Een terugblik op een heel bijzonder jaar, waarin ik als hoogsensitieve moeder weer veel geleerd heb.

Ik zie de ene na de andere post voorbijkomen. En wat wel duidelijk is, is dat het voor iedereen een heel bijzonder jaar is geweest. In januari begon mijn avontuur als ondernemer, zonder baan in loondienst. En mijn jaar is absoluut niet zo verlopen als ik verwacht had. Ik vond het een enorm leerzaam jaar. Ik heb dingen geleerd en doorgewerkt waarvan ik eigenlijk dacht dat ik er wel ‘klaar mee was’. En nieuwe dingen geprobeerd die ik zeker weten niet had gedaan als we deze situatie niet zouden hebben gehad. Zo ben ik begonnen met mijn facebook groep ‘Ontspannen opvoeden – voor moeders van hoogsensitieve kinderen’ en geef ik webinars en online workshops.

Tijdens de eerste lockdown kwam ik mezelf flink tegen.
Meer dan ooit heb ik ervaren hoe super belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen, daar meer tijd voor te maken, juíst als de kinderen veel thuis zijn. Voorheen deed ik dat vooral in het weekend en in de avond, maar als hoogsensitieve moeder heb ik dit jaar des te meer ondervonden dat het overdag zó ontzettend belangrijk is. En óók dat er altijd mogelijkheden zijn om die momenten voor jezelf te creëren, als je er maar voor open staat. Zo stond ik vanochtend iets eerder op om een paar yoga oefeningen te doen en daarna een rondje te gaan hardlopen. En onze kinderen zijn dit jaar een stuk meer zelf gaan spelen. En met elkaar. Dat is ook loslaten. En investeren in het aanleren van nieuwe vaardigheden (jaja, zelf spelen mogen ze ook leren ? )

Maar wat was ik in de eerste lockdown periode boos op mezelf. Gefrustreerd eigenlijk vooral. Want het was echt even zoeken naar een nieuwe balans. En laat dat nou net zijn wat dit jaar heel vaak is teruggekomen. Ik ben wel een stuk beter geworden in loslaten kan ik je zeggen…

Het was écht niet allemaal rozengeur en maneschijn. En een jaar van veel, heel veel, schakelen.
Zeker, er waren (en zijn!) lastige momenten. Want ook dat was dit jaar. Dat we heel veel met elkaar thuis waren. En dat het soms echt jongleren was met verschillende taken. Thuisonderwijs, werken, huishouden, sociale contacten onderhouden (weliswaar veel online en telefonisch). Maar zeker ook alle keuzes die erbij kwamen. Daar dacht ik vanochtend tijdens het hardlopen aan. Dat bij de afspraken die je nu maakt, na moet denken over wat daarvan de gevolgen zijn. Zo heb ik mijn praktijk aan huis. Dus dat betekent als ik twee moeders spreek, ik geen bezoek meer mag ontvangen. Nu coach ik veel buiten, maar het is met regenachtig weer iets om rekening mee te houden. En zo was het ook een jaar van heel veel schakelen. Plannen steeds bijstellen omdat er nieuwe maatregelen kwamen, de kinderen ineens thuis waren, er juist toch weer meer ‘mocht’ en ik ook graag moeders live spreek. En dat schakelen is voor hoogsensitieve personen soms best een uitdaging. Want dat steeds opnieuw schakelen maakt dat we alle opties weer langslopen, alles diepgaand verwerken. En dat kost soms mega veel energie.

En dat is voor onze kinderen net zo. School open, school dicht, school deels open, vakantie, school open, school dicht. Wie kan ik wel zien en wie niet? Wel zwemles, geen zwemles, wel zwemles, geen zwemles. Steeds weer opnieuw schakelen.

Als je als moeder weet dat dat voor jou zo werkt, kan je daar rekening mee houden. En met betrekking tot je kind natuurlijk ook. Jezelf er de ruimte voor geven. Er misschien over schrijven, alle opties op een rijtje zetten. Er aandacht aan geven om het vervolgens weer los te laten en je over te geven aan de stroom van het leven.

We zijn als gezin veel veerkrachtiger dan ik ooit had gedacht.
En zeker, wat ik ook ervaren heb is dat we als gezin (en ikzelf als persoon) veel veerkrachtiger zijn dan ik ooit had gedacht. En dat we als gezin ook veel meer genieten van buiten zijn. Van de natuur opzoeken en genieten van de dingen die wél kunnen, ik heb denk ik nog nooit zoveel gewandeld als dit jaar. En als we dan iemand zien, dat die contacten ook veel dieper gaan omdat we met oprechte aandacht afspreken en met minder mensen tegelijk.

Het virus is ons huis gelukkig voorbij gegaan. En als ik om me heen hoor en op het nieuws zie hoe ziek mensen er van kunnen worden dan ben ik daar extra blij om. En dan zijn de maatregelen waar wij ons aan moeten houden een kleinigheid in vergelijking daarmee. Maar verlang ik zo enorm naar weer terug naar fysiek contact, naar onbeperkt live afspreken met mijn cliënten en familie en vrienden. Naar knuffels. Naar museumbezoeken en koffie drinken in een leuk tentje, of uit eten IN een restaurant in plaats van thuis.

We kunnen zo ontzettend veel zelf met een gezonde leefstijl.
En ja, het blijkt maar weer hoe verwend wij eigenlijk zijn in onze westerse wereld. Maar ik kijk uit naar meer ruimte. Meer vrijheid. Waar ik me dit jaar ook nog meer bewust van ben geworden is hoe ontzettend belangrijk onze gezondheid is. En ik denk vele met mij. Maar daarnaast ook hoeveel invloed je eigenlijk zelf hebt op je gezondheid. Nu ben ik al een aantal jaar steeds bewuster bezig met voeding. Maar dit jaar is dat zeker in een stroomversnelling gekomen. Met een gezonde leefstijl zorg je voor een goede basis. En voeding heeft enorm veel invloed op hoe je in je vel zit.

Zo gebruik ik sinds dit voorjaar geen koemelk producten meer. En voel me daardoor veel fitter en heb ik geen buikpijn meer. Ik ben me gaan verdiepen in welke invloed de menstruatiecyclus en de daarbij behorende hormoonschommelingen op onze gemoedstoestand kan hebben en hoe je er voor kunt zorgen dat je dat tóch lekker in je vel zit! We kunnen zo ontzettend veel zelf. Op een natuurlijke manier. En dat is, helemaal voor hoogsensitieve mensen, gewoon heel belangrijk. Gevoelige mensen zijn ook voor voeding (in welke vorm dan ook) vaak heel gevoelig. En als je voor natuurlijke voeding zorgt, geef je je lijf een gezonde basis. En daarmee een stevig fundament voor als je misschien wel een virus of bacterie tegen het lijf loopt.

Resumé, wat neem ik mee?
– Dat je kunt plannen tot je een ons weegt, maar dus niets zeker weet. Loslaten! En dat ik veerkrachtiger en flexibeler ben dan ik dacht.
– Dat prioriteiten stellen en keuzes maken heel belangrijk zijn. Iets met je volle aandacht doen werkt écht beter ?
– Dat ik vaker nieuwe dingen mag proberen. Juíst als ik ze heel spannend vind, vaker uit mijn comfortzone. Dat een gezonde leefstijl écht SUPER BELANGRIJK IS. Wist ik al, maar nu nóg meer!
– Dat zelfzorg écht heel belangrijk is en eigenlijk ook onderdeel van een gezonde leefstijl.
– En dat we als gezin hechter zijn geworden. En veel meer buiten zijn!

Wat neem jij mee uit 2020? En wat wil je in 2020 achterlaten?
Ik wens je een hele fijne jaarwisseling en een stralend, gezond, gelukkig en mooi nieuw jaar!