Tips voor een gezellig Sinterklaasfeest op school en een fijne pakjesavond!

Vol verwachting klopt ons hart! Nog een paar nachtjes slapen en dan komt op veel scholen in Nederland Sinterklaas op bezoek. Mijn dochter kijkt er enorm naar uit en vindt het ook een beetje spannend. Mijn zoon wilde er eigenlijk nooit iets van weten. Want dan moet je met Sinterklaas en de pieten praten. En tsja… wat ga je dan zeggen? En eigenlijk had hij altijd al wel een beetje in de gaten dat er iets niet helemaal klopte… In dit blog deel ik een aantal tips met je voor een gezellig Sinterklaasfeest op school en een fijne pakjesavond.

Naast dat er heel veel kinderen zijn die op school Sinterklaas vieren zijn er dit jaar ook veel kinderen die thuis zitten. Ik hoop dat ook die kinderen op een aangepaste manier tóch Sinterklaas kunnen vieren.

Sinterklaas op school.

Op de meeste scholen wordt ook Sinterklaas gevierd. Er is een intocht, Sinterklaas is meestal zoek, verdwaald of te laat. En als Sinterklaas dan toch gelukkig de school gevonden heeft, gaat hij samen met Piet de klassen rond. Kinderen weten niet hoe de dag eruit gaat zien. Sinterklaas is zoek, dat geeft bij sommige kinderen enorm veel spanning. Er is toch niets ergs gebeurd? Hij komt toch nog wel? Wat als hij niet komt? En als Sinterklaas er dan eindelijk is. Moet ik een handje geven? Maar dat wil ik eigenlijk niet! Of als kinderen al wat ouder zijn, zijn er de surprises. Wie heeft mijn lootje? Ik hoop dat de surprise wel een beetje mooi is en dat ik een leuk cadeautje krijg. En ik hoop dat ze mijn surprise mooi vinden… Veel om over na te denken. En dat is iets waar hoogsensitieve kinderen enorm goed in zijn 😉. Ze krijgen prikkels intenser binnen én ze worden ook nog eens diepgaand verwerkt. Je kunt je dus voorstellen dat veel gevoelige kinderen met een vol hoofd uit school komen nadat ze daar Sinterklaas hebben gevierd.

Daar waar een normale schooldag voor veel gevoelige kinderen al voor een vol hoofd (en het vaak bijbehorende volle emmertje…) zorgt, is dat met een afwijkende schooldag helemaal zo. Want waar er normaal een vaste structuur is. Is nu alles anders. En dan treedt het stop and check system in werking. Alle mogelijke oorzaken en gevolgen worden gescand (je gaat even op de rem totdat je alles overdacht hebt en dan ga je tot actie over). Zoals ik hierboven beschreef. En dat maakt dat de houvast die je kind normaal gesproken heeft aan de dagstructuur op school, op dit soort dagen wegvalt. Waardoor je kind sneller overprikkeld kan raken. En dat is niet erg. Want dat hoort er soms ook gewoon bij. Maar het is wel goed om het in je achterhoofd te houden en er rekening mee te houden.

Daarnaast reageren de spiegelneuronen van hoogsensitieve kinderen sterker. Ze zullen misschien aanvuoelen dat er iets niet klopt aan Sinterklaas of piet, maar niet begrijpen waar dat gevoel vandaan komt En tel daar ook nog alle spanningen van klasgenootjes bij op. Fijn om na Sinterklaas op school een vrije middag te plannen om lekker te ontspannen en bij te komen!

Respecteer de persoonlijke ruimte en grenzen van je kind.

Met betrekking tot handjes geven en op schoot zitten bij Sinterklaas… leer je kind bij zichzelf te voelen wat het wel of niet wil. En leer het zijn eigen grens te respecteren. Je kind kan van een afstandje net zo genieten van het feest. En misschien nog wel meer dan wanneer het op schoot zit of een handje ‘moet’ geven. Als je het heel eerlijk bekijkt… wie wil graag dat je kind dat doet? Je kind of misschien toch jijzelf, voor een leuke foto of omdat een oma, een tante etc. het leuk vindt?

Pakjesavond

Pakjesavond is toch voor veel kinderen één van de spannende momenten rondom Sinterklaas. Een vreemde gaat op jullie voordeur bonzen. Hoe laat gebeurt dat dan? En zien we Sinterklaas en Piet? En wat zit er in die zak? Vaak is er veel onduidelijk. Je kunt er voor kiezen om het niet vooraf aan je  kind te vertellen óf aan je kind uit te leggen hoe het waarschijnlijk zal gaan. En je kunt dit zo spannend maken als je zelf wilt. Dit hangt écht van jouw kind af, wat prettig is. Soms komt Sinterklaas aan huis om de pakjes te brengen en anderen kiezen ervoor om het voor de deur te laten zetten met een paar bonzen van de buurman. Hoe meer je hierin aansluit op wat past bij jouw kind, bij jullie gezin, hoe gezelliger de avond wordt. En laat hierin de overtuigingen van ‘hoe het hoort’ los. Ieder gezin is anders en misschien wil je wel je eigen Sinterklaas traditie maken! En relativeren helpt ook zeker! Zo leer je kind om te gaan met de spannende gevoel in zijn buik. Soms kunnen dingen zowel leuk als spannend zijn!

coach voor ouders en hun hooggevoelige kind Katwijk




Merk jij dat jouw kind nieuwe situaties vaak spannend vindt, dat zijn/haar hoofd regelmatig vol zit wat leidt tot boze buien? En wil je graag weten hoe je er samen met jouw kind voor kunt zorgen dat het weer lekker in zijn of haar vel zit? Je bent van harte welkom voor een online of telefonisch kennismakingsgesprek van 20 minuten. We bespreken waar jullie tegenaan lopen en hoe ik jullie daarin kan helpen. Wil je een afspraak maken? Stuur me een mailtje of berichtje. Wil je lezen hoe een traject bij mij er uit ziet? Of waar ik jullie bijvoorbeeld bij kan helpen? Neem dan een kijkje op deze pagina.