Eindelijk vakantie! Of HELP!!! Wanneer mogen ze weer naar school?!

De feestdagen staan weer voor de deur. Vol gezelligheid, lekker eten, samenzijn.. En het zou dan ook fijn zijn om de feestdagen daadwerkelijk als gezellig te ervaren! Veel ouders verzuchten ‘ik zal blij zijn als het vakantie is, ze zijn er echt aan toe!’ en ‘ik ben echt toe aan vakantie!’, maar voor ouders van hoogsensitieve kinderen voelt dit vaak toch wat anders aan. En al helemaal voor ouders van hoogsensitieve kinderen met een sterke wil. De structuur van de schooldagen valt weg. Een dag ziet er tijdens de vakantie heel anders uit dan een schooldag. En juist de structuur geeft veel kinderen houvast. Wat kan jij als moeder doen om samen een fijne vakantie te hebben?

Prikkelverwerking
Hoogsensitieve kinderen verwerken de prikkels van binnenuit en buitenaf intenser. En zodra een situatie voorspelbaar is (structuur!!!) hoeven ze niets steeds andere prikkels te verwerken. Je kunt je dus voorstellen dat als een dag er anders uitziet, er dus ook andere prikkels te verwerken zijn. Hoe leuk de dag soms ook is. En je zult misschien denken ‘maar we kunnen nu toch juist lekker uitrusten?’ toch is de dag écht anders.. Veel hoogsensitieve kinderen hebben een paar dagen nodig om te wennen aan de vakantie. En vaak kunnen ze daarna wél genieten van de vrije tijd. Met een paar praktische tips kan je het jezelf als moeder én je gezin een stuk makkelijker maken.


Leuke dingen pot
We maken zelf inmiddels al een paar jaar gebruik van de leuke dingen pot. Kinderen vinden het soms lastig om ál die vrije tijd zelf op te vullen. Wat natuurlijk ook best lastig is, als je normaal op school een dagindeling volgt, taakjes maakt etc. en nu ineens die heeeele dag zelf mag gaan vullen. We hebben kaartjes gemaakt met activiteiten die we samen kunnen doen (van een aantal musea, het strand, bos, zwembad etc.) en daarin qua kleur weer onderscheid gemaakt tussen activiteiten die iets kosten en activiteiten die niets kosten, en binnen en buiten. Zo kan je makkelijke en verdeling maken waar ze die dag uit mogen kiezen. Je kunt ook zelf vooraf aantal activiteiten selecteren waar je kinderen uit mogen kiezen. Het is handig om vooraf af te spreken wie op welke dag mag kiezen.

Activiteitenkaartjes
Naast de leuke dingen pot hebben we activiteitenkaartjes. Hierop staan afbeeldingen van dingen waar de kinderen zelf mee kunnen spelen. Dat maakt het kiezen vaak makkelijker. Er zitten ook plaatjes bij van bijvoorbeeld een Nintendo DS. Daaraan is dan weer tijd gekoppeld. Als kinderen het moeilijk vinden om zelf te spelen, kan je de afspraak maken de tijd af te bakenen. Bijvoorbeeld: ‘het is nu een kwartier tijd om zelf te spelen, als de wekker is afgelopen gaan we samen een boekje lezen’.

Zowel de leuke dingen pot als de activiteitenkaartjes kan je samen met je kind maken. Vaak vinden ze het erg leuk om te helpen en je kunt dan ook de plaatjes kiezen die het meest aanspreken. Je kunt ook zelf foto’s maken van hun eigen speelgoed, de speeltuin etc. zodat het extra herkenbaar is.

Door ‘zelfspeel momentjes’ in te lassen, heb jij ook even ruimte voor jezelf. Doe dan ook iets wat JIJ leuk vindt en waarvan JIJ oplaadt. Dan kan je daarna weer met frisse energie samen iets met je kind doen!

Rust momenten
De feestdagen zijn al druk genoeg. En vaak rennen we van de ene afspraak naar de andere afspraak omdat ‘het zo hoort’. Maar is het niet juist de bedoeling dat we ook plezier beleven aan onze dagen? En genieten van wat we doen? En juist daarom, is het super super super belangrijk om op te laden! Want wat ik eerder noemde, doordat de dagen er anders uitzien komen er juist veel meer prikkels binnen die ‘nieuw’ zijn en die dus extra aandacht vragen. En dáárdoor zijn de emmertjes sneller vol. Hou bij het vullen van je agenda rekening met die rustmomenten en plan eventueel extra rustmomenten in. En hoe erg is het om een keer een afspraak af te bellen als je merkt dat jij en je kinderen behoefte hebben aan meer rust? Een ook een middagdutje kan af en toe wonderen doen ?


Stoplicht
Tijdens de ‘gewone’ weken waarin de kinderen naar school gaan al handig, maar tijdens de feestdagen net zo. Je kunt ook een mini stoplichtje maken die je makkelijk ergens mee naar toe kunt nemen. Een klein kaartje, formaat bankpas. Zo kan je kind makkelijk aanwijzen ‘waar het zit’. Rood, oranje of groen en kan je ook sneller actie ondernemen indien nodig..

Hongerige buikjes…
Ik herken het bij mezelf. Super gevoelig voor dorst en trek. Ik kan jullie vertellen, ik word er ABSOLUUT NIET GEZELLIGER VAN vraag maar aan mijn man.. ? inmiddels veel geleerd, altijd een ‘noodsnack’ in mijn tas en mijn voeding zo aangepast dat ik minder last heb van en schommelende bloedsuikerspiegel. Echt het werkt! Maar goed, kinderen kunnen er net zo goed last van hebben. En misschien is het lang wachten tot het kerstdiner begint en is het tegen die tijd al niet zo gezellig meer omdat je kind HEUL VEEL TREK HEEFT! Ervoor zorgen dat je alvast iets aanbiedt kan er voor zorgen dat het kerstdiner een stuk gezelliger verloopt.

Speelgoed
Misschien gaan jullie naar een plek waar niet veel speelgoed is voor je kind, zorg er voor dat je zelf iets meeneemt. Wat je samen vooraf uitkiest met je kind. Zo gaat je kind zich niet vervelen (ik ben best voorstander van vervelen maar ik ben zeer zeker ook voor een gezellig Kerstfeest :-D) en heeft het wat te doen.

Hoogsensitieve kinderen met een sterke wil zoeken juist prikkels op. Iets om in de vakantie zeker rekening mee te houden. Tijd voor verveling is meestal tijd voor herrie schoppen (aandacht vragen, laten zien dat er iets niet fijn is) of juist van zich lusteloos en neerslachtig voelen. Zoek uit hoe het voor jouw kind werkt. Is je kind juist gebaat bij extra rust of heeft het extra uitdaging nodig? Hierbij kan het bijvoorbeeld helpen om een keer Pinterest af te struinen en leuke opdrachtjes uit te printen. Die kan je dan ook in de activiteitenpot doen. Biedt nieuwe prikkeling, even iets anders om mee te spelen.

Verbinding
Het is gezellig om iedereen weer een keer te zien, lekker bij te kletsen. Maar het is ook juist tijdens dit soort gelegenheden heel belangrijk om even contact te maken met je kind, even te kijken hoe het gaat. Voor hoogsensitieve kinderen is de verbinding heel erg belangrijk. En het zal ze dan ook goed doen om dat tussendoor ook te voelen. Soms vinden kinderen het fijn om dicht bij jou te spelen. Geef ze die ruimte. Als ze zich veilig en ontspannen genoeg voelen, gaan ze vanzelf wel op een andere plek spelen. Of niet, en dat is ook goed.

Bouw de dag rustig af.
Lees nog even samen een boekje, volg het normale slaapritueel, dit geeft je kind rust. Natuurlijk kan je bijvoorbeeld iets korter voorlezen. Maar juist het afschakelen na een drukke dag is belangrijk. Wat ook heel fijn kan werken is een ademhalingsoefening. Dit kan ook prima gedurende de dag en je kunt het samen met je kind oefenen voor als jij er niet bij bent, dan kan je kind de oefening ook zelf doen. Je hersenen krijgen bij een ademhalingsoefening het seintje dat het oké is, dat er geen gevaar is en dat we mogen ontspannen!

Oefening:
Ruiken aan een bloemetje (inademen)
Kaarsje uitblazen
(uitademen)

Ik ben benieuwd hoe de tips jullie verder hebben kunnen helpen, ken je andere ouders die geholpen zijn met deze tips? Deel mijn blog gerust met ze. Wil je graag verder aan de slag met rust in je gezin? Een kennismakingsgesprek van een half uur is vrijblijvend en kosteloos. Afspraak maken? Dat kan via onderstaand formulier, of telefonisch. Fijne vakantie!

Fout: Contact formulier niet gevonden.