De bomen laten hun bladeren los, ik voel de behoefte naar binnen te keren…

De dagen worden korter. Ik merk dat ik meer behoefte heb aan rust, slapen, stilte… en eigenlijk zonlicht en een frisse neus! Ik voel me sneller moet. Maar hoe komt dat eigenlijk?

We komen minder buiten. Als het regent is de deur uitgaan voor een fijne wandeling en een frisse neus toch écht minder aantrekkelijk (vind ik dan..). En ook juist doordat de dagen korter worden ben ik minder buiten. Als het ’s avonds licht is ga ik regelmatig een rondje hardlopen. Maar in het donker ben ik toch een beetje een bangerik. Bang om te struikelen enzo. En er zijn minder mensen op straat, vind ik ook niet zo prettig. Als ik ergens heen ga ’s avonds, ga ik ook sneller met de auto dan met de fiets als het weer een beetje guur is.

Doordat je minder buiten komt, minder daglicht ziet, kan het zomaar zijn dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt. Als het even droog is (of goed aangekleed kan met regen natuurlijk ook.. ) toch maar even de deur uit ?. Ik pak nu overdag zoveel mogelijk de fiets. Ook naar Noordwijk, waar onze kinderen op school zitten. En ik gebruik een vitamine D supplement (overleg met een arts als je dit wilt gaan gebruiken!) ter ondersteuning.

Melatonine en korter wordende dagen.
Na de herfstequinox neemt de kracht van de zon en het licht af. Het is eerder donker, je lijf begint ook eerder op de dag met het aanmaken van melatonine. In de tijd waarin we nog geen kunstlicht hadden, lagen we gewoonweg ook eerder en langer in bed. En volgden we dus het ritme van de natuur. Niet dat je nu iedere dag om 17:00 naar bed moet… maar soms is vroeg onder de wol kruipen ook wel eens een keertje lekker. Er gewoon aan toegeven ? Het helpt ook warme maaltijden te eten, dit zorgt ervoor dat je je lijf opwarmt. Bijvoorbeeld een kom soep of een stoofpotje. Of lekkere kopjes gember thee, dekentje op de bank, boekje erbij, kaarsje aan…

Herfstdip of herfstdepressie
Sommige mensen krijgen een herfstdip of zelfs een herfstdepressie. De officiele naam hiervoor is SAD (Seasonal Affective Disorder). Symptomen zijn veel slapen, slecht kunnen concentreren, extreem vermoeid, meer eten, niet kunnen genieten en zich heel neerslachtig voelen. Als het weer voorjaar wordt verdwijnen deze klachten weer.

Wat laat jij los? Wat neem je mee naar 2020?
De herfst staat ook voor loslaten. Bomen laten hun bladeren vallen. Zo is er meer energie voor nieuwe groei. Wat wil jij loslaten? Niet meenemen naar 2020? En wat wil je juist wel meenemen naar 2020? Door los te laten wat niet meer bij jou past, bij je leven past, komt er ruimte voor wat wél bij je past!


Wat laat ik los?
Ik ben tot en met 31 december 2019 naast mijn praktijk ook werkzaam bij een werkgever. En merkte de laatste tijd dat dat voor mij één van de dingen zijn die niet meer bij mij passen, ik heb dan ook besloten om dat los te laten en me te richten op wat mij wel heel energie geeft. Zoals bijvoorbeeld mijn praktijk! Ik vind het zo ontzettend mooi dat ik even met ouders en kinderen mee mag reizen op hun pad van ontwikkeling en groei. De verbinding die er is tussen mensen te mogen zien en voelen! Heerlijk! Ik kijk uit naar het nieuwe jaar, ik zit boordevol nieuwe plannen waar jullie de komende tijd steeds wat van voorbij zien zullen komen. Fijn weekend!