Overprikkeling of onderprikkeling?

Terwijl het buiten onstuimig weer is zit ik hier lekker warm binnen met warme sokken, een dikke trui en een kopje thee dit blog te typen. Gisterenavond heb ik een masterclass gegeven. ‘Hoogsensitiviteit, van last naar kracht.’ Het is de tweede live bijeenkomst sinds lange tijd. Zoals je misschien weet geef ik ook regelmatig online masterclasses. Maar niets haalt het toch bij het live geven van een masterclass. De verbinding die ik voelde was zo krachtig! De steun aan elkaar, de herkenning maar ook erkenning onderling. Echt magisch!

Eén van de onderwerpen die tijdens de masterclass aan bod komt is overprikkeling, dat is iets wat de meeste mensen wel kennen als het gaat om hooggevoeligheid. Maar ook onderprikkeling is wat mij betreft een ontzettend belangrijk onderwerp en eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje.

Onderprikkeling betekent dat je te weinig prikkels ervaart. En dan gaat het om nieuwe, uitdagende prikkels. Als ouder van een hooggevoelig kind met een sterke wil zal je dit misschien wel herkennen. Ze zoeken prikkels op door bijvoorbeeld in bomen te klimmen, nieuwe dingen willen doen maar soms ook (als de onderprikkeling er in begint te sluipen…) door de strijd aan te gaan. Want strijd en intense emoties brengen ook een prikkel gevoel.

Bij je kind herken je misschien wel de drang om nieuwe dingen te ontdekken. Maar herken je het ook bij jezelf? Vaak zijn we geneigd om teveel prikkels te voorkomen. Meer rust te houden. En ook in het ontspannen zoeken we vaak rustige activiteiten. Terwijl je het misschien juist wel nodig hebt om iets inspannends te doen. Iets fysieks. Zodat jouw lichaam de ruimte krijgt om opgebouwde spanning te ontladen. Of misschien heb je er wel behoefte aan om iets nieuws te leren of als we het iets kleiner maken een inspirerende podcast te luisteren.

Als jij je hierin herkent, zou het best eens zo kunnen zijn dat je een ‘high sensation seeker’ bent. Een hooggevoelig persoon die naast de behoefte aan rust óók behoefte heeft aan prikkels. Uitdaging, nieuwe dingen. En die balans bewaren kan soms best een uitdaging zijn. Maar als je alleen maar rust houdt, dan ga je dat ook merken in je energielevel. Dan ga je je lusteloos voelen, verveeld, uitgeput.

Dus misschien is rust niet wat jij op dit moment nodig hebt. Maar schreeuwt jouw hooggevoelige high sensation seeker om iets nieuws!

Interessant om eens voor jezelf in de gaten te houden 😉

Geniet van je weekend!

Groetjes Stefanie