Een nieuw schooljaar! Tips voor ouders van een hoogsensitief kind.

De zomervakantie is voorbij gevlogen! We hebben heerlijke weken gehad, maar eerlijk is eerlijk, ik ben ook wel weer blij dat we na het weekend weer het ‘normale’ ritme gaan volgen! Mijn kinderen kijken er weer naar uit om naar school te gaan. Maar dat is niet voor alle kinderen.

Voor de zomervakantie heb ik een aantal kinderen begeleid die het niet zo naar hun zin hadden op school. En dan kan een fris, nieuw schooljaar fijn zijn. Maar ook best wel spannend. En ook jonge kinderen vinden het soms spannend om naar school te gaan. Na veel tijd met papa en mama, nu toch ook weer even meer los van elkaar. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak wat meer moeite overgangen en hebben meer tijd nodig om te wennen.

In dit blog deel ik een paar tips met je die jou en je kind kunnen helpen de overgang naar school wat makkelijker te maken.

  1. Maak een kalender voor de laatste dagen en eerste week.
    Door visueel te maken hoe het dagelijks leven er in grote lijnen uit gaat zien, weet je kind waar het aan toe is. En dat brengt rust. Schrijf de bso dagen, spelen bij opa en oma, eventuele sportclubjes etc. op. En ook als er bijvoorbeeld iets veranderd is in jullie eigen werkdagen en daardoor de dagen waarop jullie de kinderen ophalen.

  2. Het hartje.
    Deze is al zo vaak voorbij gekomen op mijn socials. En altijd als ik de tip weer geplaatst heb, krijg ik foto’s doorgestuurd of berichtjes van andere ouders die het ook hebben gebruikt. Teken een klein hartje op de hand van jouw kind én op je eigen hand. Als jullie naar het hartje kijken, denken jullie aan elkaar. Dat zorgt voor een gevoel van verbinding en dat kan jouw kind heel fijn geruststellen. Jij als ouder weet dat jullie niet definitief afscheid hebben genomen bij de klas, maar voor een kind kan het wel écht zo groot voelen.

  3. Zorg de eerste week voor extra oplaadmomenten.
    Beperk de speelafspraakjes nog een beetje in hoeveelheid én in duur per afspraakje als je toch iets afspreekt. Veel kinderen hebben tijd nodig om te wennen en voelen zich wat sneller moe, door alle indrukken die verwerkt moeten worden zitten de emmertjes écht eerder vol. En die spanning mag er ook weer uit. Ga lekker even het bos is, naar het strand. Of als je het kleiner wilt zoeken en dichtbij huis, na het avondeten nog even samen wandelen. Of trampoline springen of schommelen. Allemaal fijne manieren voor je kind om te ontspannen én de opgebouwde spanning te ontladen!

  4. Verwachtingsmanagement.
    Stel je verwachtingen bij. Houd er rekening mee dat er misschien wat meer boze buien zullen zijn, dat het lontje van je kind wat korter is. En misschien ook jouw eigen lontje. Relativeer. Die eerste week, of twee weken, zijn écht snel weer voorbij. Blijven de uitdagingen daarna? Dan is er misschien iets wat structureel aandacht vraagt. Neem gerust contact op voor een telefonisch kennismakingsgesprek van een kwartier.

  5. Ontspan!
    En lieve moeder, als ze dan eenmaal op school zitten. Geef je zelf dan ook even de ruimte om daar van te genieten! Zéker als jullie zomervakantie naast fijne momenten óók pittige en uitdagende momenten heeft gehad. Ik hoor vaak dat moeders zich schuldig voelen als ze hardop uitspreken (of zelfs maar denken) dat ze blij zijn dat de kinderen weer naar school zijn. Niet nodig. Het gevoel is er. Laat het er zijn. Daardoor laat je het los. Je mag blij zijn om weer naar het schoolritme te gaan en meer ruimte voor jezelf te hebben. Andersom, mocht je het juist vervelend vinden dat dit schoolse leven weer begint, óók dat gevoel mag er zijn!

  6. Laatste tip…
    Schrijf eens voor jezelf op wat deze zomervakantie fijn was en wat hielp om een ontspannen vakantie te hebben. En wat zou je in een volgende vakantie graag anders willen doen?

  7. En super leuk om met je kids te doen
    Wij schrijven onszelf ieder jaar een kaart vanaf ons vakantieadres. Maar dat kan je ook vanuit huis prima doen natuurlijk. Doe een rondje van de drie dingen die ieder gezinslid het leukste vond aan de vakantie. Vaak komen daar hele verrassende dingen uit. Super leuk om later nog eens terug te lezen! Ook in tijden dat het misschien wat minder gezellig is 😉
coach voor ouders en hun hooggevoelige kind Katwijk



Vind je mijn tips fijn? En wil je er graag meer? Op woensdag 7 september 2022 van 09:30 tot 11:00 geef ik de online masterclass: het hoogsensitieve kind met een sterke wil! Een masterclass boordevol tips en handvatten over het dagelijks leven en het ouderschap rondom een hoogsensitief kind. Wil je meer info of je aanmelden? Neem even een kijkje op deze pagina. Heb je vragen? Stel ze me per mail 😊