Koningsdag vieren met een hooggvoelig kind.

Morgen is het Koningsdag. Na twee jaar een flink aangepast programma voor veel mensen, kan er nu weer ‘echt’ feest gevierd worden! Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. De hoeveelheid prikkels is in de laatste maanden al weer flink toegenomen doordat de kinderen weer gewoon naar school gaan, sportclubs weer open zijn, restaurants, winkels etc. en dat is al best wel wennen voor veel hoooggevoelige mensen.

En Koningsdag is bij uitstek een feest waarbij nogal veel prikkels kunnen komen kijken. De menigtes, de harde muziek, veel visuele prikkels, ongezonder eten (een lekkere oranje tompouce 😉) en alle andere dingen die er nog bij (kunnen) komen kijken. Wil ik hiermee zeggen dat als jouw kind gevoeliger is, jij je samen met je kind moet opsluiten tot Koningsdag voorbij is? Nee zeker niet! Maar de gevoeligheid van jouw kind (en misschien ook van jouzelf) is wél iets om rekening mee te houden. Zéker tijdens dit soort dagen. Dus in dit blog een paar kleine tips die jou en je kind gaan helpen om ook voor jullie van Koningsdag een feest te maken!

  1. Bepaal vooraf wat jullie gaan doen. Wat wil iedereen en waar is wel én geen ruimte voor? De verwachtingen vooraf helder maken kan enorm helpen om teleurstelling achteraf te voorkomen. En dus ook de boze buien en de strijd.

  2. Als je op stap gaat, neem gezonde snacks en water mee. Zo kan je de ergste hongerklop voorkomen. Dat scheelt vaak enorm veel in het humeur van gevoelige kinderen. En dus ook in hoe gezellig jullie dag verloopt.

  3. Houdt rekening met rustmomenten. Ga tussendoor even naar huis om op te laden. Of maak een wandeling in de buurt, even uit de drukte. Op die manier heeft je kind even ruimte om prikkels te verwerken. Merk je dat het dan nog steeds teveel is? Maak dan voor jezelf een keuze. Gaan jullie terug? En neem je een eventuele boze bui daarmee als risico op de koop toe of kies je ervoor nu af te ronden. Beide keuzes zijn prima, zolang het maar een bewuste keuze is.

  4. Houdt de signalen van je kind in de gaten. Vaak zie je de spanning wel oplopen gedurende de dag. En als je af en toe even bewust de signalen in de gaten houdt, kan je vaak ook wel een inschatting maken over het verloop van de rest van de dag.

  5. Houd de dag na Koningsdag rekening met een rustig programma. Tijd om bij te komen en te ontprikkelen. Voor jezelf misschien ook wel fijn!

  6. En bovenal, geniet! Vaak kunnen hooggevoelige kinderen na een gezellige dag nog extra lang nagenieten. Maak leuke foto’s (of laat je kind dit doen!) en praat nog even na over jullie dag. Dat helpt meteen voor de verwerking en is een fijn één op één momentje.
HSP coach voor ouders en hun hooggevoelige kind - Duin-en Bollenstreek

Is jouw kind regelmatig overprikkeld en weet je niet zo goed hoe je dit kunt voorkomen? Heb je behoefte aan handvatten zodat jouw kind weer lekker in zijn vel zit en de rust thuis weer terugkeert? Of ben jij zelf hooggevoelig en wil je graag voor jezelf ontdekken hoe je het beste met jouw gevoeligheid kunt omgaan? In mijn praktijk begeleid ik hooggevoelige volwassenen en kinderen. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we kort waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Een afspraak maken kan via mail info@coachpraktijk-stefanie.nl of telefonisch.

Groetjes Stefanie