Na acht weken weer naar school. Geef jezelf en je kind tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Veel kinderen gaan maandag of dinsdag weer naar school. Mijn zoon en dochter kijken er enerzijds naar uit, want ze kunnen EINDELIJK weer met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Maar ze vinden het thuis ook wel erg fijn. Het zal voor iedereen wennen worden. Weer een nieuw ritme hervinden. Hoe beleeft een hooggevoelig kind zo’n eerste week school in deze nieuwe situatie? Met maar de halve klas.

De klassen zijn nu kleiner, maar het is toch ook wel wennen na acht weken weer naar school. Er zullen heel wat kinderen zijn die wat tijd nodig hebben om te schakelen. Te wennen aan deze nieuwe situatie, hoe graag ze ook misschien weer naar school willen. Er is veel te voelen, er is misschien veel meegemaakt. Mensen binnen het gezin die Corona hebben gehad of opa’s en oma’s, lange tijd niet met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Meer thuis.

Het zal voor de veel kinderen wel weer een beetje wennen zijn om weer naar school te gaan.

En nu dus weer naar school. Afstand houden van de juf of meester. Papa en mama mogen niet mee de klas in voor een dikke knuffel. Zwaaien buiten het hek van het schoolplein. En ineens zelf de school in. En de drukte in. Want dat is een klas met kinderen als je acht weken lang thuis was met alleen papa en mama en je broertjes en zusjes. En je klas is ook niet helemaal jouw klas. Want de helft van de kinderen komt op een andere dag. Of ander dagdeel. En dat zijn misschien óók net jouw vriendjes of vriendinnetjes.

En daarnaast voelt een gevoelig kind de onrust van anderen. De juf die deze nieuwe situatie misschien toch ook wel een beetje spannend vindt, andere kinderen die ook papa en mama missen of die veel hebben meegemaakt de afgelopen weken.

Ook wordt er weer meer van kinderen gevraagd. Niet de twee uurtjes thuisonderwijs maar een hele schooldag, of iedere dag naar school maar dan een dagdeel.

terug naar school na 8 weken corona lockdown. Wat verwacht jij bij jouw hooggevoelige kind?

Er is natuurlijk óók heel veel moois!

Daarnaast is er gelukkig ook veel moois. Spelen met vriendjes en vriendinnetjes, even een andere omgeving dan de afgelopen acht weken. Nieuwe uitdaging op school. En voor ouders een adempauze van het schoolwerk en even één bal minder in de lucht te houden.

Het is goed om er rekening mee te houden dat jouw gevoelige kind misschien moe uit school komt. Tijd nodig heeft om te wennen. En dat jij als moeder misschien óók tijd nodig hebt om te wennen. Geef jezelf en je kind die ruimte. Maak na schooltijd ruimte voor ontspanning en voor elkaar!

Voorbereiden of niet?

Het kan fijn zijn om je kind vooraf voor te bereiden op de dingen die anders zullen zijn. Het is hierbij belangrijk zelf een inschatting te maken in hoe ver van te voren jij je kind zult voorbereiden en op welke vlakken. Het is per kind verschillend wat hij of zij fijn vindt. En misschien vindt jouw kind het fijn om weer een knuffel mee te nemen, of een hartje op zijn of haar hand te hebben zodat jullie even aan elkaar denken als het naar het hartje kijkt ?.

Merk je dat je het lastig vindt wat er nu allemaal in het koppie van jouw kind omgaat? Ben je de afgelopen weken tegen uitdagingen in de opvoeding van jouw hooggevoelige kind aangelopen? En wil je daar graag handvatten voor? Zodat je de laatste schoolweken rustiger doorkomt? En straks een ontspannen zomervakantie hebt? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We besprek jouw hulpvraag en ik vertel je graag hoe ik jullie verder kan helpen!