwerk, de waarschuwingen aan kinderen dat ze echt voorzichtig moeten zijn. En die informatie, wordt bij kinderen opgeslagen. En ook volwassen HSP’ers overdenken vaker de mogelijke gevolgen. Zien meer de risico’s in. En proberen die dan vaak ook te vermijden.

Het kan wel zijn dat jouw kind het leuk vindt om vuurwerk af te steken (hallo controle!) maar niet om er bijvoorbeeld doorheen te fietsen.

Zoek de rust op

Ik zelf moet er helemaal niets van weten en blijf met oudjaar het liefste binnen of ga de natuur in. Even de stilte opzoeken. Hierdoor zorg ik voor een rustmoment voor mezelf. Tijd om mijn zenuwstelsel even tot rust te laten komen. En de opbouw van prikkels te laten afzakken. Beweging in de natuur is daar echt super fijn voor. Ook als het regent 😉

Wil je niet naar buiten, een binnen beweeg activiteit helpt ook. Wij gebruiken bijvoorbeeld zelf de Wobbel, een balansplank, yogakaartjes, Just Dance op de Switch en Nintendo Sports op de Switch. Dat is niet zo intensief als buiten, maar helpt ook zeker wat in reguleren van prikkels.

Wees realistisch

Zelf ben ik geen late opblijver en mijn kinderen ook niet. Want laat naar bed gaan zorgt vaak voor ‘ellende’ de dag erna. Slaap is heilig hier in huis 😊

Dus maak voor jezelf de keuze of je ze laat opblijven, of ze lekker naar bed laat gaan en eventueel wakker maakt vlak voor twaalf uur om naar het vuurwerk te kijken. Of misschien heeft jouw kind er helemaal geen behoefte aan.

Ik hoor ook wel eens van gezinnen dat ze de klok wat naar voren zetten en de jaarwisseling alvast vieren om bijvoorbeeld 21:00. Dat kan ook een optie zijn.

Maar ook de dag erna, wees realistisch als je plannen maakt om bijvoorbeeld langs familie en vrienden te gaan om gelukkig nieuwjaar te wensen. Waarschijnlijk is je kind moe. Ben jij moe. En dat doet vaak geen goed aan de stemming en ruimte die er is voor extra prikkels. Is het echt zo erg om een dagje later nieuwjaar te wensen?

Ga je toch, hou je bezoekjes dan kort. En ga er bijvoorbeeld lopend of op de fiets naar toe. Zodat je momenten van prikkelregulatie inbouwt.

Neem mee wat werkt.

Als je dit jaar wat dingen hebt uitgeprobeerd, schrijf ze op voor volgend jaar. Je zult steeds meer merken wat fijn is voor jezelf en/of voor jouw gezin. En hoe meer je dat ziet, hoe fijner het wordt! En hoe meer ontspannen ook 😊

Ik wens jou en jouw gezin een hele fijne en ontspannen jaarwisseling!

Online masterclass: het hoogsensitieve kind met een sterke wil.

Wil jij meer tips en handvatten voor het opvoeden van een hooggevoelig kind met een sterke wil? Op woensdag 25 januari geef ik een online masterclass voor ouders en andere opvoeders.

Deze masterclass zit bordevol handvatten die jou als ouder helpen om te gaan met de gevoeligheid van jouw kind. We bespreken o.a. waaraan je kunt herkennen of jouw kind hooggevoelig is, hoe de prikkelverwerking verloopt, wat je kunt doen als jouw kind zich vaak boos voelt en welke rol jij als ouder speelt in het geheel.

Meer info of je aanmelden? Daarvoor verwijs ik je graag naar deze pagina. Heb je nu een vraag? Een mailtje sturen mag ook.

coach voor ouders en hun hooggevoelige kind Katwijk

Kennismakingsgesprek

Wil je liever één op één met mij aan de slag? Om echt dieper in jouw situatie te duiken? Je bent van harte welkom voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek van 15 minuten. Een afspraak maken kan via mail, telefonisch of via WhatsApp.

Groetjes Stefanie