7 tips voor als je op vakantie gaat met een hooggevoelig kind.

Na mijn blog over de zomervakantie met hooggevoelige kinderen en de tips daarvoor nu ook een blog voor als je op vakantie gaat. Want ook op vakantie gaan met een hooggevoelig kind kan zo z’n uitdagingen met zich meebrengen. En als je daarnaast zelf ook hooggevoelig bent, dan ook nog eens!

Hoe beter je jezelf en je kind leert kennen als het om jullie gevoeligheid gaat, hoe beter je ook weet wat fijn is voor jullie, waar jullie behoefte aan hebben en hoe je daar op vakantie invulling aan kunt geven. Zo hebben wij dit jaar voor twee rustige campings gekozen en vooraf geboekt. Mijn man vindt het leuk om op de bonne foy op reis te gaan, van camping naar camping. En ik vind dat, nu we kinderen hebben en dus een hele vracht met extra spullen, een stuk minder ontspannen. Vooraf geboekt dus. Twee kleine natuur campings. Ik hou er van te kunnen slapen in een rustige omgeving en na een dagje weg rustig te kunnen bijkomen in een fijne omgeving en naar behoefte de drukte op te zoeken.

Hier de tips voor als jullie vakantie begonnen is!

  1. Voorbereiden!
    Veel (hoog)gevoelige kinderen vinden het fijn om te weten waar jullie naar toe gaan. Tegenwoordig staat internet vol met video’s en foto’s. En van veel campings, parken, hotels etc. is dus wel wat te vinden. Handig is wel om te zeggen dat het er in het écht altijd een beetje anders uitziet dan op de foto’s. En dat het kan zijn dat er dingen veranderd zijn. Maar de grote lijnen zullen hetzelfde zijn.

  2. Iets van thuis.
    Veel kinderen vinden het fijn de verbinding met thuis te voelen. Misschien vinden ze het fijn om een eigen kussen mee te nemen of een dekentje. En natuurlijk knuffels! Zo voelt een plekje ergens anders sneller eigen en vertrouwd.

  3. Houd rekening met tijd om te wennen.
    Veel hooggevoelige kinderen hebben moeite met overgangen. En de eerste overgang is net geweest. Van schoolmodus naar de vakantiemodus. Wellicht hebben jullie al wat kunnen afschakelen. Zijn je kinderen inmiddels gewend aan het vakantieritme. Maar ook de nieuwe omgeving is iets waar kinderen tijd nodig hebben om aan te wennen. Ze kennen de omgeving nog niet, weten de speeltuinen nog niet te vinden, zijn er wel leuke kindjes in de buurt om mee te spelen? Je zult merken dat als je een paar dagen verder bent, de kinderen gewend zijn en zich een stuk meer ontspannen voelen. Maar die eerste dagen kan het prettig zijn om jouw eigen verwachtingen bij te stellen. Misschien hebben de kinderen moeite met in slaap vallen en komen ze er wat vaker uit, misschien zijn de lontjes wat korter. Kijk waar je duidelijkheid kunt scheppen.

  4. Het eten is anders.
    Mocht je naar het buitenland gaan dan is het onvermijdelijk dat het eten anders is. En laat dat nou net zijn wat veel gevoelige kinderen lastig vinden. Overigens zijn er ook behoorlijk wat die die prikkels fantastisch vinden, nieuwe dingen proberen!

    Mocht jouw kind moeite hebben met eten, dan zou je een paar dingen kunnen meenemen die bekend zijn. Zodat je de voor je kind onbekende gerechten kunt afwisselen met bekende gerechten van thuis. En rauwkost en fruit doen het vaak wel goed. Overigens ook een fijne om te onthouden, want gezonde voeding helpt jullie je fijn te voelen 😉

  5. Rustmomenten.
    Vaak willen we omdat we in een andere omgeving zijn zoveel mogelijk beleven. Maar een vakantie is vaak toch ook om op te laden en bij te komen en tijd met elkaar door te brengen. Houd in de planning ook ruimte voor ontspan momentjes. Dat jij lekker even een boekje kunt lezen en je kinderen lekker kunnen spelen. Dat even niets moet. Neem ook tekenspullen en boekjes mee. Zodat de kinderen ook iets rustigs kunnen doen als ze daar behoefte aan hebben. Ook handig voor in een restaurant 😊

  6. Zelfzorg.
    Jep! Oók en misschien zelfs JUIST op vakantie! Iets wat ik bij mezelf ook heel goed in de gaten mag houden als we op vakantie zijn. Nog even gezellig dit, nog even gezellig dat. Terwijl ik wéét van mezelf dat een momentje alleen op de dag ontzettend belangrijk is voor mij om lekker in mijn vel te zitten. Het hoeft niet lang te zijn, een half uurtje of een uurtje is genoeg. Maar even de ruimte voor mezelf. Even bewegen zonder dat er iemand een handje wil, een vraag heeft of trek heeft o.i.d. Zodat ik er op de andere momenten óók gezellig kan zijn met mijn gezin! Spreek dit samen met je partner af. Maar ook met je kinderen. Want dat momentje alleen kan je ook creëren als ze lekker spelen.

  7. Verwachtingen bijstellen.
    Het is toch een beetje wat we doen… we gaan er vanuit dat het gezellig wordt. Want het is vakantie. Het MOET gezellig zijn, want het is vakantie. Maar dat is gewoon niet hoe het loopt. Je bent zelf niet iedere dag in je beste hum, je partner niet en je kinderen niet. En natuurlijk is het fijn als het gezellig is! Maar je richten op het samenzijn, de verbinding, helpt je om je beeld óók realistisch te houden. Ga uit van het nu. Wat is wél leuk? Welke mooie momenten hebben jullie beleefd? Leuk om iedere dag bijvoorbeeld tijdens het eten met elkaar te bespreken. Wat vond jij het leukste van vandaag?

Er zijn nog veel meer tips te delen. Leuk als je onder mijn posts jouw tips achterlaat!