De vijf talen van de liefde van kinderen.

De vijf talen van liefde van kinderen.

De afgelopen tijd dook ik in het boek van Gary Chapman en Ross Campbell. ‘De vijf talen van de liefde’ kwamen op verschillende momenten op mijn pad. Al eerder haalde ik het boek in de bibliotheek, maar las ik het niet. Nu kwam het zo opvallend vaak voorbij, dat ik dacht het is nu écht tijd om me er in te verdiepen. En wat een inspirerend boek is het! Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik ging herkennen in mijn eigen gezin maar ook tijdens de sessies met cliënten.

In dit blog neem ik jullie in een vogelvlucht mee in de gedachte achter de vijf talen van de liefde. Wil je je hier meer in verdiepen, dan is het boek zéker een aanrader!

Elk mens, en dus ook ieder kind, heeft een eerste liefdestaal: de manier waarop hij of zij (ouderlijke) liefde het best verstaat. Soms spreken onze kinderen een liefdestaal die wij op het eerste gezicht helemaal niet verstaan. Aan de andere kant: onze kinderen begrijpen ons ook niet altijd even goed. Iedere ouder wil graag dat zijn kind zich geliefd en zeker voelt, maar uitspraken als ‘Je weet best hoeveel ik van je houd’ zijn niet altijd voldoende overtuigend!’

De vijf talen van liefde.

Liefdestaal één: lichamelijke aanraking.

In deze liefdestaal vertellen aanrakingen dat er van een kind gehouden wordt. Bijvoorbeeld op schoot zitten, knuffels en kusjes, stoeien, even een hand op de schouder leggen, door het haar kriebelen, over de rug wrijven of masseren.

Alle kinderen hebben aanraking nodig. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de emotionele ontwikkeling van kinderen minder goed verloopt als kinderen te weinig aanraking krijgen (zeker op jonge leeftijd). Kinderen bij wie aanraking de eerste liefdestaal is, hebben nóg meer dan gemiddeld behoefte aan aanraking.

Van 7 tot 9 jaar gaan jongens door een fase heen waarin ze vaak minder graag aangeraakt worden, terwijl ze wél de behoefte hebben aan fysiek contact. In plaats van knuffels kan je dan bijvoorbeeld denken aan stoeien of het geven van een boks.

Liefdestaal twee: positieve woorden.

Kinderen van wie positieve woorden de eerste liefdestaal zijn, voelen zich het meest geliefd door woorden die positief zijn en hen bevestigen in wie ze zijn.

Met woorden kan je je waardering uiten naar een kind om wie hij of zij is en daarnaast kan je met woorden een kind ook prijzen om wat hij of zij doet, bereikt heeft, zich gedraagt.

Bij het prijzen met betrekking tot inzet of resultaat is het belangrijk om goed op te letten dat je dit niet te vaak doet én niet zomaar. Anders zal een kind het op een gegeven moment niet meer geloven en daadwerkelijk voelen. En dan draagt het niet meer bij aan het positieve zelfbeeld van een kind.

Voor kinderen waarvan de eerste liefdestaal positieve woorden zijn, is het belangrijk dat zij hun ouders positieve dingen over ze horen zeggen. Dat geeft ze het gevoel gelief te zijn.

Liefdestaal drie: Tijd en aandacht.

Onverdeelde aandacht. Dat is wat erg belangrijk is voor kinderen van wie de eerste liefdestaal tijd en aandacht is. ‘Wil je met me spelen?’ ‘Wil je iets met me doen?’

Als de ‘liefdestank’ van een kind leeg is en een kind zijn of haar eerste liefdestaal tijd en aandacht is, zal het de vraag blijven stellen. En er alles aan doen dat de tijd en aandacht er komt.

In het boek wordt omschreven dat je tijd en aandacht als het ware als cadeautje kunt zien. Je zegt hiermee: ‘Je bent belangrijk. Ik vind het leuk om bij jou te zijn.’

We geven jonge kinderen als vanzelf meer tijd en aandacht, naarmate ze ouder worden, wordt dit steeds minder. We zijn minder bij onze kinderen. En dan kan het (zeker met alle drukke agenda’s van tegenwoordig) best even wat moeite kosten om die tijd en aandacht ook te realiseren. Tijd en aandacht is voor alle kinderen belangrijk. Maar extra belangrijk voor kinderen van wie dit de eerste liefdestaal is.

De vorm van tijd en aandacht kan natuurlijk ook prima plaatsvinden in eenvoudige dingen als samen wat drinken en even bijkletsen, een spelletje spelen, samen iets bakken, een wandeling maken, je kind een keer naar een sportclub brengen als je dit eigenlijk al niet meer doet etc.

Liefdestaal vier: Cadeaus

Kinderen van wie cadeaus de eerste liefdestaal is zullen nóg enthousiaster reageren op het ontvangen van een cadeau. Ze vinden het bijvoorbeeld extra leuk als het cadeau mooi is ingepakt. En zullen dit ook laten merken. Het cadeau uitpakken vinden ze ook heel leuk en willen ze graag samen met bijvoorbeeld ouders doen.

Bij anderen zullen ze bijvoorbeeld benoemen: ‘Kijk eens wat ik gekregen heb!’ en dan laten ze hun gekregen cadeau vol trots zien.

Voor kinderen van wie cadeaus de eerste liefdestaal is, zijn cadeaus dus heel belangrijk. En als er dan een keer een cadeau stuk gaat of zoek raakt kan dat voor intens verdriet zorgen. Juíst omdat het zoveel voor ze betekent.

Bij het geven van een cadeau is het super belangrijk dat de intentie waarmee je het cadeau geeft goed en mooi is. En niet als bijvoorbeeld beloning voor bepaald gedrag. Het mag écht de uitstraling hebben dat je van je kind houdt, aan hem of haar dacht en dat je daarom het cadeau aan hem of haar geeft.

En ook hier zit het soms echt in kleine dingen. Bij kinderen merk je bijvoorbeeld dat ze een tekening of een armbandje voor jou maken. Ook dit zijn kleine cadeaus om hun liefde voor jou te laten zien.

Liefdestaal vijf: Dienstbaarheid

Dienstbaarheid komt in vele vormen. Bijvoorbeeld een lekkere lunch maken, ervoor zorgen dat de favoriete kleding van je kind op tijd voor een uitje gewassen is of ergens mee helpen.

Soms lijkt het alsof kinderen jou als ouder voor hun karretje willen spannen door jou klusjes te laten opknappen. Maar als dienstbaarheid de eerste liefdestaal van een kind is, dan voelt een kind dus jouw liefde extra sterke als je het ergens mee helpt.

Hoe ontdek je de eerste liefdestaal van jouw kind?

In het boek wordt uitgebreid uitgelegd hoe je hiermee aan de slag kunt. Maar als je alvast wilt beginnen, dan helpen deze vragen je daarbij. Het idee is dat je niet richting je kind benoemt dat je dit probeert te ontdekken. En het ontdekken van de eerste liefdestaal van jouw kind kan tijd kosten.

  1. Observeer hoe je kind zijn liefde naar jou uit.
  2. Observeer hoe je kind zijn liefde naar anderen uit.
  3. Luister naar wat je kind het vaakst vraagt.
  4. Kijk waar je kind het vaakst over klaagt.
  5. Laat je kind kiezen tussen twee opties (en gebruik hiervoor twee verschillende liefdestalen).

Het idee van het spreken van de eerste liefdestaal van jouw kind is dat jouw kind zich geliefd voelt door jou als ouder. En dat wanneer de ‘liefdestank’ waar in het boek over gesproken wordt, gevuld is, een kind ook meer ruimte heeft voor groei en zich lekkerder in zijn vel zal voelen.

Soms loopt het in een gezin even wat minder lekker. En misschien heb je zelf al van alles geprobeerd om de rust weer terug te brengen, maar wil het nog niet echt lukken. En dan kan het fijn zijn als iemand anders met je meekijkt en denkt. Neem gerust contact met me op om te bespreken op welke manier ik je daarin kan ondersteunen.

Groetjes Stefanie

bronvermelding: De vijf talen van de liefde van kinderen/Gary Chapmann & Ross Campbell ; 10e druk, Heerenveen: Medema, 2011 ISBN: 978-90-6353-287-1.