Gun jij jezelf een leerkuil?

Ik heb het eerder gehad over leerkuilen bij kinderen. In dit blog deel ik hoe de leerkuilen van jou als ouder bij kunnen dragen aan de ontwikkelingen van jouw kind. Want ook wij als volwassenen komen leerkuilen tegen! In ieder geval… als je wilt blijven groeien helpt dat ?

Frustratie bij nieuwe uitdagingen.

Eerder plaatste ik een post. ‘Gun jij je kind een leerkuil?’ Door een leerkuil door te gaan, leren we nieuwe dingen. En we voelen ons ook best wel eens gefrustreerd, wie wil dat nou zich gefrustreerd voelen? Maar ja, zonder leren geen groei. Dus die leerkuil is gewoon echt wel belangrijk voor ons. Het leert kinderen omgaan met frustratie, uitdagingen en ontwikkelt doorzettingsvermogen. Vaardigheden die de rest van zijn of haar leven heel goed van pas komen.

Vaardigheden ontwikkelen: omgaan met frustratie en uitdagingen en ontwikkelen van doorzettingsvermogen.

We willen de vaardigheden omgaan met frustratie, uitdagingen en ontwikkeling van doorzettingsvermogen graag stimuleren bij onze kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen leerkuilen? Doe jij wel eens iets wat je moeilijk vindt? En neem jij je kind hierin mee? Wij volwassenen hebben vaak een leven gecreëerd dat wel comfortabel aanvoelt, op de uitdagingen na die we niet in de planning hadden. We hebben zelf invloed (tot op zeker hoogte uiteraard) op wat we wel of niet doen. Kiezen onze baan zelf, onze hobby’s, met welke mensen we omgaan, wat we wel of niet eten. En kinderen hebben zich tóch meer te voegen.


Een kind leert meer van wat jij doet dan van wat je zegt.

Een kind leert meer van wat jij doet dan van wat je zegt. Neem je kind ook af en toe mee in jouw leerprocessen. Een leuke manier hiervoor is dat je tijdens het eten vraagt: ‘Wat heb jij vandaag geleerd?’ of vertelt over een uitdaging die vandaag op jouw pad kwam. En dat jij nieuwe dingen misschien ook best wel spannend vindt.

Mijn hardloopleerkuil.

Zo is hardlopen voor mij best een uitdaging. Geloof me als ik je vertel dat ik die muur in het midden van de leerkuil nog regelmatig tegenkom als ik weer een stap verder ben. Steeds weer opnieuw proberen wat werkt, tactiek aanpassen, andere oefeningen, op andere tijdstippen hardlopen, andere voeding tot me nemen, rekening houden met mijn cyclus. Maar tóch blijven gaan! En proberen, en proberen en proberen… En dan hebben we het hier over 5 kilometer. Niet over de marathon ? Uiteindelijk lukte het me in september de 5 kilometer achter elkaar te lopen. En ik voelde me zo trots! Mijn doorzettingsvermogen heeft zich door deze ‘hardloopleerkuil’ weer verder ontwikkeld. Iets wat ik weer meeneem in andere leerkuilen en uitdagingen. Ik vertel mijn kinderen ook hoe ik de hardloopleerkuil ervaar. Dat ik soms écht geen zin heb om te gaan, dat ik me moe voel, dat ik het moeilijk vind. Maar óók dat ik weer een stukje verder ben geweest, of dat het sneller ging dan de vorige keer! En dat je van trainen sterker wordt. Van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Wil jij meer weten over de leerkuil, faalangst en hoe je je kind kunt helpen? Dan is deze training wat voor jullie: