Tips om jouw hooggevoelige kind te helpen bij de overgang van de kerstvakantie naar het schoolritme.

De vakantie loopt weer ten einde. Wij zijn heerlijk bijgekomen. Wat was ik toe aan een wat trager tempo, iets langer in bed liggen, even geen broodtrommels en fruitjes klaarzetten en vooral wat meer tijd samen! Maar het ‘gewone ritme’ is ook wel iets waar ik weer naar uitkijk.

In die eerste week na de vakantie hou ik altijd wat meer rekening met momenten om op te laden en te ontladen. En ook toch wel met dat de eerste week soms niet altijd even soepel verloopt omdat het omschakelen tussen twee totaal verschillende ritmes gewoon wennen is voor veel kinderen. Waaronder die van mij 😉

In dit blog deel ik een aantal tips met je die jou en je kind kunnen helpen de overgang wat soepeler te laten verlopen.

Groetjes Stefanie


Meer prikkels te verwerken. Moeite met slapen, veel wakker worden en dromen.

Doordat er een behoorlijk verschil is in de hoeveelheid prikkels thuis en op een schooldag, heeft je kind ook meer tijd nodig om de prikkels van die dag te verwerken. En als dit overdag nog niet (helemaal) gelukt is, dan merk je dat bijvoorbeeld doordat je kind meer moeite heeft met in slaap vallen, ’s nachts vaker wakker wordt en uit bed komt (genegenheid zoeken bij jou!) of veel droomt.

Overdag kan je dit bijvoorbeeld ook merken doordat je kind hangeriger is, een korter lontje heeft of sneller huilt.

In de eerste schoolweek (of weken) meer ruimte voor oplaadmomenten.


Door de verandering krijgt je kind een stuk meer nieuwe indrukken te verwerken. Iedere nieuwe situatie wordt door hooggevoelige kinderen diepgaand verwerkt. En dat kost vaak een hoop energie.

Je zult dan ook waarschijnlijk wel merken dat die eerste schoolweek erg vermoeiend kan zijn. Misschien merk je het op het eerste oog niet (helemaal als je een hooggevoelig kind met een sterke wil hebt!) en wil je kind graag veel speelafspraakjes plannen en voor lekker door denderen. Als je merkt dat het emmertje van je kind vol is, bijvoorbeeld door een korter lontje, boze buien, moeite met in slaap vallen, dan kan het fijn zijn om even wat gas terug te nemen en meer rust momenten in te plannen.

En dat kan best een uitdaging zijn, want hoe fijn is het dat je al je vriendjes en vriendinnetjes weer ziet?! Dan wil je toch ook gewoon super graag spelen! Een afweging in wat handig is, helpt je dan om het thuis ook gezellig te houden en ervoor te zorgen dat het voor je kind ook fijn blijft voelen.

Afscheid nemen.

Naar school gaan is voor een hooggevoelig kind afscheid nemen. Misschien zijn jullie in de vakantie heel veel samen geweest. En ook het weer minder samen zijn is een verandering. Een verandering waar een hooggevoelig kind soms wat meer moeite mee kan hebben. Misschien mag je kind een knuffeltje mee naar school nemen. Als school hier niet voor open staat kunnen jullie ook samen een armbandje maken, of een hartje op jullie hand tekenen. Zo blijft je kind de verbinding met thuis voelen als het op school is. En daardoor zal het zich een stuk meer ontspannen voelen. Sommige kinderen vinden het fijn om de geur van hun moeder te herkennen of hebben baat bij essentiële oliën.

Het helpt natuurlijk ook als je het gevoel van je kind erkent. Maar ook relativeert. Dus bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je het spannend vindt om naar school te gaan. Mama komt je straks weer ophalen en dan gaan we weer lekker knuffelen!’

Na school ook écht even tijd maken om samen te knuffelen, een boekje te lezen of te bespreken hoe het op school was helpt je kind de volgende keer om het afscheid makkelijker te maken. Juist omdat je kind weet dat het na school weer bij jou is.

Om dit visueel te maken, kan je een dagplanning maken. Hierop geef je aan hoe de dag in grote lijnen zal verlopen. En zo kan je kind ook zien dat er na school genoeg tijd is voor knuffels en even samen iets doen.

Weer wennen aan het ‘moeten’.

In de vakantie is er vaak veel meer ruimte voor vrije keuze (wat soms ook een uitdaging is, want hoe vul je die tijd dan in?!). En als kinderen naar school gaan is er toch weer meer ‘moeten’. De wekker gaat weer, op tijd aankleden, zwemles, op school wordt van alles verwacht. En helemaal hooggevoelige kinderen met een sterke wil kunnen daar soms wat moeite mee hebben.

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil hebben vaak een enorme behoefte aan autonomie. Aan zelf bepalen dus. En tsja… op school zijn er nu eenmaal dingen die moeten gebeuren.

Een goed moment om de verschillen te bekijken.

Na een vakantie is het vaak een goed moment om te bekijken wat er tijdens de vakantie en tijdens de schoolweken anders is. Is jouw kind bijvoorbeeld meer gespannen als het naar school gaat, is die buikpijn er ineens weer? Of speelt er iets anders? Dan kan het goed zijn om dat extra in de gaten te houden. Het kan natuurlijk tijdelijk zijn, maar duurt het langer dan is een gesprekje op school een goed idee.

Online masterclass voor ouders van een hooggvoelig kind met een sterke wil.

Heb jij behoefte aan meer handvatten? Wil jij weten hoe jij er samen met je kind voor kunt zorgen dat het niet steeds overprikkeld raakt? Wil je weten hoe jij je kind helpt lekker in slaap te vallen door de dag rustig af te sluiten? Of heb je andere vragen over jouw gevoelige kind?

Deelname aan de masterclass kost €22,50 per scherm.

Na de masterclass blijft de replay een week beschikbaar. Ook ontvang je per mail een werkboek met de belangrijkste punten erin.

Aanmelden voor de masterclass kan hier.