7 tips voor als je op vakantie gaat met een hooggevoelig kind (met een sterke wil).

Op vakantie gaan is leuk. Toch? Voor veel ouders van een hooggevoelig kind met een sterke wil is op vakantie gaan niet persé ontspannen. Of in ieder geval, niet in de periode ervoor en meestal ook niet de eerste dagen dat je op vakantie bent. Wij zijn afgelopen weekend een weekendje weg geweest en met oog op de naderende zomervakantie dacht ik, tijd voor een blog!

Toen wij onze kinderen vertelden dat we een weekendje weg zouden gaan, werd dat in eerste instantie niet met heel veel enthousiasme ontvangen. En dan had ik kunnen denken dat ze er geen zin in hebben. Maar vaak hebben gevoelige kinderen iets meer tijd nodig om aan het idee te wennen. Want op vakantie gaan betekent een andere omgeving, een ander ritme, niet thuis zijn. En als je naar een plek gaat waar je nog niet eerder geweest bent, weet je ook niet wat je (een beetje) kunt verwachten. Kortom… het kan een hoop vragen opleveren.

  1. Bereid je vakantie voor.
    Zoals ik hierboven schreef, vakantieplannen kunnen een hoop vragen opleveren. En als die vragen niet beantwoord worden, dan blijft er ruimte over om zelf invulling te geven aan hoe het er uit zal zien. Dit zorgt voor onduidelijkheid. En daardoor vaak voor spanning. Het helpt je kind als het vooraf vragen op kan schrijven. En dat kunnen vragen zijn als waar ga ik slapen, slaap ik in mijn eentje op een kamer, is er een zwembad, maar ook wie geeft onze huisdieren eten? En komt dat écht wel goed? Neem even een momentje om de vragen die je kind heeft samen op te schrijven en langs te lopen. En de meeste campings/vakantieparken/hotels zijn wel te vinden op internet. Zodat jullie vooraf al een beetje een indruk kunnen krijgen van hoe het er uit zal zien.

  2. De reis.
    Afhankelijk van hoe je reist, is het belangrijk om voor genoeg vermaak te zorgen. Een beetje een open deur misschien. Maar veel hooggevoelige kinderen met een sterke wil hebben een sterke drang om prikkels op te zoeken. En dat kan best een uitdaging zijn wanneer je in de auto zit. Een boekje lezen, spelletjes spelen, luisterboeken luisteren en misschien af en toe een schermpje kunnen het wat gezelliger houden. En dan helpt het als het bijvoorbeeld boeken zijn waarvan je weet dat ze het leuk vinden en nog niet eerder hebben gelezen. Iets nieuws dus. En tijdens de pauzes is het fijn om wat extra te bewegen. Even de spanning eruit, het lichaam weer wakker schudden! Voor veel kinderen is het ook fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Hoe lang duurt de reis (routeplanner aanzetten helpt het visueel te maken), wanneer gaan jullie pauze houden (eventueel een tijd/afstand afspreken en die ook visueel maken voor je kind) en als je meerdere stops of adressen hebt, kan het fijn zijn om een kalender te maken zodat je kind dit zelf kan inzien.

  3. Als je er dan eenmaal bent…
    Dan volgt het grote onderzoek. Is het park wel echt zoals op de foto’s? Waar ga ik slapen? Waar kunnen we spelen? Koffer uitpakken en even je draai vinden. Wat wij altijd doen is eerst ons plekje vinden in het huisje, of de tent opzetten. En dan lopen we samen een rondje over de camping of over het park. We scheppen daarmee meteen heldere verwachtingen. Zo is het zwembad vaak heel erg in trek bij onze kids, we vertellen ze meteen duidelijk of we die dag wel of niet gaan zwemmen. Dit keer kwamen we door files later aan en zijn we om 21:00 nog een rondje gaan lopen. Een kort rondje. Maar daardoor zijn ze wel rustiger gaan slapen. En we hebben bijvoorbeeld ook meteen de afspraak gemaakt dat we de volgende ochtend zouden gaan zwemmen. Dan is dat meteen uit het systeem zullen we maar zeggen 😉

  4. Vertrek.
    Ook het naar huis gaan kan soms weer spanning opleveren. Soms missen kinderen hun huisdieren of hun eigen bed (eerlijk gezegd vind ik zelf ook ons eigen bed het lekkerste slapen!) en kijken ze er daardoor ook weer naar uit om naar huis te gaan. En dat is niet omdat ze het niet leuk hebben gehad. Maar een vertrouwde omgeving biedt vaak meer rust en structuur. En voelt daardoor vaak ook meer ontspannen. Je zult merken dat je kind er vaak achteraf heel positief op terugkijkt en over vertelt.

  5. Overprikkeling
    Zorg er tijdens jullie vakantie voor dat er ook voldoende rustmomenten zijn. Even een dagje niets of weinig op de planning hebben kan ook heel fijn zijn om weer even bij te komen. Juist doordat de omgeving zo anders is, zijn er veel meer prikkels te verwerken. En daardoor kunnen de emmertjes écht sneller vollopen. Dus ja, het is (meestal) leuk om op vakantie te gaan en toch kunnen hoofdjes vol raken en boze buien ontstaan. Geef je kind (en jezelf!!!) tijd om weer te ontladen, ga lekker bewegen om de spanning kwijt te raken. En zorg ook voor momenten waarop je kind zelf zijn/haar tijd kan invullen om tegemoet te komen aan de sterke behoefte aan autonomie.

  6. Fijne dingen van thuis meenemen kunnen helpen te ontspannen.
    Bijvoorbeeld een knuffel, een eigen kussen of deken. Maar soms ook een foto (even een afweging maken of dit jouw kind helpt of juist averechts werkt!). Door de bekende spullen en vaak ook geur voelt het sneller vertrouwd voor je kind. Overigens kan dit ook even duren. Mijn dochter vertelde vrijdagavond dat haar knuffels niet lekker roken, want ze roken naar auto… zaterdagavond roken de knuffels weer naar haar zei ze. Zo zie je maar, voor ieder kind werkt het anders.

  7. Thuiskomen.
    Voor sommige kinderen is het wennen om weer thuis te zijn. En vaak gaan we redelijk snel na een vakantie weer aan het werk of zelfs ook naar school. En dat kan best een overgang zijn. Van veel tijd met elkaar naar er weer aan wennen dat je niet altijd bij papa of mama bent. Iets om rekening mee te houden als je merkt dat je kind zich wat aanhankelijker opstelt. Het is vaak écht een kwestie van wennen. Extra knuffelen en ook tijd maken om samen wat te doen helpt hierbij!

Stefanie Veld - ouder en kindercoach - hooggevoelige kinderen met een sterke wil

Heb jij nog tips voor andere ouders? Of wil je me laten weten wat je van mijn blog vindt? Onderaan deze pagina kan je een berichtje achterlaten. Groetjes Stefanie

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te delen. En iedere situatie is anders. Lijkt het je fijn als ik met je meedenk? In hoe je met dit soort momenten kunt omgaan en de rust zoveel mogelijk kunt bewaren? Je bent van harte welkom voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we waar jullie tegenaan lopen en wat jullie vraag is. En hoe ik jullie daarin verder kan ondersteunen. En dat kan een kleinere vraag zijn die in één gesprek besproken kan worden, of een grotere vraag waarvoor we samen een traject kunnen doorlopen. Een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek kan via mail of telefonisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *