Help! Hoe zorg ik voor een fijne dagstructuur voor mijn hooggevoelige kind tijdens de vakantie en thuisonderwijs?

Tijdens de schoolvakanties zijn de dagen anders dan anders. En voor veel kinderen is de omschakeling wel even wennen. Voor de één iets meer dan voor de ander. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak iets meer moeite met overgangen én met veranderingen. En een vakantie (en straks de periode van het thuisonderwijs) is én een overgang én een verandering van de dagindeling. In dit blog deel ik tips waarmee jij je kind kunt helpen bij die overgang.

En ineens begon de kerstvakantie eerder.

En ineens begon de kerstvakantie een paar dagen eerder. Van kerstdiner naar kerstontbijt naar overmorgen gaat de school dicht. Niet bepaald iets waar je je kind op hebt kunnen voorbereiden. Waarschijnlijk is de ergste onrust al een beetje gedaald tegen de tijd dat je dit blog leest. Maar het kan best zijn dat jouw kind de structuur mist. Ook tijdens vakanties kan enige structuur fijn zijn. Het biedt houvast en overzicht. Je kind weet waar het aan toe is.

Waarom is dit voor hoogsensitieve kinderen soms zo lastig?

Hoogsensitieve kinderen verwerken informatie diepgaand. Ze krijgen veel prikkels binnen en hebben de klus die te verwerken. Niet erg. Hoort erbij. Maar iedere situatie die anders is dan anders, heeft meer tijd nodig om verwerkt te worden. Want het is nieuwe informatie voor ons brein. En omdat hoogsensitieve kinderen de informatie diepgaand verwerken, worden in dat brein ook alle mogelijke opties doorlopen. Als de situatie wat bekender wordt, dan zijn alle mogelijke opties bekend en keert de rust weer terug.

Even kort samengevat: als je kind weet hoe een vakantiedag er uit ziet en ook voelt dat iedere dag er in de basis min of meer hetzelfde uitziet, voelt het weer goed. En dan kan je kind weer ontspannen.

Geef je kind de structuur die nodig is, maar houd ook ruimte voor verandering en flexibiliteit.

Je kunt in de basis zorgen voor structuur. Eet en drink momenten op (min of meer) vaste tijden. Aan tafel. Vaste tijden voor opstaan en naar bed gaan. Iedere dag hetzelfde ochtendritueel en bedtijdritueel. Daardoor is een deel van de dag al voorspelbaar.

Ga je echter de hele dag vastzetten in structuren, dan is het voor je kind lastig om te leren omgaan met veranderingen. Je kunt de plannen wel in grove vorm meenemen in de dagstructuur, maar laat óók ruimte voor dingen die nog niet in de planning zitten. Er kan altijd iets tussenkomen. Een plan kan wijzigen. Dat is wel iets wat we ons dit jaar allemaal zeer bewust van zijn geworden denk ik zo.

Je kunt dus bijvoorbeeld wel zeggen ‘we gaan in de ochtend wandelen en in de middag komt oma op visite’. Naast die twee activiteiten is er nog veel tijd over die los ingevuld kan worden. Het geeft je kind wel inzicht in de dag. En leert je kind tegelijkertijd ook omgaan met tijd die nog niet ingevuld is.

Voor kleinere kinderen is een hele dag best een flinke tijd om te overzien. Je kunt daarvoor ook per halve dag plannen. Bijvoorbeeld tot aan de lunch en na de lunch. Dat is een duidelijke knip in de dag.

Onderaan deze pagina staan drie printables waarin je jullie dagstructuur kunt invullen. Print het uit, lamineer het, of doe het in een fotolijstje. Dan kan je met een whiteboard marker invullen en uitwissen.

Kalender.

dagstructuur roze

In de sinterklaasperiode kwam de aftelkalender voorbij. En je kan natuurlijk ook heel goed een kalender gebruiken tijdens de kerstvakantie. En tijdens het dagelijks leven natuurlijk ook. Het helpt je kind inzicht te krijgen in welke dag het is en als je een activiteit verderop in de week gepland hebt staan, hoeveel dagen dat nog duurt. ‘hoe lang duurt het nog?’ is een vraag die veel ouders krijgen. Door een kalender te gebruiken en iedere dag een vakje af te kruisen, kan je kind zelf kijken hoe lang het nog duurt.

Wil je graag aan de slag met de dagstructuur? En vind je het fijn als ik met je meekijk? Wist je dat je ook een losse sessie met mij kunt boeken?

Ook is een inzichttraject mogelijk. Dat bestaat uit twee online sessies van 45 minuten. Super handig voor als je tegen kleine dingen aanloopt waar je wél graag verandering in zou willen brengen!

Je kunt een afspraak maken via onderstaande button en mailen of bellen kan natuurlijk ook als je dat fijner vindt!

Download hier de printable voor het maken van een dagstructuur. Deze kan je tijdens vakanties en weekenden gebruiken én tijdens het thuisonderwijs.

dagstructuur roze
Klik hier om de roze template te downloaden.
printable dagstructuur groen
Klik hier om de groene template te downloaden.
printable dagstructuur blauw
Klik hier om de blauwe template te downloaden.