Vijf tips voor als jouw hooggvoelige kind moeite heeft met slapen.

Onrustig slapen, moeite met in slaap vallen, ’s nachts wakker worden of intens dromen. Nachtmerries. Tijdens onze slaap verwerken we wat we overdag meemaken. Maar ook de dingen die spelen en waarvan we ons misschien niet direct bewust zijn.

Veel kinderen hebben periodes waarin ze minder lekker slapen. En jij als ouder dus waarschijnlijk ook. In dit blog vijf tips die jou en je kind kunnen helpen om lekker te slapen.

  1. Een avondritueel.
    Rond iedere dag op dezelfde manier af. Is het bij jullie thuis druk rond bedtijd? Zoals in veel gezinnen een echt spitsuur? Zorg dan voor een wat korter ritueel, maar wel één die je iedere avond kunt uitvoeren. Zo zorg je voor voorspelbaarheid en dat geeft je kind houvast en overzicht. Waardoor het weet waar het aan toe is. Belangrijk is daarin wel dat jij als ouder het ritueel ook steeds hetzelfde uitvoert. En is er een keer een uitzondering, benoem dat dan ook duidelijk. Zo voorkom je dat je de daarop volgende avonden strijd hebt omdat je dan niet een extra verhaaltje voorleest bijvoorbeeld.

    Mocht jouw kind om de dag douchen of in bad gaan, dan kan je dit ook als structuur aannemen. Om de dag is ook duidelijk. Eventueel zou je dit nog visueel kunnen maken door het op een kalender te schrijven.

  2. Schakel de dag alvast wat af.
    Een beetje een open deur… maar geen wilde spelletjes voor bedtijd. Zorg er overdag voor dat je kind zijn energie lekker kwijt kan. En zorg voor wat meer rust na het avondeten. Op die manier komt je kind alvast wat meer tot rust. Wat de overgang naar bed makkelijker maakt. Sommige kinderen vinden het fijn om nog even te douchen of in bad te gaan. Water ontspant. En daarbij wast het de dag van je af!

    Er zijn ook ontzettend veel leuke boekjes die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld Slaapklets!

  3. Geef je kind de ruimte om zijn hoofd leeg te maken.
    Het eind van de dag is bij uitstek een moment voor veel hooggevoelige kinderen om na te gaan denken over de dag. Als ze in bed liggen is die ruimte er. Er is geen afleiding meer. En ‘ineens’ voelen ze hun lijf en schieten er allerlei gedachten door hun hoofd. Help je kind zijn of haar hoofd leeg te maken voordat het naar bed gaat. Als je de ruimte hebt, zou je dit bijvoorbeeld tijdens het eten kunnen doen of net daarna. Op die manier kunnen eventuele ‘nabranders’ nog besproken worden voordat je kind naar bed gaat. Vindt jouw kind het lastig om over de dag te praten? Je kunt ook samen tekenen over de dag. Tekenen zonder opdracht helpt vaak ook al. Want door tekenen verwerkt een kind ook indrukken. Op mijn website staat ook een ontspanningsoefening die jou en je kind helpt om het hoofd van je kind leeg te maken. Je vindt ‘m hier.

  4. Zorg ook voor je eigen ontspanning.
    De voelsprieten van onze gevoelige kinderen pikken echt werkelijk waar alles op! Dus ook als jij je gespannen voelt of misschien al met je hoofd beneden bent. Ik had zelf ook laatst een avond. Ik voelde me moe en wilde alleen nog maar op de bank ploffen en verder niets meer doen. Mijn dochter voelde zich verdrietig en huilde. Ik dacht even snel en hup hup. Tegen beter weten in natuurlijk… pas op het moment dat ik me dat realiseerde en met mijn volle aandacht bij haar was, kwam ze tot rust.

    Soms betekent dit dat het handiger is als je partner de kinderen naar bed brengt. En dit zal ook wel eens andersom gebeuren. Stem dit met elkaar af als die mogelijkheid er is.

  5. Geef je kind de ruimte om ook de dag nog even af te bouwen als het in bed ligt.
    Sommige kinderen hebben het nodig om nog even te lezen voordat ze in slaap vallen. Of met knuffels te spelen (ook een mooie manier om indrukken te verwerken!). Hierdoor schakelen ze zelf nog iets verder af. Je kunt natuurlijk wel afspraken maken over wat mag. En ook een tijd koppelen aan wanneer het écht tijd is om te gaan slapen.

    Wij hebben voor onze kinderen een digitale wekker en daarmee kan je ook bij jonge kinderen al snel afspraken over maken. Ook over het tijdstip waarop ze uit bed mogen ’s ochtends overigens 😉.

Online masterclass voor ouders  van een hooggevoelig kind met een sterke wil op 19 januari.

coach voor ouders en hun hooggevoelige kind Katwijk

Merk jij dat het bij jullie thuis vaak niet zo ontspannen verloopt als je eigenlijk hoopt? Boze buien, strijd, een kort lontje, moeite met in slaap vallen of blijven of bijvoorbeeld intens verdrietig kunnen zijn en rondlopen met het leed van de hele wereld op zijn of haar schoudertjes?

Ouder zijn van een hooggevoelig kind met een sterke wil kan soms best een uitdaging zijn. Wat werkt bij de kinderen in jullie omgeving lijkt juist helemaal niet te werken voor jouw kind. In tegenstelling. Maar wat gaat jullie dan wel helpen?

In mijn masterclass deel ik praktische handvatten die jullie gaan helpen om meer rust in jullie gezin te brengen. Je krijgt uitleg over wat hooggevoeligheid nou precies is en waar je het aan herkent. En natuurlijk is er volop ruimte om vragen te stellen.

Na de masterclass ontvang je een digitaal werkboek en een link naar de replay. Je kunt de masterclass dus ook later kijken of nog een keer opnieuw kijken. De replay blijft een week beschikbaar. Jouw investering voor deze online masterclass is €22,50 per scherm.

Wil je je graag aanmelden? Dat kan de knop hieronder.